Radiohead vs. Lana Del Rey: Kdo laže?

Lana Del Rey (FOTO: YouTube)
Lana Del Rey (FOTO: YouTube)

Pred dnevi je priljubljena glasbenica Lana Del Rey na svojem uradnem Twitter profilu zapisala, da jo skupina Radiohead toži zaradi plagiatorstva. Sporna naj bi bila njena skladba ‘Get Free‘, saj naj bi bila preveč podobna uspešnici ‘Creep‘, ki jo je zasedba Radiohead posnela leta 1992.

 

Lana Del Rey povedala svojo plat zgodbe

Lana Del Rey je pred dnevi na svojem Twitter profilu zapisala: ‘Res je glede tožbe. Čeprav vem, da navdiha za svojo skladbo nisem našla v pesmi ‘Creep’, Radiohead menijo, da sem jo in zahtevajo 100% avtorske pravice – ponudila sem jim več kot 40% v zadnjih nekaj mesecih, a sprejmejo samo 100%. Njihovi odvetniki so bili neusmiljeni, zato se bomo dogovorili na sodišču.’

Založnik skupine Radiohead je zanikal, da jo fantje tožijo

Založnik zasedbe Radiohead pa je zanikal, da naj bi jo tožili zaradi avtorskih pravic. Predstavnik glasbene založbe Warner/Chappell je sicer potrdil, da med obema taboroma potekajo ‘razprave’, zanika pa, da naj bi Radiohead vložili tožbo. Prav tako založnik zanika tudi, da naj bi fantje zahtevali 100% avtorske pravice.

Založnik zasedbe Radiohead je zapisal: ‘Kot založnik skupine Radiohead priznam, da se od avgusta lani s predstavniki Lane Del Rey dogovarjamo. Popolnoma jasno je, da verzija skladbe ‘Get Free’ vsebuje glasbene elemente, ki jih najdemo v različici ‘Creep’ in zahtevali smo, da se v korist avtorjev skladbe ‘Creep’ to tudi potrdi. Če želite slišati neposredno, nobena tožba s strani Radiohead ni bila vložena in prav tako niso rekli, da zahtevajo izključno 100% avtorske pravice za objavo skladbe ‘Get Free’.’

 

Tudi skladba ‘Creep’ je v resnici plagiat

Zgodba morda niti ne bi bila tako bizarna, če se podobna situacija ne bi zgodila tudi zasedbi Radioheadin njihovi skladbi ‘Creep‘. Namreč Albert Hammond in Mike Hazlewood iz zasedbe The Hollies sta pred leti tožila skupino Radiohead prav zaradi skladbe ‘Creep’, ker naj bi bila le ta plagiat njihove skladbe ‘The Air That I Breathe‘ iz leta 1972. Takrat sta tožbo tudi dobila, zato so ju mogli Radiohead navesti kot soavtorja uspešnice ‘Creep’.