Radio Študent praznoval Abrahama; večer zaključili Laibach!

V nove zmage!, 9. 5. 2019 Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška

Radio Študent je Abrahama praznoval v velikem slogu, skupaj s skupino Laibach. Lanskega novembra je zasedba pri angleški založbi Mute objavila svoj dolgo pričakovani album ‘The Sound of Music’, za katerega se je ideja porodila ob povabilu skupine v Severno Korejo leta 2015.

Album je končno ugledal luč sveta, in sicer v različnih formatih, samostojno na vinilu in zgoščenki ter tudi kot dodatek blu-ray izdaji dokumentarnega filma Liberation Day. Takoj je požel navdušujoče kritike in je bil uvrščen med najboljših petdeset (The Quietus) oziroma med najboljših petindvajset (Louder Than War) albumov leta 2018.

Enaintrideset koncertov so si zastavili po evropskih dvoranah, vmes pa so se 9. maja, na dan zmage (nad nacizmom in fašizmom; v Evropi se je na ta dan uradno končala druga svetovna vojna), ustavili še na praznovanju v Kinu Šiška, kamor so iz Križank koncert prestavili zaradi možnosti dežja.

Vsak dan (in tako že 50 let) sodelavke in sodelavci Radia Študent s svojo svežino in izvirnostjo, s kritično mislijo in z željo po odstiranju novih glasbenih obzorij bijemo bitke in širijo prostor za neodvisno, alternativno sceno, za svobodo misli in duha.

Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška

Pred glavnimi zvezdniki večera so na oder med drugim stopili še domači trio Jimmy Barka Experience, ki svoj bendovski arzenal štirih gramofonov in enega seta bobnov združuje v močno plesno artilerijo, ki na odru deluje kot dobro naoljen mehanizem. Glasbeni ritmi so se postopoma jačali, dokler se ni napolnila velika dvorana, ki sprejme približno tisoč ljudi. Naslednji dan je bil delovni, ampak to ni zaustavilo ene najbolj relevantnih in še vedno aktualnih domačih skupin. Za na konec je prišlo najboljše.

Laibach so za to priložnost pripravili poseben program, ki je predstavil presek njihove dolgoletne glasbene poti. Čez nekaj dni pa bodo svojo izjemnost kazali še na odru Cankarjevega doma!