Jakob Kobal ogrel dvorano za razprodane Still Corners

STILL CORNERS + Jakob Kobal (Foto: Nejc Ketiš/Kino Šiška)

Ko sva z Jakobom Kobalom govorila pred koncertom, je dejal, da ni prav nič nervozen, ampak se koncerta neizmerno veseli. Komaj čaka. Že na zvočni vaji je izredno užival. Ceni vsako priložnost, ki jo dobi, pa četudi ta pride v obliki predskupine. Glavno, da je pod žarometom, na odru s svojo s kitaro v spremstvu skupine ali samo bobnarja Davida Nika Lipovaca, kot se je zgodilo tokrat.

Tokrat sta morala zaradi nepričakovanih razmer pripraviti malce prilagojen repertoar, ki pa je vključeval tudi nov material, poleg tistega, ki smo ga že ujeli na čudoviti prvi plošči z naslovom ‘Cloudless’.

Nadarjen mladenič je sicer malce plašno in boječe stal pred lepo številno množico, ki ga je v večini šele spoznavala, potem pa je postopoma razkrival svoj karakter, za katerega pravi, da je v resnici drugačen kot tisti na odru. Posvečal se je enakovredno kitari in glasu, saj je na ta večer igral dvojno vlogo, vmes pa je spregovoril nekaj hitrih besed o pomembnosti dotičnega nastopa in novem materialu, ki že nestrpno čaka na uradno izdajo.

Videlo se je, da mu še manjka pri komunikaciji s publiko, ampak včasih je bolje, da spregovori glasba. Tako je pri Jakobu Kobalu. In ko zazvenijo pravi akordi, so vse besede odveč.

STILL CORNERS (Foto: Nejc Ketiš/Kino Šiška)

Kino Šiška pa še naprej gosti izjemne svetovne glasbenike in skrbi za alternativno glasbeno kulturo pri nas. Izobražuje in vodi ter je na tem področju kot organizator koncertov nedotakljiv. Tokrat so medse zvabili čudovit dvojec Still Corners, čigar glasba tako umiri kot napolni z energijo. Nastanku je botrovalo naključno srečanje Grega Hughesa in Tesse Murray na železniški postaji v Londonu leta 2009, že s prvimi nemudoma razgrabljenimi singli pa sta pritegnila pozornost znamenite založbe Sub Pop.

Sicer uspešnemu prvencu ‘Creatures of an Hour’ je sledila plošča ‘Strange Pleasures’, na kateri sta še učvrstila svoj spoj Vangelisovega avanturizma, Morriconejeve cinematičnosti in glamuroznega synth popa osemdesetih let prejšnjega stoletja. Prelomni album je vseboval tudi uspešnici “The Trip” in “Fireflies”. Vse to smo lahko slišali na lepo izpeljanem koncertu, zaradi katerega smo to noč spali mirneje in globlje. Z nameškom na obrazu.