Prvenec Društva mrtvih pesnikov od zdaj tudi v digitalni obliki

Prvenec Društva mrtvih pesnikov od zdaj tudi v digitalni obliki

Iskanjeprvi album novomeške skupine Društvo mrtvih pesnikov (DMP), po 30 letih pri ZKP RTV Slovenija dobiva tudi digitalno obliko.

Potem ko je DMP od leta 1990 dalje začelo z ambicioznejšim avtorskim ustvarjanjem – tedaj še pod idejnim vodstvom kitarista in vokalista Boruta Tirana – so nastale prve resnejše skladbe, ki jih je skupina sprva posamično posnela v različnih studiih. Decembra 1990 je tedanja zasedba, ki so jo poleg Boruta Tirana sestavljali še kitarist Alan Vitezič, klaviaturist Boštjan Kovačič, basist Tomaž Koncilija in bobnar Simon Žižek, v znamenitem ljubljanskem studiu Akademik pri tonskem mojstru Miru Bevcu posnela skladbi Mestni Robin Hood in Vse reke tečejo in za prvo posnela tudi videospot. Poleti 1991 so se fantje odpravili v ljubljanski Metro, kjer so nastali zvočni posnetki skladb Prvi Novomeščan, Tvoj svet in Pomlad narodov. Vzporedno so kot demo posnetki nastajale še druge skladbe, npr. Propadlemu prijatelju, posneta v studiu Pasadena Joeja Dobovška, ki so nato leta 1993 ugledale luč sveta na kaseti Iskanje (izšla pri ZKP RTV Slovenija), potem ko so ves že posneti material in nekatere nove skladbe dmpjevci leto poprej, avgusta 1992, še enkrat posneli v novoustanovljenem novomeškem studiu Luca (RSL), ki ga je vodil Tomaž Borsan. Tako je nastala tudi Ko te ni, s katero so nastopili na Pop delavnici 1992 v Idriji ter osvojili naziv naj debitanta. Na omenjeni pop delavnici je s skupino prvič nastopil bobnar Marko Zajc, ki je zamenjal Simona Žižka prav v času snemanja albuma Iskanje.

Na albumu, za katerega sta vizualno podobo prispevala Janez Kramarič in Andrej Blažon – s slednjim skupina sodeluje še danes – se je tako znašlo deset skladb: Mestni Robin Hood, Pomlad narodov, Ko te ni, Tvoj svet in Propadlemu prijatelju na A-strani ter Novo mesto, Iskanje, Prvi Novomeščan, Vse reke tečejo in Reny na B-strani. Avtor besedil in glasbe je Borut Tiran, poleg članov skupine pa so pri snemanju sodelovali še spremljevalni vokalisti Sašo Đukić, Irena in Leticia Yebuah ter Tomaž Maras – Mot – slednji ves čas tudi kot snemalec in tonski mojster.

Zvočna in slogovna podoba posnetkov ne skriva, da je nanjo vplivala zlasti popularna glasba 80. let, se pravi čas odraščanja in zorenja Mrtvih pesnikov: predvsem skupini Dire Straits in U2. V svoji oceni albuma pa je Alen Steržaj (tedaj že basist Big Foot Mame) odkrival celo prvine, značilne za skupino Duran Duran. Vse navedeno je DMP že na samem začetku opredeljevalo kot pretežno pop skupino v žlahtnem pomenu besede, saj je že v tistem času zlasti besedilno odstopala od pretežno zabavnjaške glasbene scene, ki se je uveljavila na Slovenskem v 90. letih.

Zanimivosti

Pomlad narodov – skladba je nastala še v predosamosvojitvenem obdobju in je kot takšna pomenila prispevek DMP-ja k ozaveščanju slovenske samostojnosti, enotnosti in »nasmeha zgodovine«.

Propadlemu prijatelju – pri nastanku besedila je sodeloval bobnar Simon Žižek, ki je tik pred snemanjem albuma zapustil skupino.

Iskanje – naslovna skladba na albumu s številnimi različnimi kompozicijskimi in slogovnimi elementi odraža duha časa in z naslovom simbolizira ustvarjanje skupine, ki se je odločala o svoji glasbeni oz. avtorski usodi. Del besedila je prispeval tudi basist Tomaž Koncilija.

Prvi Novomeščan – besedilo je Borut Tiran posvetil mladostnemu kolegu Slavku Božiču, s katerim so člani skupine prepevali v gimnazijskem pevskem zboru in ki je tragično preminul v prometni nesreči ob zaključku gimnazijskega šolanja.

Reny – ljubezenska pesem, ki jo je Borut Tiran napisal takrat še svojemu dekletu, danes uveljavljeni operni pevki Ireni Yebuah Tiran, s katero je kasneje zaplul v zakonski pristan.