Prijave na Prvi vrtni kavč festival

Kavč festival

Prvi vrtni kavč festival, ki se bo med 7. in 9. majem 2021 odvijal na privatnih vrtovih v Ljubljani, Mariboru in ostali Sloveniji, je objavil prijavnice za gostitelje in nastopajoče.

Nastopil je čas, da se z iniciativo različnih prostorsko prilagojenih dogodkov, različnih velikosti in perspektiv, pripelje živo umetnost spet med ljudi. Dragi sosedje, vabljeni na Prvi vrtni kavč festival.

KDAJ in KJE

7. 5. – Maribor
8. 5. in 9. 5. – vsa Slovenija

Po celi Sloveniji bo od 7. -9. maja 2021 potekal prvi Prvi vrtni kavč festival z nizom intimnih kulturnih dogodkov na dvoriščih, vrtovih, okenskih policah in strehah. Upoštevajoč epidemiološke razmere bo doza kulture na zasebnih zunanjih prizoriščih na voljo omejenemu številu obiskovalk in obiskovalcev. Festival bo s podoknicami razigral soseske in dvorišča večstanovanjskih stavb. Del festivalskega dogajanja pa bo tudi vsevključujoča akcija nastopov z balkonov, ko bodo izvajalci zaigrali za naključne mimoidoče. Maskota festivala bo retro gasilski avtomobil, ki bo služil kot kulturno prevozno sredstvo – z njim se bodo nastopajoči prevažali na različne lokacije po mestu, terensko dogajanje pa bo s posebnim festivalskim programom spremljal Mariborski radio študent – Radio MARŠ. Vrtni kavč festival na sveži zrak vabi vse, ki žive kulturne dogodke že neznosno pogrešajo.

IZ STANOVANJ NA VRTOVE IN DVORIŠČA

Kavč festival že od leta 2016 vsakoletno navdušuje obiskovalce zaradi intimne izkušnje, ki ji botruje udejstvovanja umetnosti v privatnih prostorih. Sobe zasebnih stanovanj smo za eno uro spremenili v prizorišča kulture in umetnosti. Dogodki so prav zato pridobili karakter intimnosti in enkratnosti. Plesna predstava z akustičnimi inštrumenti v studiu, retro rock na stopnicah, harfa in glas v kuhinji, lutke v dnevni sobi, “step-dance” v centru za brezdomce in še bi lahko naštevali. Festival ponuja obratno sliko nastopov, ki se ne dogajajo na odru, temveč med nami in z nami. Letos se bo v skladu z ukrepi princip zasebnega nastopa obdržal, a bo omogočen le za omejeno število gledalcev. Zahvaljujoč dobri vremenski napovedi in pozitivni epidemiološki sliki pa bo prenesen na zunanje površine.

OBLIKA VRTNEGA KAVČ FESTIVALA

Tako, kot do zdaj, bo udeležba možna le ob predhodni prijavi. V primeru prostega mesta tako obiskovalec natančen naslov prejme šele ob rezervaciji brezplačne karte. Na ta način bodo poskrbeli za omejeno število gledalcev. Družinske predstave, intimni akustični koncerti, elektronika, poezija, pripovedovanje in drugi dogodki se bodo odigrali na terasah, na vrtičkih in strehah, dvoriščih večstanovanjskih stavb, pod napušči in na drugih primernih lokacijah.

Gostitelji lahko na spodnji prijavi že sedaj (do 3.5.) prijavijo svoj vrt, ali drug zanimiv odprt prostor in si ob tem izbirajo med umetniškimi žanri in časovnim okvirjem nastopa.

MESTA DOGAJANJA

Petek 7. maja popoldne po celotnem Mariboru, v soboto in nedeljo pa predvsem v Ljubljani, kot tudi drugih mestih in vaseh.

PROGRAM

Glede na pretekle izkušnje, pričakujemo 50% akustičnih in pol-akustičnih folk-fusion glasbenih skupin, drugo polovico pa bodo predstavljali ostali žanri, plesne in lutkovne predstave, performens, poezija in intermedialne predstave. Hkrati bodo izpeljali nekaj (pred)premier, ki še niso doživele izvedbe v živo. Za primerjavo, kavč edicija leta 2020 je obsegala prek 100 zasedb. Glede na omejitve v zvezi s prehajanjem meja pričakujemo odzive predvsem slovenskih, pa tudi nekaj skupin iz tujine.

Program se bo na spletni strani www.kavcfestival.si dopolnjeval na dnevni ravni, vse do zadnjega dne festivala. Temu bo namenjena digitalna platforma, ki bo ažurno obveščala spremembe v programu.

EPIDEMIJA KOT IZZIV

Kot vemo in vidimo, se ljudje zbirajo za namen učinkovitega dela gospodarstva, v vrstah za testiranje in po novem na terasah gostinskih obratov. Kulturna industrija, ki predstavlja dejavnost z dodano vrednostjo, se, žal, ne postavlja ob bok ostalim ekonomskim segmentom. Vrtni kavč festival predstavlja princip dogodkov, ki so v skladu s predpisi. Tako je to ena od možnih rešitev za umetnike, obiskovalce in, upamo, zakonodajalce.

V skladu s predpisi bo na dogodkih v zunanjih prostorih prisotno omejeno število gledalcev, ki bodo z organizatorji delili svoje podatke. Ob prihodu bodo obiskovalci podpisali izjavo, da niso okuženi in da nas bodo obvestili v primeru, da bi kateri od njih pozneje spoznal, da je bil v času dogodka kužen. Za varnostne ukrepe bo poskrbljeno, od razkuževanja rok, do sedišč, ki bodo vsaj 1,5 metra narazen, kar ne velja za člane istega gospodinjstva. Prav tako bo obvezna uporaba mask (za razliko od barov). Poleg tega gledalci zrejo v isto smer in predvsem – uživajo.

Če bi prišlo do (pričakovanih) sprememb priporočil NIJZ, bomo s pomočjo zbranih kontaktov vseh obiskovalcev lahko manevrirali s situacijo v zelo kratkem času. Po potrebi bomo brez težav lahko povečali ali zmanjšali kapaciteto, spremenili protokole itd.

POMEN VRTNEGA KAVČ FESTIVALA

V post-futurističnem Orwellovskem času predstavljajo igra, glasba in gledališče – manifest. Manifestacijo družbe, ki je osnovana na kontaktu, socializaciji, kulturi in kulturnosti. Čeravno se zdi, da imamo vse odgovore na ekranih, je izkušnja živih umetniških izkušenj tisto, kar nas kot družbo lahko premakne iz nastalega vakuuma.

FORMATI VRTNEGA KAVČ FESTIVALA

dogodki na dvoriščih, vrtovih, terasah – za omejeno št. ljudi, na prostem in na zasebnih lokacijah

podoknice: (akustično ali ozvočeno) – v soseskah, večstanovanjskih dvoriščih

krajši nastopi z balkonov in oken za mimoidoče

ostale oblike (nastop na potujočem odru, na parkirišču, ulici, strehi bloka…)

Podrobne rešitve v okvirih epidemiološke varnosti: https://docs.google.com/document/d/1Qs9MMKdHqV1YJg8R5xc8_79JsPD1XNLQ8S0chMxbtAQ/edit

POZIV GOSTITELJEM

Današnji čas nam (poleg pasivnosti) zapoveduje tudi kreativnost in aktivnost. Postanite aktivni soudeleženec in soorganizator festivala! Gostite umetnike in malo število gostov na svojem vrtu oziroma drugem prostoru, ki bi lahko odgovarjal pogojem. Če bi imeli podoknico, če ste vpleteni v DSO ali drugo socialno ustanovo, če poznate primeren kraj, se lahko nastopi izvedejo tudi drugod – v naravi, v atrijih, na parkiriščih.

PRIJAVE GOSTITELJEV

(deadline 3. 5.) https://forms.gle/FtXk9cJDhATfqidB7

POZIV NASTOPAJOČIM

Posebnost nastopov v zasebnih prostorih v posebnem času za ljudi, ki postanejo del dogodka je, po izkušnjah dosedanjih skupin, izjemna.

prijave: (čimprej – zadnji deadline 5. 5.) https://forms.gle/hnSym9Jge8LGQQ1B6

DONACIJE NASTOPAJOČIM

Od odziva umetnikov bo odvisno, ali bomo šli v elektronsko obliko donacij ali pa za prispevke v klobuk. Priporočeni prostovoljni prispevek se giblje okoli 10 €.

IDEJE & POMOČ

Ker smo združenje različnih umetnikov in hkrati organizatorjev, smo vsekakor odprti za pomoč pri organizaciji, koordinaciji in samo k idejam.

ORGANIZATORJI

KD Matita, Društvo ZIZ, Radio MARŠ, Hiša otrok in umetnosti, MCLU Koper, ekipa festivala Plavajoči grad

KONTAKT

Matija Solce, programski koordinator Vrtnega kavč festivala Slovenija:
040 472 730
kavc.festival@gmail.com

Barbara Polajnar, koordinatorka Vrtnega kavč festivala Maribor:
051 335 329
info@kolektiv-ziz.com

Jan Podbrežnik, Radio MARŠ:
070 891 038
jan@radiomars.si