POSEBNI GOSTJE: ‘Dobiš to, kar slišiš’

Posebni Gostje (Foto: Žan Pevec)

Posebni Gostje so ena tistih zasedb, katerih glasba venomer pričara nasmeh na obraz. Kjerkoli igrajo, je v zraku ljubezen. Njihove skladbe pa bazirajo na srčnih melodijah in spevnih refrenih. Za njimi je kar nekaj omembe vrednih nastopov, vključno s festivaloma Castle in Lent. Zdaj so pred snemanjem novega videospota, zato smo jih povabili na pogovor.

Razkrili bomo, kaj je tako posebnega na Posebnih Gostih.

Januarja letos so predstavili še eno v vrsti krasnih skladb z naslovom ‘Moč spomina’. Ob njej so obujali spomine na brezskrbne dni življenja, na prve ljubezni in se nazaj vračali s prijetno nostalgijo.

Vsi radi večkrat obudimo lepe spomine, dogodke, prigode, smeh, solze, iz katerih pozneje črpamo moč za premagovanje vsakodnevnih življenjskih preizkušenj. Premalokrat se v tišini pogledamo v oči, se srečamo sami s seboj,” so tokrat dodali. Še pred tem so nase opozorili s singli ‘S teboj’, ‘Pot v nebo’, ‘4xU’ in ‘Ujeta’.

Člani zasedbe:
Benjamin Burgar (akustična kitara, vokal)
Aleš Gerkman (bas)
Tilen Stenovec (električna kitara)
Matej Naglič (električna kitara)
Klemen Jelenc (bobni, tolkala)


ROCKER.SI: Prepričali ste me že s skladbo ‘S teboj’, ki je bila posneta v RSL z Robertom Ovnom. Je bil to vaš prvi “večji” komad? Odziv je bil dober, celo na radijske valove ste prišli.

POSEBNI GOSTJE: To je bila naša prva skladba. Takrat smo že končali ‘Pot v nebo’, ‘S teboj’ pa je dejansko nastala še pred tem, v garaži našega kitarista. Smo definicija garažnega benda (smeh). In že s prvo skladbo smo prišli na radio, na kar smo lahko ponosni.

ROCKER.SI: Gradite v tej smeri, da ustvarjate radiu prijazno glasbo?

POSEBNI GOSTJE: Iz te miselnosti izhajamo, tako je. Najboljše skladbe so preproste. Glasbo si želimo čim bolj približati poslušalcem. Malo besed lahko pove veliko.

ROCKER.SI: Kako vas je producent Robert Oven prepričal, da ste ostali z njimi?

POSEBNI GOSTJE: Pravzaprav je do našega sodelovanja prišlo čisto po naključju, saj smo bili dogovorjeni, da bomo snemali drugje. Potem pa so nas preusmerili na Roberta, češ da je primernejši. Na začetku smo bili razumljivo skeptični, pa še naša prva studijska izkušnja je bila. Nismo vedeli, kam gremo. Ko pa smo slišali, kaj smo posneli, smo vedeli, da je Robert prava izbira za nas. Povezali smo se tudi v privatnem življenju, kar prav tako veliko šteje. Našo glasbo dojema na način, kot jo želimo ustvarjati. Za ta bend je Robert odličen. Verjamemo, da če bomo delali še naprej v tej smeri s tem zagonom, da nam bo slej kot prej uspelo prodreti. Le verjeti moramo vase.

ROCKER.SI: Sledile so skladbe ‘Pot v nebo’, pa potem ‘4XU’, ‘Ujeta’ in ‘Moč spomina’. Ste vse posneli v istem studiu? Kakšen je vaš način dela? Lahko izdate?

POSEBNI GOSTJE: Ne smemo izdati skrivnosti, ki je ključ do uspeha (smeh). Ne, hec. Naša posebnost je morda zgolj to, da najprej za tri do štiri skladbe posnamemo bobne in bas, kar nam vzame približno en snemalni dan. Nato pa drugi dan posnamemo še vokal in akustiko ter tretji dan še električne kitare in okraske. Skušamo zajeti zvok v živo, kar pomeni, da odigramo skladbe v celoti, nekajkrat ponovimo vajo in izberemo najboljši posnetek. Ne taktiziramo in namenoma pustimo napake, ki se zgodijo pri igranju. Še največkrat je najboljši posnetek tisti prvi. Če deluje, deluje. To je čar glasbe. Na ta način pa snemamo, da je zvok tudi na naših koncertih čim bolj naraven. Dobiš to, kar slišiš.

ROCKER.SI: Spoznali smo se lansko leto na koncertu Čedahuči in Fed Horses v kranjskem KluBaru. Povabili so vas, da zaigrate z njimi. Imela sva tudi intervju. Sta z Blažem še kaj na vezi, Benjamin?

POSEBNI GOSTJE: Morava se dobiti, pogovarjava se že dlje časa. Prišel nas je pogledat na TrNOVfest, kar je bilo tako zelo lepo od njega. Njegov odnos do glasbe in življenja je res dober. Nam je kot boter, ki nas podpira in vodi. Že to, da verjame v Posebne Goste, je dovolj.

ROCKER.SI: Kako ste se spoznali?

POSEBNI GOSTJE: Gre za hecno zgodbo – Benjamin in Tilen sta bila v nekem baru po koncertu Nine Pušlar v Ivančni Gorici. Pela sta njihov komad in se hecala, nakar je pristopil Blaž in ju vprašal, če poznata še kakšen njihov komad. Benjamin je izbral tisto z naslovom ‘Če hočem, grem’. Začeli so se pogovarjati in povabil ju je na koncert Čedahučijev v Kranju.

ROCKER.SI: Poleti ste imeli nekaj koncertov, kajne? CSK in dva velika na festivalih Lent in Castle. Opišite izkušnji in ju primerjajte.

POSEBNI GOSTJE: Tako bomo rekli, na Castle festivalu so bili ljudje veliko bolj sproščeni in odprti. Obe izkušnji sta bili dobri, ampak na Lentu se je čutilo, da nas niso poznali. Na Castle festivalu je bilo vzdušje izvrstno. Kljub temu pa smo na obeh nastopih pridobili nove poslušalce. Ljudje so prišli po nastopu k nam in nas pohvalili. Glede na vse, kar se dogaja, smo imeli lepo koncertno poletje. Sploh zato, ker smo lahko igrali večinoma avtorsko glasbo. Čez eno uro lastnih skladb smo praviloma igrali.

ROCKER.SI: Kdo vas je najbolj prepričal na Castle festivalu?

POSEBNI GOSTJE: Dubioza Kolektiv, ker so naredili res velik žur. Vsi ostali izvajalci spadajo pod glasbeno izkušnjo, Dubioza Kolektiv pa so predstava. Šovbiznis. Kar je še drugačnega pri njih, je to, da so kljub slavi preprosti. Čuti se, da so na odru le zato, da strežejo publiki. Še kable so si sami zvijali in pripravljali oder, pa jim ne bi bilo treba. Od njih se lahko marsikaj naučimo.

ROCKER.SI: Na Castle festivalu je med nastopom prišlo do tehničnih težav, mar ne?

POSEBNI GOSTJE: Ni bila ravno tehnična težava, prej fizična (smeh). Našemu kitaristu Mateju se je pripetilo. Ravno med tem, ko je imel solo na kitari, je pohodil kabel in sledila je tišina. Kabel je skočil iz kitare. Spogledali smo se, a je hitro pobral kabel in nadaljeval z nastopom, kot da se nič ni zgodilo.

ROCKER.SI: Če bi se lahko izmišljevali – recimo da ste veliki zvezdniki – kaj bi zahtevali od organizatorja, da vas čaka v zaodrju? Imate že zdaj posebne zahteve?

POSEBNI GOSTJE: M&M bonbončki (smeh). To imamo že sedaj v našem riderju, malo za hec (smeh). Skušamo ostati preprosti. Mi smo družabni fantje, še z varnostniki se običajno dobro razumemo. Po koncertih se družimo z organizatorsko ekipo. Nismo ravno na začetku, nekaj smo namreč že dali skozi, a še vedno radi pripovedujemo slabe šale in veseli smo, da smo lahko sproščeni eden z drugim. Takšni bomo tudi ostali. Res se imamo dobro, kadar smo skupaj.

ROCKER.SI: Na glasbeno sceno ste pridirjali s svežo idejo, da boste zgolj “posebni gostje”, zdaj pa ste že zvezde večera z lastnimi koncerti. Kaj pa gosti na vaših koncertih?

POSEBNI GOSTJE: Začeli smo s to idejo, ampak smo jo malce pozabili, res je. V zadnjem času nismo imeli nobenih gostov, ampak delamo na tem. Mogoče ni bil pravi trenutek in nihče se ni pojavil, ki bi bil prava izbira. Vsi smo si tako močno želeli nastopov, da smo pozabili na vse ostalo. Vedno pa so glasbeniki dobrodošli, da se nam pridružijo na odru.

ROCKER.SI: Na čem ste delali v zadnjem času, ste imeli čas za ustvarjanje avtorske glasbe?

POSEBNI GOSTJE: Ravno na zadnji vaji je nastalo nekaj dobrega. Lahko omenimo še snemanje junija letos, ki smo ga dobili brezplačno od našega prijatelja. Imeli smo priložnost za snemanje, ampak nismo imeli pripravljenega gradiva. Najprej smo mislili posneti kakšno priredbo, nakar je Tilen vztrajal pri tem, da dokončamo in pripravimo avtorske skladbe. Takrat sta dve avtorski res dobro zazveneli.

ROCKER.SI: Sta uradno že zunaj?

POSEBNI GOSTJE: Ne, ne (smeh). Pri nas vse traja (smeh). Skladba ‘Vlak’ je bila posneta že lansko leto in še ni izšla. Ne želimo izdajati singlov, brez da ne bi zraven postregli še s kakšnim videospotom. V prihodnosti nas čaka tudi album, ampak si bomo vzeli čas. To bo prva plošča. Želimo si, da je posebna.

ROCKER.SI: V kratkem boste snemali nov videospot?

POSEBNI GOSTJE: Tako je, in sicer za skladbo ‘Vlak’. Ta se že najde na YouTubu za tiste, ki se potrudijo, tako da ni nov komad, a nima še uradne verzije. Z zmago na Glasu mladih smo za nagrado prejeli nastop na festivalu Castle in en snemalni dan z video ekipo, ki ga bomo zdaj s pridom izkoristili.

ROCKER.SI: Srečno pri ustvarjanju in lep pozdrav do naslednjič!