Pivo in Cvetje: Pestro dogajanje četrtkovega festivalskega dne

V spodnji Savinjski dolini leži mestece Laško, ki vsako leto v sredini julija prireja največji glasbeni festival pri nas. V četrtek, 13. 7. 2017, se je festivalsko dogajanje odprlo številnim glasbenim spektaklom na več različnih odrih.

Ob reki, pri pivovarni so »rockovski« Zlatorog otvorili Nude, za njimi pa je nastopila Riblja čorba, ki velja za pravo starešino jugoslovanskega rocka, saj je na sceni prisotna že dobrih 40 let. Zasedbo sestavljajo Miša Aleksićm Vicko Milatović, Vidoja Božinović, Nikola Zorić in legendarni Bora Đorđević. Na njihovem repertoarju ni manjkalo vsem poznanih hitov, skupaj z vložki srbskega »kafanskega« humorja, pa so ustvarili toplo, sproščeno in zabavno vzdušje. Kljub svoji dolgoletni karieri in ne več rosnim letom, so bili v glasbeni suverenosti in sami izvedbi več kot odlični in kos nekaterim mnogo mlajšim skupinam. Nastop so izkoristili tudi kot priložnost za povabilo slovenskih oboževalcev na koncert v ljubljanske Stožice, ki bo potekal 18. novembra in obenem tudi naznanili, da si bodo oder delili z mnogimi gosti.

Nekaj čez pol enajsto so prišli na vrsto občinstvu dobro poznani, a s pol krajšim stažem nastopanja kot njihovi predhodniki, rockerji Dan D. Znani so po hitih Voda, Čas, Počasi, Le naprej, Pozitivne misli, Love song in nekaj drugih. Letos niso imeli veliko tovrstnih nastopov, saj se večkrat raje umaknejo v intimnejšo sfero z malo občinstva, za Pivo in cvetje pa so pripravili koncert kot se za velike odre kot je Zlatorog tudi spodobi.

Vmes smo si »rockerji« dovolili tudi sprehoditi do odra Jubilejnik, kjer prevladuje narodnozabavna in zabavna glasba. Četrtkovo dogajanje je bilo zaznamovano z Modrijani, katerih koncert je potekal v dveh delih, a pri njih se ne bi posebej ustavljali. Vmes je nastopil Jan Plestenjak, ki je z odlično glasbeno zasedbo in izvedbo dokazal, zakaj še vedno velja za enega največjih imen slovenske glasbene scene. Občinstvo je v en glas prepevalo njegove pesmi, tako da je na Aškerčevem trgu vladala odlična energija.

Glavne zvezde večera so bili ameriški rockerji Ugly Kid Joe. Že ob šestih popoldne smo jih na tiskovni konferenci spoznali kot prijazne, preproste fante, dvajset minut čez polnoč pa so dodobra zatresli oder Zlatorog. Kalifornijska zasedba je bila ustanovljena pred tridesetimi leti in si po desetih letih delovanja vzela premor. Leta 2010 so se vrnili, a edina prvotna člana ostajata pevec Whitfield Crane in kitarist Klaus Eichstadt. Izdali so 4 studijske albume, od tega 3 v prvem obdobju obstoja skupine. V tem času so nanizali številne uspešnice, med katerimi smo jih nekaj slišali tudi v Laškem. Koncert so otvorili s skladbo Neighbor s prve studijske plošče. Že takoj se je videlo, da je med občinstvom veliko oboževalcev, ki so zraven prepevali, a dejstvo je, da velika večina pozna le hita Everything About You in priredbo Cats In The Cradle. Ti dve skladbi je publika pela v ves glas in vzdušje je bilo res nekaj posebnega. Na splošno bi lahko rekli, da so bili Ugly Kid Joe glasni in energični, karizmatični pevec pa s teki v krogu in poskoki dvigne občinstvo na noge. Nekatere celo preveč, saj prerivanje pod odrom in posledično padci s pivom in morda tudi cvetjem »prenapojenih« obiskovalcev ni bilo prijetno in tu bi si morda varnostni organ na festivalu zaslužil kakšno minus točko. Kljub temu je bilo ozračje pozitivno, še posebej ko je Whitfield Crane med občinstvom opazil majhnega otroka na starševih ramenih in tako pohvalil, da starši na metal koncerte pripeljejo tudi svoje otroke. Eden vrhuncev nastopa je bila tudi skladba Ace Of Spades zasedbe Motörhead, s katerimi so Ugly Kid Joe že v preteklosti sodelovali. Na koncu skoraj eno in pol urnega koncerta so seveda postregli z njihovo najbolj znano skladbo Everything About You.

Festivalski četrtek niso predstavljali le zgoraj našteti glasbeniki, temveč je bil spekter dogajanja veliko širši. Ob devetih je bila uradna otvoritev festivala z laško godbo in mažoretkami. Poleg Zlatoroga in Jubilejnika sta bila v Laškem še dva večja odra. Na odru Malt smo lahko slišali elektronsko glasbo Buchana in Mr. Dorisa. Na odru Special, ki je znan po žanrsko neopredeljenem in drugačnem dogajanju so po Big bandu Krško in Big bandu Laško z Nuško Drašček, nastopili še Špičikuc Orchestra. V kulturnem centru Laško smo lahko videli tudi slovenski muzikal Alpska saga. V Hiši generacij so odprli razstavo ročnih del, veliko dogajanja pa se je pričelo in se bo še nadaljevalo vse festivalske dni.

Že prvi dan festivala je nakazal kako bo potekalo letošnje Pivo in cvetje. Pivo bo teklo v potokih, cvetja med sprehajanjem po mestu pa tudi ne manjka. Prepričani smo, da bo tako pestro dogajanje potekalo tudi preostale dni, vse do nedelje in po prvem dnevu lahko nekaterim dvomljivcem zatrdim, da je za toliko nastopajočih vredno odšteti denar za vstopnico.

Avtor: Patricija OSTROŽNIK
Foto: Nejc ZUPANČIČ