O sole mio prvič na rock odru v Laškem

Foto: Arhiv Pivo in Cvetje

Izgubljena prtljaga skupine Level 42 skoraj ogrozila nastop. Sicer pa odlična glasba v Laškem in zadovoljni gosti, ples na ulicah in na mizah, brutalni mesarski morilec na odru, Tanja Ribič in Zala Ribič Djurić prepevali z Bombaj štampo. Prva izvedba vizuelnega spektakla Vodno–ognjene multimedijske predstave s keltsko tematiko, poln festivalski kamp.

Festivalski petek je obiskovalcem in ljubiteljem glasbe ponudil vrsto posebnih doživetij. Tudi za organizatorje, saj so zvezdniški skupini Level 42 na amsterdamskem letališču izgubili vso opremo, tako glasbeno kot tudi osebno.

Fantje so prišli v Laško brez vsega, organizatorji pa so jim v manj kot dveh urah zagotovili nadomestne instrumente, tako da so lahko opravili popoldansko tonsko vajo. Večerni nastop so izvedli vrhunsko, tudi z vmesnimi šalami o izposojenih instrumentih in oblačilih, pa tudi s plesom. Predstavili so ves svoj zlati program, kot so Lessons in Love, Running in the Family ter tudi nekaj novejših skladb. Potrdili so sloves vrhunskih glasbenikov najvišjega svetovnega formata z do potankosti izdelanim nastopom.

Foto: Arhiv Pivo in Cvetje

Prismojeni profesorji bluesa poleg glasbe na odru izvedejo pravi teater, saj je publiko med nastopom »pozdravil« zamaskiran, okrvavljen, v predpasnik odet in z motorno žago opremjen mesar. Branko Djurić Djuro je z Bombaj Štampo nastopil v Sloveniji prvič. Na odru sta se jima pridružili še Tanja Ribič in Zala Djurić Ribič ter navdušili množico ne le z glasom, tudi s stasom. Djuro je publiko držal v pravi energiji, jo potiskal v počep in nato v poskok. Nagrada na koncu pa prvikrat na rock odru festivala Pivo in cvetje Laško odlično izvedena stara napolitanska O sole mio.Tradicionalno izvrstni in tehnično brezhibni so bili domači Šank Rock, ki so med vse poznane uspešnice vpletli tudi tri akustične izvedbe, večer pa zaključili z izjemno dozo rock energije.

Foto: Arhiv Pivo in Cvetje

Na odru Special so člani izraelske skupine Ramzailech poplesavali po mizah, obiskovalce pa zvabili, da so skupaj zapustili odrsko prizorišče in se nato »v vlakcu« vrnili nazaj. Skupina BRO & Brass-domci, pihalni del, ki je s skupino nastopil premierno, so svoj nastop začeli in zaključili z glasbo Boba Marleya, vmes pa potrdili svojo glasbeno moč. Še enemu premiernemu doživetju smo bili sinoči priče, skupini MTF feat. Sub-Lime. Urška Centa, ki je brez konkurence naša najboljša plesalka flamenka, se je na posebnem plesnem odru s svojim flamenkom prelevila v glasbenico, Murat je še enkrat dokazal da je odličen beatboxer,Tomaž Gajšt pa samo potrdil vodilno mesto med domačimi trobentarji. Ekipi so se na odru pridružili vrhunski ustvarjalci saksofonist Lenart Krečič, basist Tadej Kampl in bobnar Kristjan Kranjčan, pod domačo lipo združeni v kozmično jazz zasedbo Sub-Lime. Zasedbama se je ob tej priložnosti pridružil eden najboljših slovenskih glasbenikov sodobnega časa Marko Črnčec.

Foto: Arhiv Pivo in Cvetje

Na odru Jubilejnik je svoje privržence z izredno lepim koncertom nagradila Ditka, ob Avsenikovem tercetu so ljudje nadvse zadovoljno poplesavali in se vrteli, ob koncertu Tonya Cetinskega pa na Aškerčevem trgu ni bilo prostora niti za stoječo metlo.

Sinoči so si festivalski gostje lahko tudi premierno ogledali novo različico nekdanje vodne simfonije, Vodno–ognjeno multimedijsko predstavo, ki ima letos keltsko tematiko. Publika je bila navdušena.