Petek trinajsti s Skunk Anansie

Skunk Anansie, Zagreb, 13.5.2022, Foto Mimi Inhof (Bfree)

Mala dvorana Doma Sportova v Zagrebu je včeraj končno dočakala koncert skupine Skunk Anansie. Na krilih divje, neverjetne in absolutno odštekane frontwoman Skin in skupaj s glasbeno kombinacijo kitara-bas-bobni so Skunk Anansie odigrali fenomenalen, dih jemajoč in predvsem vroč koncert, ki je trajal slabi 2 uri. Repertoar je bil prepleten s starimi in novimi hiti, obiskovalci pa so ob vsaki pesmi glasno prepevali, plesali in skakali.

Koncert v Zagrebu je bil eden zadnjih v drugem delu letošnje evropske turneje 25live@25, kljub večmesečni turneji pa skupina ne kaže znakov, da bi jim kaj kmalu zmanjkalo moči.

Že na samem začetku koncerta so Skunk Anansie dokazali obiskovalcem, da jih čaka prava glasbena poslastica. Ob uvodnih taktih prve pesmi večera ”Yes It’s Fucking Political” se je pevka Skin na začudenje vseh pojavila med obiskovalci na sredini parterja in velik del prve pesmi odpela kar med njimi. V nadaljevanju koncerta pa niso prav nič upočasnjevali tempa, ampak so ob vsaki naslednji pesmi še bolj pohodili plin. Med pesmijo ”Weak” se je Skin ponovno odpravila med občinstvo, tokrat dobesedno. Na ramenih in rokah obiskovalcev se je sprehodila do gorečega oboževalca, ga močno objela, poljubila in skupaj z njim odpela pesem do konca, nato pa ”zaplavala” nazaj do odra.

Skunk Anansie ima za seboj že četrt stoletja obstoja, njihov koncert pa je tako glasbeno kot teatralno doživetje. Pevka Skin je nastopala v neonsko zelenem kombinezonu, med koncertom sta se jim na odru večkrat pridružila dva ”pujska”, ki ju preganjajo in lovijo. Dejstvo je, da je skupina od svojega samega začetka zelo politično ozaveščena, Skin pesem ”This Means War” posveti vsem državam v katerih trenutno divjajo vojne v upanju, da se politična opresija čimprej konča.

Skunk Anansie, Zagreb, 13.5.2022, Foto Mimi Inhof (Bfree)

Za konec med predstavljanjem članov skupine (pevka – Skin, kitarist – Ace, basist – Cass, bobnar – Mark in spremljevalna vokalistka – Erika) odigrajo še par taktov pesmi ”Highway to Hell” in koncert zaključijo z ”The Skank Heads” in ”Little Baby Swastikkka”.

Ob poslavljanju iz odra se iz zvočnikov glasno predvaja pesem ”Best of You” v spomin nedavno preminulemu bobnarju skupine Foo Fighters in tako se glasbeno popotovanje s Skunk Anansie malo čez 23. uro zaključi.