Franz Ferdinand kot prvi mednarodni bend po pandemiji sekali v Zagrebu

Franz Ferdinand, 25.4.2022, Dom Sportova (Foto: https://tekdeeps.com)

Franz Ferdinand so bend, ki je že večkrat nastopil v Zagrebu, a nikoli kot solo akt. Na INmusic festivalu so že stari znanci, a čeprav so se na festivalski sceni vedno kazali v dobri luči, na solo koncertu prav tako zasijejo. To so potrdili z nastopom v Zagrebu konec aprila, ki ga je gledalo slabih dva tisoč navdušencev nad indie glasbo. 

Franzi pač nikoli ne izdajo zaupanja svojih poslušalcev. Tudi tokrat so se potrudili do maksimuma, pa čeprav sam šov tehnično in produkcijsko gledano ni bil kdove kako bohoten. Stavili so na svojo energijo ter dobre komade. S tem so pobrali ves dobiček.

To je bil tudi prvi mednarodni koncert v Zagrebu po pandemiji. Prvi s tujim imenom na vstopnici. Bilo je odlično. Mala dvorana v Domu Sportova sprejme ravno pravo število ljudi. Koncert si je mogoče ogledati izpod odra, vsakdo pa se lahko usede na tribuno in v mirnejšem vzdušju opazijo mojstre na delu. Mirnejšem, ne mirnem, kajti tudi na tribuni se je hitro razvnelo. Kako se ne bi ob tako energičnem bendu. Bilo je glasno, vroče, soparno in bliskajoče.

Franz Ferdinand, 25.4.2022, Dom Sportova (Foto: https://tekdeeps.com)

Na dotični turneji Franzi igrajo ves svoj najboljši material. Dejansko. Greatest Hits in nič drugega, od začetka do konca. Že to, da imajo toliko uspešnih komadov, pove veliko o škotski zasedbi.

Alex Kapranosk, pevec in frontman, je bil v posebej dobri formi. Zahvaljeval se je v hrvaščini in blestel petju angleških besedil. Paul Thomson, bobnar, je bend lansko leto zapustil, tako da je na njegovem mestu igrala Audrey Tait, ampak ni bilo čutiti manka. Dobro se je vklopila v postavo, ki drugače vključuje še imena Bob Hardy, Julian Corrie in Dino Bardot.

Kapranos je večkrat izjavil, da Franz Ferdinand ustvarjajo glasbo, na katero lahko dekleta na zabavah plešejo. Takšen je videti njihov koncert. Veliko pozitivne energije in cel kup energičnih komadov. Če tak koncert zapustite ravnodušni, potem koncerti niso za vas.