PELHAN: ‘Navdih na dnu flaše!’

Pelhan na snemanju videospota 'Na dnu flaše'.

Kakšen je duh prazničnega decembra? Po cimetu, piškotih – in alkoholu, bodimo iskreni. Ob koncu leta si dajo duška še najbolj zategnjene kravate. Kaj pa se zgodi, ko se presproščeni december pretoči v siv oblak ne posebno veselega januarja?

Kdo ali kaj je Pelhan?

Začetki nastajanja glasbe, ki jo danes poznamo pod imenom Pelhan segajo v leto 2000. Aleš Pelhan, kitarist in pevec, je takrat pri petnajstih letih ustanovil svojo prvo skupino. Težnja po ustvarjanju avtorske glasbe ga je vodila skozi različne zasedbe in prek številnih odrov, kjer je izpilil svoj stil in odrasel v zdravega rokerja.

Že leta 2006 se je kot vokalist priključil slovenski heavy zasedbi Dawn Patrol, s katerimi so po dolgem in počez prečesali slovensko klubsko sceno in koncertirali tudi na odmevnejših prizoriščih, kot je bil festival Metal Camp ter Kino Šiška. Pelhan pa je stopil še stopničko višje – dve leti kasneje se je pridružil prepihanim primorskim rokerjem SKALP. V tej navezi je skupina začela novo obdobje, ki ga je okronal izjemno uspešen album ‘Mars je prodan’. S hitom ‘Vem, da lahko!’ so se po letu 2012 zavihteli na same vrhove slovenskih radijskih in televizijskih lestvic, na zemljevid slovenskega rokenrola pa postavili tudi domačo Wajdušno. SKALP so zagotovo zgodba zase, ki se nenehno razvija in ima še veliko ponuditi.

Kaj pa se je zgodilo s Pelhanom? Ni mu bilo hudega, daleč od tega. Poleg ustvarjanja s SKALP se je v njegovem opusu nabralo še kar nekaj komadov, ki so bili malenkost drugačni. Mogoče trši, mogoče malenkost odklonjeni, taki, ki utegnejo zahtevati drugačen, spet svojevrsten pristop. Marca 2013 je tako izšel prvenec zasedbe, ki se je preprosto poimenovala Pelhan. ‘V neznano’, kakršen naslov nosi, se je Aleš podal v družbi Petra Smrdela na klaviaturah, Miha Nedoha na tolkalih ter Matjaža Švaglja na basu – slednjega je kasneje nadomestil Nejc Počkaj.

Pelhan pripravljajo nov singel. Video: Matej Lozar in Aljaž Tepina

Kaj pa je na dnu flaše?

Od takrat se je rodilo že kar nekaj novih neobrušenih idej. Ravno letošnji božični čas pa je realiziral eno, s katero se lahko poistoveti malodane vsak (vsaj občasno) vesel posameznik, ne ravno samo Pelhan. V ponedeljek, 18. decembra 2017 so Pelhan znova udarili po dobrot polni mizi z novim singlom, zabavljaško poimenovanim ‘Na dnu flaše’.

Energičen singel z enostavnim, a močno življenjskim sporočilom je točno to, pod čimer si bend Pelhan predstavljamo.

Pelhan – Na dnu flaše

Veseljačenje, zapravljanje in popivanje je decembru domača kulisa, a zna zelo hitro prestopiti meje. Zgodba govori o človeku, ki si v tem času končno »da duška«. Alkohol ga nagovori v neprimerno obnašanje, če temu tako rečemo. Lumparija se zameri znancem in neznancem – predvsem pa njemu samemu. Ko se končno strezni se zave, da od alkoholne omame, ki mu je dajala pogum, ni ostalo nič več. Ostaja navaden malovrednež, ki si je na grbo nakopal še malce sramote.

 

Komad do tematike pristopa lahkotno, celo nekoliko hudomušno. Po potrošniškem decembru bo namreč marsikdo iz starega leta izstopil praznično in mogočno, pa čeprav v le še eno leno leto brez poguma za spremembe.

Pelhan v prihajajočem letu

Slednje pa ne bo veljalo za Pelhan! Izdani singel so opremili s privlačnim videospotom, s katerim so spet počastili posebnosti domače Ajdovščine. Posnet je bil v starem mlinu sredi mesta (valjčni mlin Wenzel Jochmann Ajdovščina), ki tam stoji že od leta 1867 in je bil nekdaj veličasten objekt.

Preganjalo jih je vreme, jeznorita primorska burja in težko dostopna lokacija, a uspel je izdelek, na katerega so ponosni, pravi Aleš. Zahvala gre društvu Wada in Občini Ajdovščina, ter snemalnemu duetu Mateja Lozarja in Aljaža Tepine. Za montažo je poskrbel Klemen Premrl.

Komad je posnet v Electric Eye Studio.

Singel napoveduje, da se bo delovno mlinsko kolo v 2018 konkretno zavrtelo tudi za Pelhan.
Ljubezen do druženja in ‘žleht’ glasbe četverico žene v nove lumparije. Več bomo izvedeli z novim letom – zaenkrat pa lepo vabljeni v ogled in posluh singla ‘Na dnu flaše’!

Pelhan Vam želijo lepe praznike in rokenrol Novo Leto!