Paul McCartney pospremil Foo Fighters med člane Rock Hall

Paul McCartney pospremil Foo Fighters med člane Rock Hall

Čestitke skupini Foo Fighters, ki so se zdaj tudi uradno vpisali v Rock and Roll Hall of Fame. Skupina je bila nominirana lansko jesen, v njihovem prvem letu primernim za nominacijo, na koncu pa so tudi bili imenovani v Rock Hall razred v začetku tega leta. Počastitev pri imenovanju skupine je imel sir Paul McCartney, ki je s svojim uvodnim govorom potegnil vzporednice med svojo kariero in kariero Dava Grohla.

“S svojo skupino smo se imeli super, a na koncu se je zgodila tragedija in moja skupina je razpadla. Enako se je zgodilo z Daveom,” je v nekem trenutku izjavil McCartney. “Njegova skupina je razpadla v tragičnih okoliščinah. In postavilo se je vprašanje, kaj zdaj? Obema je bilo predstavljeno to vprašanje. V mojem primeru sem rekel: ‘No, naredil bom album, kjer bom igral vse inštrumente sam.’ Tako sem tudi storil. Daveova skupina je razpadla in kaj je naredil? Sam naredi album, na katerem igra vse inštrumente. Mislim, da me ta tip zalezuje,” se je duhovito pošalil McCartney.

Nato so na oder stopili člani skupine Foo Fighters, ki so zaigrali tri pesmi “Best of You”, “My Hero” in “Everlong”, preden so dobili priložnost za kratke govore. Nate Mendel, član z najdaljšim stažem ob Grohlu, je komentiral: “Največja čast v mojem življenju je, da igram glasbo z njimi zadnjih 20 let.” Klaviaturist Rami Jaffee, najnovejši član skupine, je preprosto dodal: “Rad bi se zahvalil petim ljudem, vi pa jih trenutno gledate.”

Bobnar Taylor Hawkins je poleg zahvale svojim soigralcem uporabil tudi svojo platformo za kampanjo za nominacije Georgea Michaela, Jane’s Addiction in Soundgarden. “To imenovanje bom delil z vami, a ko jo dobite vi, mi morate vrniti svoj delček. In hvala vsem.”

Kitarist Chris Shiflett je poimenoval več igralcev iz svoje kariere pred Foo Fighters. “Če ne bi bilo vas, ne bi bil nikoli pripravljen avgusta 1999, ko sem dobil priložnost, da se preizkusim v svoji najljubši zasedbi, Foo Fighters,” je dejal in se nato spomnil: “Spominjam se, ko sem dobil priložnost nastopiti z Daveom, me je Dave vprašal: ‘Ali si pripravljen spakirati kovčke in se za nekaj časa posloviti od prijateljev?’ Mislil sem, ‘Jebiga, ja, se hecaš? Kakšno vprašanje je to?’ In na srečo se je ‘za nekaj časa’ spremenilo v zadnjih 22 let in v življenje, ki si ga nikoli nisem mogel predstavljati.” Kitarist Pat Smear je poimenoval tudi nekaj svojih zasedb pred Foo Fighters, preden se je zahvalil Grohlu, ki je vse skupaj začel.

Kar se tiče Grohla, ki je bil že pred tem sprejet kot del Nirvane, je povedal: “Rad bi povedal, da je najboljša stvar, da sem nocoj tukaj, da sem obkrožen z našo družino. In če kdo ve kako Foo Fighters delujemo, ljudje, s katerimi delamo in s katerimi smo delali… minilo je 20, 25, 30 let in držimo se skupaj kot družina. In mislim, da je to pomembno, ker potem to vse počnete skupaj. Ne samo zato ker je delo, ampak zato ker se imate radi. In tako je tukaj cel del naše razširjene družine zadnjih 25, 30 let, ki se ji moram zahvaliti. Moram pa se zahvaliti tudi svoji prelepi družini, brez katere, ne bi bil tako srečen kot sem, zato vas imam tako zelo rad in hvala vam. In moram se zahvaliti tudi tem ljudem na odru, ker nas nocoj ne bi bilo tukaj, če ne bi bilo vsakega od teh Foo Fighters. In uspelo nam je.”