Parni Valjak prvič po dvajsetih letih na Škofjeloškem gradu, kjer “ljubav caruje”

Parni Valjak na vrtu Škofjeloškega gradu (Foto: Tanja Anko)

V petek zvečer smo vsi hiteli na Škofjeloški grad, saj nikakor nismo hoteli zamuditi drugega vrhunca koncertne sezone, po tem ko so junija tukaj nastopili legendarni Laibach. V goste so prišli Parni Valjak s svojo pozitivno yugo rock energijo in starošolsko koncertno predstavo. Najprej so nas na hladen večer ogreli Fire Skulls in John F. Doe. Za gostinsko ponudbo je bilo poskrbljeno, za dobro družbo tudi, oder pa je nudil vrhunsko ozvočenje in vizualno prezentacijo. “Poglej to osvetljavo” in “kako dober zvok” se je slišalo okoli mene med vsem šundrom, ki ga je proizvedla radoživa več stoglava množica. Vse je bilo pripravljeno za Parni Valjak, eno najpriljubljenejših rock skupine nekdanje Jugoslavije, ki se je v Škofjo Loko na idilično lokacijo vrta na gradu v okviru festivala Pisana Loka vrnila prvič po 20 letih!

Aki Rahimovski (Foto: Tanja Anko)

Rokerji so še eni tistih, ki v zadnjih letih uspevajo na račun prejšnje slave in so na glasbenem trgu v živo še kako zaželeni. To je dokazal skorajda razprodan koncert, ki je privabil tako mlado kot staro. Ni bilo dolgo in se je pojavilo vprašanje, kdaj so nazadnje izdali kakšen album. Presenetljivo ne tako dolgo nazaj, saj so leta 2013 svoje oboževalce razveselili z ‘Nema predaje’, toda največje uspešnice so bile vsekakor posnete veliko prej. ‘Ugasi me’, ‘Zagreb ima isti pozivni’, ‘U prolazu’, ‘Sve još miriše na nju’, ‘Zastave’, ‘Samo da znaš’ in mnoge druge. Za skupino, ki že štiri desetletja polni koncertna prizorišča, je nadvse uspešno leto; letos je na podelitvi uglednih hrvaških glasbenih nagrad porin zmagala v treh kategorijah, in sicer najboljši “live album”, najboljša produkcija in najboljša izvedba z vokalom. Po razprodanih koncertih v Areni Pula, splitskem Spaladiumu, varaždinski Areni in ljubljanskih Stožicah so še vedno polni zagona in noro zaljubljeni v svojo zvesto publiko.

 • 1976. Dođite na show! (PGP RTB)
 • 1977. Glavom kroz zid (Jugoton)
 • 1979. Gradske priče (CBS/Suzy)
 • 1979. City Kids (CBS)
 • 1980. Vruće igre (CBS/Suzy)
 • 1981. Vrijeme je na našoj strani (Suzy)
 • 1983. Glavnom ulicom (Suzy)
 • 1984. Uhvati ritam (Jugoton)
 • 1985. Pokreni se! (Jugoton)
 • 1987. Anđeli se dosađuju? (Jugoton)
 • 1988. Sjaj u očima (Jugoton)
 • 1990. Lovci snova Jugoton
 • 1994. Buđenje (Esnaf/Croatia Records)
 • 1997. Samo snovi teku uzvodno (Croatia Records)
 • 2000. Zastave (Croatia Records/Košava)
 • 2004. Pretežno sunčano? (Croatia Records/Master Music)
 • 2011. Stvarno nestvarno (Esnaf)
 • 2013. Nema predaje (Croatia Records)
Igrali so več kot dve uri (Foto: Tanja Anko)

Potem pa so se ob 22. uri pripeljali v kombiju in se v temni noči direktno sprehodili na oder. Skozi leta so zamenjali že kar lepo število članov, a od vsega začetka na vokalu kraljuje Aki Rahimovski. Publika ga naravnost obožuje. “Aki! Aki! Aki” se je slišalo iz prve vrste. Ne samo da odlično poje, 63-letni vokalist je izjemen v svoji pozitivi in zmožnosti, da ogreje in zabava še tako zadržano občinstvo. Tudi tokrat, pa čeprav je bil bolj umirjen kot smo ga vajeni, kar je glede na njegovo možgansko kap v začetku leta povsem razumljivo, je bil izjemen in neprekosljiv. Človek ga preprosto mora imeti rad, če ne zaradi pevskih sposobnosti pa zaradi njegovega videza in nezaustavljive energije. Po odru je skakal in tekal več kot dve uri. “Svaka mu čast!”

Hrvaška pop-rock skupina je bržkone najbolj priljubljena jugoslovanska rock skupina iz osemdesetih let, to pa ravno zato, ker so malce bolj mainstream in bolj “ameriški” kot njihovi tekmeci. Zanesljivi so in prepoznavni. Dokler ne bodo nastopali prepogosto, jih bodo ljudje oboževali, saj jih spominjajo na boljše in preprostejše čase, njihovi koncerti pa mladim omogočajo prijetno vzdušje brez nevarnih glasbenih huliganov, brez incidentov in brez neprijetnih presenečenj. Dalmatinski melos hrvaške skupine z makedonskim pevcem, ki je bil rojen v Srbiji. Pri Parni Valjak točno veš, kaj lahko pričakuješ, in v veliki meri to ponavadi tudi dostavijo. Ne potrebujejo dodatne promocije, razlage in napovednikov. Slovenski trg jih obožuje. Parni Valjak so zakon.

O skupinah John F. Doe in Fire Skulls 

Rock band John F. Doe je bil ustanovljen leta 2010, ko je skupino prijateljev združila želja po ustvarjanju edinstvene in kakovostne glasbe. Kmalu so sledili prvi  nastopi v živo, leta 2015 pa je izšel njihov prvenec z naslovom JFD. Njihov zadnji izdelek je digitalni EP z naslovom John EP Doe, ki je na voljo v vseh glasbenih knjižnicah oz. na “streaming platformah”. Močen vokal in razločen vibrato vokalista Marka Zemljiča obogati raznoliko tehniko, melodične verze in uporabo raznovrstnih zvočnih efektov pa ustvarjata kitarist Aleš Svetina ter klaviaturist in spremljevalni vokalist Luka Zemljič. Dinamično ritmično sekcijo zagotavljata Bojan Marinko na bobnih in Tilen Knaflič na bas kitari. Njihova glasba je zlitje različnih stilov, najbolj pa se poigravajo z zvoki indie in garažnega rocka. Leta 2016 je skupina podpisala pogodbo z založbo Nika Records.

Skupino Fire Skulls iz Škofje Loke sestavljajo najstniki s povprečno starostjo 12 let in pol. Zasedba, Lucija Maja Tavčar na bas kitari, kitarist in vokalist Lan Bertoncelj, saksofonist Jakob Žorž in bobnar Maks Kovač, preigrava rokovske skladbe skupin, kot so AC/DC, Guns N’ Roses … Na repertoarju je tudi že nekaj avtorskih skladb. Na nastopih občinstvo navdušijo s svojo igrivostjo in energijo.