NATRILETNO KOLOBARJENJE S PRAHO: “Namesto piva in Jack Danielsa imava kavo in rogljičke”

Natriletno kolobarjenje s praho je projekt avtorja besedil in interpreta, in sicer gledališčnika Jureta Novaka ter vsestranskega vokalista in multiinstrumentalista Uroša Buha, ki v N3L poleg vokala prispeva še bobne in kitare. Natriletno kolobarjenje s praho je spoj kompleksnih, pesniških besedil z raznorodnimi glasbenimi pristopi, ki črpajo iz pankersko grandžerskega generacijskega ozadja avtorjev.

Za 17. oktober pripravljata v Kinu Šiška promocijski koncert ob izdaji njunega drugega albuma ‘Iz konteksta’, dva dni kasneje, 19. oktobra 2018, pa še v MC Pekarna v Mariboru. Album, ki bo izšel pri založni ZARŠ, je bil posnet februarja letos v Zagrebškem Kramasoniku pod taktirko producenta Jureta Vlahoviča, pod master pa je podpisan Gregor Zemljič. Na albumu je deset novih skladb, znova pa so vsebinsko in žanrsko raznolike.

ROCKER.SI: Najprej se moramo ustaviti pri imenu, tega sta verjetno že navajena. Nekako nam je vsem znan sistem kolobarjenja, toda vidva pravita, da tam, kjer je praha, počivajo besede. Tam se pase glasba.  Bi lahko razložila to?

JURE NOVAK: Natriletno kolobarjenje s praho je besedna zveza, ki je meni po pomenu in smislu bila zelo ljuba že od osnovne šole, ko sem jo slišal pri zgodovini. Kasneje, ko sva iskala ime skupine, sem ugotovil, da nič ne počne. Sedi nekje na zaprašeni polici označuje agrarno tehniko iz poznega srednjega veka, uporabljajo jo res samo osnovnošolci. In bi lahko počela kaj pametnega. Sedaj počne to,  da označuje naju.

ROCKER.SI: Torej sta vrnila izraz nazaj v uporabo.

JURE NOVAK: Tako, tako.

ROCKER.SI: Koliko vaju takšno ime ovira pri preboju na glasbeno sceno in koliko vama dejansko pomaga zaradi svoje posebnosti in originalnosti?

UROŠ BUH: Po mojem nisva imena izbirala z namenom, da bi lansirala glasbeni brand, ker sva v teh letih, ko se nekako zavedava realnih možnosti »preboja« na slovenski glasbeni sceni.

JURE NOVAK: Ko sva prijavljala prvo ploščo na projektni razpis, so naju zavrnili, in obrazložitev je bila, da se več kot očitno ne zavedava  pomena naslov pri promociji glasbenega izdelka. Vsaj po mnenju strokovne komisije, je bila to nespametna odločitev.

ROCKER.SI: Sedaj pa jim je malo žal …

UROŠ BUH in JURE NOVAK:: Ne vem, če je tem strokovnim komisijam česarkoli žal (smeh).

ROCKER.SI: In kako je prišlo do začetka sodelovanja? Oba sta tako uspešna na drugih področjih, kdaj sta združila moči?

UROŠ BUH: Ne vem, kako zelo sva uspešna na drugih področjih, ampak delujeva pa vsekakor na drugih področjih. Jure je bil eden izmed tistih likov, ki je kot igralec hodil na vaje od glasbenikov.

JURE NOVAK: Danes si me že tretjič obtožil za igralca. Uroš, če kaj nisem, nisem igralec!

UROŠ BUH: Jaz mislim, da si zelo dober igralec, predvsem si režiser, seveda. Spoznala sva se v srednji šoli, ko je Jure prišel s prijateljem k nam na vaje. Name je naredil zelo močan vtis stabilnosti, zato ker je bil sposoben na eni vaji spit sam 0,75 litra Jack Danielsa in oditi z vaje, kot da se nič ni zgodilo (smeh). Še danes si ne upam pit z njim. Skratka, takrat sva se spoznala, ampak še nisva sodelovala, ker je šele kasneje ob izidu svoje pesniške zbirke k sodelovanju povabil mojega takratnega basista. To je bila prva zasedba.

JURE NOVAK: Leta 2010, ko sem izdal drugo pesniško zbirko, sem iskal način, kako jo spravit med ljudi, in ker sem že takrat vedel, kakšen genij in diamant v grobem se skriva v tem Urošu, sem ga povabil k sodelovanju. Takrat sva verjetno mislila, da bo to nek začasen, hiter »projektek«, sedaj osem let kasneje pa sva že pri drugi plošči. Ostalo je zgodovina (smeh).

ROCKER.SI: Besedila zelo lepo stojijo tudi sama zase kot poezija, sta razmišljala o takšni izdaji, ker gre za tako kompleksna besedila?

JURE NOVAK: Hvala. Ta po večini ne bodo izdana samostojno, ampak samo na albumu. Besedila od prvega albuma naprej nastajajo z mislijo, da bodo uglasbena, se pravi, ne bi rekel, da prvenstveno pišem poezijo. Je malo drugače, hkrati je pa isto. Ne znam drugače odgovoriti. Hodim po tanki črti med tekstopisom in poezijo, kjer se je včasih težko ohranit, ampak nama kar dobro gre.

ROCKER.SI: Imata strogo ločeni vlogi v skupini?

UROŠ BUH: Ne, v bistvu je vse skupaj zelo organsko. Največkrat jaz dobim kakšno idejo, Jure ima že kakšen tekst, ki ga slučajno dobim predse, nato pa začneva sodelovati. Na tej plošči pa se je Jure vrgel tudi v elektroniko in je raziskal svet glasbene produkcije. Kupil si je midi klaviaturo, tako da sta bili dve ključni ideji plod njegovega polnočnega ustvarjanja (smeh). Zelo sva vesela, saj gre za preplet in noben ni v glavni vlogi pri ničemer. Sicer dvomim, da bi mi Jure pustil, da zapojem kakšno svoje besedilo, sem pa že oklestil njegovega, kar mi je v veliko čast.

ROCKER.SI: Bi kdaj zamenjala vlogi?

JURE NOVAK: Načeloma mora človek vedeti, kje so njegove kompetence. Jaz se kakšnih aranžmajev ne bi loteval (smeh).

UROŠ BUH: …. tudi igranja ne! (smeh).

JURE NOVAK: Način, na kakršnega sodelujeva trenutno, je dober. Bova ostala pri tem zaenkrat.

ROCKER.SI: Novinarji radi klasificiramo, kako bi pa sama označila vajino glasbo? Toliko podzvrsti, iz tega vidika, vaju res moram pohvaliti.

JURE NOVAK: Hvala, To je v redu, če nisi našel, kam bi naju vtaknil.

UROŠ BUH: Hvala. Mislim, da je zunaj dovolj dobre glasbe, ampak je problem, ker ima vsak v naprej izdelano samopodobo in je lahko včasih to tudi breme. To te lahko blokira pri ustvarjanju novih stvari.

JURE NOVAK: Na nobenih točki se nisva odločila, kakšna skupina sva, kar je super glede svobode, hkrati pa imate novinarji potem pogosto to težavo. Ampak to se meni zdi v redu. Tudi album je nestandardnega formata, tako da ga ne boš mogel vtakniti niti med CD-je niti med LP-je, pustiti ga boš moral na mizici v dnevni sobi.

UROŠ BUH: Kjer ti ga lahko spraska maček (smeh).

ROCKER.SI: Izmed skladb mi najprej pade v uho prva na albumu ‘Druga sobota’. Pritegnilo me je besedilo, ki ga takole na prvo poslušanje nisem ravno razvozlal. »To je sobota. To je sobota praznih ljudi. Naslednji teden ne bo več sobote.«

JURE NOVAK: ‘Druga sobota’ je eno bolj nenavadnih besedil na plošči v smislu, da je šlo dejansko čez oboje roke. Uroš je iz večjega bloka besedila izluščil fraze. Skladba govori o neki praznini, medčasju, o nekem trenutku neodločitve. Tudi v videospotu je čudovito zajet ta čudno prazen občutek. Govori o dnevih, ki tečejo, in so sobote.

ROCKER.SI: Gre torej za osebnoizpovedne kritiko današnje družbe?

UROŠ BUH: Vse so, stari. Vse so (smeh).

JURE NOVAK: Jaz ne znam drugače pisati kot iz sebe. Sem pa tudi družbeno kritičen, tako da je oboje, sem prepričan. Slika nek trenutek v življenju, ampak čar poezije in umetniškega besedila, je v tem, da ga ne morem pojasniti v preprostem stavku. Če bi ga lahko, bi pisal eseje, tako pa to, kar želim izražati, raje vpišem v tekste.

ROCKER.SI: Kako pa so videti vaje? Predstavljam si, kako so videti vaje petčlanskega benda, pri vama pa je zagotovo drugače.

JURE NOVAK: Midva sva samozaposlena občana srednjih let, kar za začetek – za razliko od petčlanskega benda, ki pride in igra – zgleda tako, da je najina tipična vaja ob 11. uri dopoldne. Namesto piva in Jack Danielsa prinesem kavo in rogljičke. Instant kavo, ki jo potem skuhava v Uroševem grelniku vode (smeh). V bistvu se noro redno dobivava na teh vajah, zato je material za novo ploščo prišel sproti v teh treh letih od prejšnje. Nikoli nisva načrtno pisala novih skladb.

UROŠ BUH: Piševa zelo spontano in nisva tip benda, ki bi v studio prinesla dvajset novih skladb, nato pa bi jih sedem zavrgla, ker bo tako rekel nek producent. Tukaj gre za samoiniciativen projekt. Veliko dava na zvok in sva vse posnela v studiu, ampak nisva gledala količinsko. Imela sva ravno pravo število skladb.

ROCKER.SI: Šesta skladba na albumu nosi naslov ‘Vse besede tega sveta so mi ušle iz glave’. Se vama na koncertu kdaj zgodi, da besede uidejo iz glave?

JURE NOVAK: Am … (smeh). Ne, uidejo ne. Jih nekako brzdam in so na vajetih. Zase bi rekel, da sem prej interpret kot pevec. Vedno se trudim izrazit dodano vrednost poleg samih besed in tonov. Na nastopih sva zelo ekspresivna. Jasno nama je, kakšen občutek želiva vzbuditi z določeno skladbo, pri tem pa uporabljava različna sredstva.

ROCKER.SI: Uporabljata vizualno reprezentacijo?

JURE NOVAK: V veliko čast nama je, da naju na koncertih v Kinu Šiška 17. oktobra in 19. oktobra v Mariboru spremlja Leon Vidmar, ki je super stop motion animator in likovnik ter vizualec. Preko nekega drugega sodelovanja smo prišli skupaj in sedaj dodatno barva in plemeniti te skladbe z nekimi čudaškimi, ampak zelo v redu, premišljenimi video vložki.

ROCKER.SI: Na koncu se preprosto moramo ustaviti pri skladbi ‘DDD DDD’. Tukaj mora biti neko sporočilo v ozadju. Od kje ideja, kaj sem to poslušal?

JURE NOVAK: Sklepam, da nisi samozaposlen v kulturi (smeh). Če bi bil, bi vedel, da je ‘DDD’ ime obrazca napovedi dohodnine, ki ga mora vsako leto.

UROŠ BUH: In je totalen »pain in the ass« za vsakogar, ker ga moraš izpolniti na računalniku prek spleta, za kar moraš imeti osebne certifikate, da pa je zadeva še bolj kompleksna, stvar ne funkcionira na Apple napravah. Da se samo, če imaš vzporedno še Windows software. Ne poznam ga, ki ne bi bentil čez to, in tukaj je vzrok za nastanek besedila (smeh). Bi pa dodal na tem mestu, da tudi jaz, ki sem recimo na tekočem z milenijci in njihovimi kraticami, nisem razumel nekaj kratic, ki so zapisane v tekstu (smeh).

ROCKER.SI: Potem ima vsaka kratica svoj smisel?

JURE NOVAK: Ja, ja, ja. To je tekst. Lahko vprašaš, pa razložim. Obljubim, da vse nekaj pomenijo (smeh).

ROCKER.SI: 17. oktobra bosta nastopila v Kinu Šiška, kaj nam pripravljata? Prebral sem, da bo nekaj gostov, eden skriti. Lahko kaj izdata? 

JURE NOVAK: To bo absolutno gala dogodek. Imava to srečo, da sva obkrožena z zares dobrimi ljudmi. Tokrat se nama bodo na odru pridružili bobnar Marek Fakuč, basist Marko Širec in pa naša nebradata pridobitev Polona Janežič. Že ta zasedba bo super, potem pa imamo še goste presenečenja. Vse, kar lahko poveva, je to, da ne gre za Zorana Predina (smeh).

UROŠ BUH: Niti ne za Tokaca!

JURE NOVAK: Bolj gre za to, da je praznovanje novega albuma. Obljubiva lahko samo to, da se bomo imeli dobro. Plošča bo izšla na dan koncert in bo na voljo, vedno pa je na voljo tudi prek spleta.

ROCKER.SI: Bi še kaj sporočila našim bralcem?

JURE NOVAK: Naj ne bodo več bralci in postanejo poslušalci ter pridejo na koncert. Ali pa kupijo album! Še bolje, če oboje; pridejo na koncert in tam kupijo album!