Paraf predstavlja ‘Goli otok’, kmalu izide tudi album

Skupina Paraf (FOTO: Mirjana Šarić)
Skupina Paraf (FOTO: Mirjana Šarić)

Obstajajo mitske, fantomske pesmi, ki pogosto sploh niso nikoli objavljene. Poznamo jih iz koncertov glasbenikov, ki že dolgo več ne obstajajo. ‘Goli otok‘ skupine Paraf je zagotovo ena takšnih pesmi, največji mitski ‘fantom’ na celotni regionalni punk sceni.

Že čez nekaj dni bodo izdali album

Poleg skladbe ‘Narodna pjesma‘ je bila ta pesem absolutni favorit na vseh koncertih skupine Paraf. Skladba je redno iz ljudi izvabljala delirična stanja. Na žalost, zaradi takrat politično nekorektnega besedila, ni izšla na njihovem album prvencu ‘A dan je tako lijepo počeo‘, niti ni bila nikoli uradno posneta v studiu. Po izidu prvenca se je postava v bendu zamenjala, člani so krenili tudi v drugo kreativno smer. ‘Goli otok’ tekom osemdesetih let prejšnjega stoletja tako ni bil več slišan na koncertih.

No, ko je Valter Kocijančić konec prejšnjega desetletja ustanovil projekt Valter svira Parafe, ter okoli sebe zbral spremljevalni bend Perspektiva, je nastal tudi studijski posnetek pesmi. Le leto dni kasneje je bil objavljen ultimativni antologijski box set ‘Sabrana djela 1976.-1987.‘, tukaj lahko prvič slišimo originalno izvedbo te pesmi, ki je bila posneta leta 1979 v Puli, na humanitarnem koncertu v podporo žrtvam katastrofalnega potresa V Črni Gori. Enak posnetek se nahaja na vinilnem albumu ‘A dan je tako lijepo počeo‘ , kot bonus skladba. Album je bil objavljen ob 40. letnici izida albuma, leta 2020.

Istega leta je na Expodrvu, v mestu Reka, sedanja postava zasedbe Paraf furiozno, ob dobršni podpori občinstva, izvedla klasiko ‘Goli otok‘. Skladba in pripadajoči videospot najavljajo njihov drugi live album ‘DELTA Live 2022‘, ki bo izšel naslednji teden, 13. 12. 2022, za prvi objavljen singel je bil posnet tudi videospot ‘Želim biti vojnik‘.