Flirrt počastili 25 let obstoja z edinstvenim koncertom v Festivalni dvorani

Flirrt, 25.11.2022, Festivalna dvorana, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Ljubljanska zasedba Flirrt je letos praznovala 25 let obstoja, in da bi bil ta trenutek še bolj dragocen, so se odločili organizirati veliki koncert v Festivalni dvorani v Ljubljani. Kljub mrazu in že skoraj prazničnemu norenju smo se odločili, da jih podpremo pri tem, kar počnejo najbolje. Vendarle gre za Flirrte, eno najbolj popularnih glasbenih skupin pri nas!

Petindvajset let čiste romantike, pa čeprav  – kot tudi sami radi poudarijo – premorejo tudi veliko pol-rokerskih komadov. “Če že, smo ločitveni bend,” se šali frontman in glavni avtor v postavi Rok Lunaček, s čimer rad spomni, da kar ogromno njegovih avtorskih pesmi govori o razhodu ter žalosti spodletelih romanc. A tista romanca, ki še vedno traja, pa so prav Flirrti! Razprodana Festivalna dvorana, ki sicer nudi izreden vizualni spektakel, a malo manj izjemno avdio izkušnjo, je pričala o tem.

Flirrt, 25.11.2022, Festivalna dvorana, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Množica je bila že dolgo zbrana, a Flirrtov še ni bilo na oder. Niti ob dogovorjeni uri. A nič zato, smo se pa malo več podružili! Nato pa je dvorano končno zajela tema. Nekaj se je začelo premikati. A, ne, to ni bil bend. Ponovno napovedovalec, ki je v slogu dijaških zabav skušal zabavati zbrane! Nato pa so na velikem zaslonu postregli še s humorističnim video posnetkom, za katerega roko na srce res ni bilo potrebe. Tako kot tudi ni bilo prav nobene potrebe po standup uvodu, ki je sledil direktno za tem. Verjetno je bil njegov namen dodobra ogreti “Firrt familijo”. Pa so bili vsi že vroči. Želeli smo si bend in nič drugega. Približno petnajst minut kasneje pa smo ga dobili!


“Zares smo v dobri formi. Pa tudi naša publika je. Koncerti so polni, ljudje pojejo z nami ves čas na ves glas in res smo srečni, da imamo tako dobro občinstvo. Novo in tisto, ki z nami potuje že 25 let. Ogromno nostalgije je na nastopih. Hvaležni smo za vse lepo. Nekoč smo drugače gledali na uspeh; danes se zavedamo, da priljubljenost pride in gre. Muzika pa ostaja. In prav naša muzika je tista, ki je in bo preživela test časa.”


Flirrt, 25.11.2022, Festivalna dvorana, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Začeli so z najnovejšim singlom ‘Ko leživa’, ki je do zdaj le v nekaj tednih nabral čez sto tisoč ogledov, odziv v dvorani pa je bil enak tistemu na spletu. Čista radost! Publika mladih in starih ter vseh vmes je stopila v eno. Uživali smo z zelo energično peterico, ki jo zdaj že nekaj časa predstavljajo Rok Lunaček, Štefan Kokalj, Matjaž Ravnikar, Domen Malis in Klemen Bartol. Res so dobri, kadar igrajo skupaj in prav vidi se, da uživajo, kar pa se prenese tudi v pesmi in na neizmerno hvaležno publiko.

Na odru so jih spremljali tudi dodatni inštrumentalisti in backvokalistke, tako da je bil zvok še polnejši kot ponavadi, za češnjo na torto pa so poskrbeli nekateri gosti. Še najboljši nastop od teh je uspel Tinkari Kovač, ki se je Roku na vokalu pridružila za pesem ‘Klovn’. Skupaj so jo posneli pred dobrimi desetimi leti in ta še danes zveni zelo moderno. To je denimo ena izmed tistih pol-rokerskih, o katerih smo govorili. To pa ni bil edini žanr, ki je bil slišan po stavbi tisti večer. Glede na to, da so na setlisto uvrstili celoten pregled njihove bogate kariere, so na vrsto prišle tudi tiste z disco ritmom. Sploh starejše so zanimive, ko jih igrajo danes. Tudi cel kup zvokovno sličnih na devetdeseta. V bistvu imajo Flirrt res eklektičen repertoar, kar je le dobro!

Flirrt, 25.11.2022, Festivalna dvorana, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Flirrt se je od leta 2009 avtorsko poglobil, izdal sedem albumov, večkrat gostoval v Izštekanih, posnel duete z Janezom Zmazkom-Žanom, Tinkaro Kovač, Orleki, Juretom Torijem … Bend je odličen v različnih žanrih, za svojega so ga vzeli žurerji in zahtevnejši poslušalci. Lunaček je vmes postal resen kantavtor, tudi eden najplodnejših avtorjev za druge izvajalce, skupina je dolgo namenjala pozornost intimnejšim koncertom, ob obletnici pa bo več nastopala tudi na velikih odrih.

Kmalu je postalo, da bo to eden njihovih daljših koncertov, kar se je sicer za posebno priložnost tudi spodobilo – a verjetno ni nihče pričakoval 28 skladb! Dve uri in pol muzike! Flirrti, kapo dol za tole, hvale vreden nastop in dokaz, da ste še vedno v vrhunski formi. Čeprav bi bil lahko večer časovno efektivnejši, je še enkrat več prevladala vaša energija! Pa glasba, kar je seveda najbolj pomembno! Do naslednjič!

Flirrt, Festivalna dvorana, Ljubljana, 25.11.2022, setlista

Ko leživa
Kako si kaj
Kristina
Poljubi me
Jutranji stripiz
Inja
Nekoč sva se pa rada imela
Med nekoč in danes
Ob morju
Pusti svoj naslov
Peskovnik naše mlaodsti (gost Jure Longyka)
A ni super živet
Nimaš srca
Klovn (gostja Tinkara Kovač)
Zate bi snel dol nebo
Na peronu
Hvala
Punca v belem
Samo ti
Sladka anica (gosta Kontreca)
V mojem telesu
Ko je ni
Ne pozabi me (gost Matjaž Zupan)
Romeo in Julija
Njena balada
Ona
Prvič
20 let nazaj

Foto: Aleš Žnidaršič