Paraf bodo v polni postavi aprila na OrtoFestu

Skupina Paraf (FOTO: Mirjana Šarić)
Skupina Paraf (FOTO: Mirjana Šarić)

Paraf bodo v polni postavi v petek, 7. aprila nastopili v ljubljanskem Orto Baru.

Predstavili bodo album ‘DELTA live’

Skupina Paraf je bila vedno močno povezana z ljubljansko punk sceno. V petek, 7. aprila bodo v okviru 23. Orto Festa prvič nastopili v originalni polni postavi – nastopila bo tudi nepogrešljiva Vim Cola, ki je na lanskem koncertu v Kinu Šiška bila žal odsotna.

Tokrat bo nastopila tudi legendarna Vim Colo. (FOTO: Špela Macuh)
Tokrat bo nastopila tudi legendarna Vim Colo. (FOTO: Špela Macuh)

Paraf so nastali pred več kot štiridesetimi leti na Reki. Posebno velik je njihov vpliv na pojav reške rock scene. So ključna pojava punk in novovalovske eksplozije, vzporedno z njihovim delovanjem je v mestu Reka nastala bogata scena – pojavili so se fotografi, dizajnerji, modni kreatorji, novinarji, stripovski mojstri ter nove glasbene zasedbe in vsi ostali, ki so obeležili novonastalo živahnost reške scene, njihove ideje pa so kmalu začele pljuskati tudi v sosednje bratske države.

Ob 40-letnici punka na Reki je leta 2019 na novo zaživela skupina Paraf. Nastali so ob koncu leta 1976, ustanovili so jo najstniki iz Reke. Ustanovni člani, Valter Kocijančić (vokali, kitara), Zdravko Čabrijan (bas kitara) ter Dušan Ladavac (bobni) so bili v navezi s podobno punk skupino iz istega mesta, Termiti (kasneje so člani ustanovili razvpito skupino Let 3), dejavno pa so se povezovali s sceno iz Ljubljane.

Po odmevnem koncertu v Klubu Gromka na Metelkovi ter nastopu na Orto Festu leta 2019, kjer so Paraf nastopili z zasedbo Valter svira Parafe ter nastopu na koncertnem dogodku RI – LJ NEW WAVE REUNION (zaradi bolezni žal nismo videli Vim Cole) leta 2022 v Kinu Šiška, se legendarni punkerji iz bivše skupne države, prvič v polni zasedbi, s pevkama Vim Colo in Ivo Močibob in ustanovnim članom Valterjem Kocijančičem, odpravljajo na Orto fest, kjer bodo predstavili aktualni album ‘DELTA live‘.