OUTSIDER: ‘Odvisnost od telefonov je velik problem’

Outsider
Outsider

Tokrat smo spregovorili z domačo zasedbo Outsider, ki je na sceni že vrsto let, a je v tem času našla nov zagon … Na naša vprašanja sta odgovarjala Bor Zgonc in Dragan Babuder. Preverite kaj menita o uporabi mobilnih telefonov in, kakšni so načrti skupine Outsider.

ROCKER.SI: Pravite, da ste po 15-ih letih dobili nov zagon, kaj se je zgodilo, da ste prišli do tega?
DRAGAN: Mislim, da to tega ‘ne prideš’, to se enostavno zgodi. Mogoče je bila temu kriva mlada luna, lahko pa trdim, da k ustvarjalnosti doprinese dober vibe v ekipi ter tisoče ‘neumnih ter predrznih idej’, ki sčasoma postanejo dejstva. Težnja po avtorstvu je bila prisotna tudi prej, se je pa zaradi neugodne konstelacije zvezd vse skupaj sproti fižilo. Sem mnenja, da je snemanje plat zgolj zaradi tega, da jo imaš na polici z namenom pokazati jo vnukom čez trideset let, neumnost, vmes pa na koncertih igraš priredbe in mogoče eno ali dve ‘svoji’. Plata mora biti glasbeniku sredstvo, s katerim začenja pot promoviranja posnete glasbe. Tega v prejšnjih zasedbah ni bilo …

ROCKER.SI: Včasih je v rock n' rollu veljalo pravilo: seks, droge in rock n' roll, se vam zdi, da so mladi zdaj droge in alkohol zamenjali z odvisnostjo od pametnih telefonov?
BOR:  Zdi se mi, da so mladi v vseh obdobjih radi odkrivali za njih nova obzorja. V času največje popularnosti rock n’ rolla so si širili obzorja ob poslušanju novih albumov. Ustvarjalci pa so ideje za besedila pesmi ali grafično podobo albumov črpali
tudi iz ostale umetnosti. Tako da so mladi posredno odkrivali dobre književnike, slikarje…
Lahko bi rekel da so v času, ko so bile informacije težje dostopne preko svetovnih glasbenikov spoznavali dela iz drugih področij ustvarjanja, ki še danes nosijo pečat kakovosti.
Razvoj informacijske družbe pa je prinesel površinsko dojemanje umetnosti in pop kulture. Informacije so preprosto dostopne, zmožnost »rudarjenja« za njimi pa je povečini le kvantitativna. Na primer. Neki ‘roker’ pozna Pink Floyd, ne pozna pa nobenega njihovega albuma in posledično razumevanja konceptualnih zasnov.

Do mobilnih telefonov so kritični, a tolerantni.  (FOTO: Outsider Facebook)
Do mobilnih telefonov so kritični, a tolerantni. (FOTO: Outsider Facebook)

DRAGAN: Odvisnost od telefonov je velik globalen problem in je marsikdaj večja težava, kot biti odvisen od kemičnih drog. Mladim velikokrat rečem, da naj vržejo telefon nekam v predal in naj gredo ven skakat na glavo v blato, pojest malo zemlje,
it s prijateljem raziskovat, če je koruza že za ‘rabutat’. Seveda me pogledajo in si mislijo: ‘Kaj govori tale stari?’.
Sex, droge in rock n0 roll lahko jemljemo tudi simbolično. Meni osebno pomeni to obdobje pristnih odnosov, lepih in predvsem pravih prijateljstev.

ROCKER.SI: K sodelovanju ste povabili tudi raparja Sandija MVP, kako je prišlo do sodelovanja?
BOR: Sandi je posnel izredno sporočilen album ‘Feniks Adelsberg’, ki prebuja vsakega, ki mu prisluhne. To nas je seveda pritegnilo k sodelovanju, kajti menimo da mora glasba sporočati nekaj, kar nas duševno in miselno razvija. Ne pristajamo na poceni in prazno zabavo!

DRAGAN: S Sandijem se poznava dolgo. Mnogokrat, ko sva med vikendom ‘reševala svet’, sva videla, da se najini mnenji velikokrat srečata. Ker hodimo oboji po svetu odprtih oči in opozarjamo na razpad odnosov, je bilo sodelovanje logična posledica. Sandi je artist, ki ga globoko spoštujem. Svoje avtorsko delo namenja opozarjanju mladih, da se moramo povezati in vleči v isto smer…ne sme nam biti mar za druge, za svoje mesto. Zanimivo je, da ga izredno spoštujejo tudi rokerji…Rokerji pač vemo, kaj je dobra glasba, a ne?

ROCKER.SI: Zdi se, kot da z novim singlom ‘Mordo sonce’ želite opozoriti na pasti moderne tehnologije, ki je zelo razširjena in priljubljena. Se vam zdi, da je vaše sporočilo dobro uspelo?
BOR: Predvsem želimo opozoriti na odgovorno in pozitivno rabo vseh produktov hitrega tehnološkega napredka. Uporaba tehnoloških dobrin je lahko za posamezniku uspešna le z izgrajeno vrednostno lestvico in zmožnostjo raziskovanja v globino.
Opažamo, da nepravilna raba pametnih telefonov uničuje osnovno komunikacijo med ljudmi in krepi nezdravi individualizem.

DRAGAN: ‘Modro sonce’ je bilo premierno prikazano 11. 11., ko v svetu obeležujemo dan boja proti odvisnostim. Ironično, da v Sloveniji tisti dan praznujemo Sv. Martina. Ko je padla ideja, da snemamo komad na to temo se je postavila celotna zgodba in že poleti, ko smo snemali smo vedeli, kdaj bo premiera videospota. Prepričan sem, da smo sporočilo uspeli prenesti do ciljne publike. Na zadnjih koncertih je mladina komad pela z nami; po koncertu sem si rekel: ‘Misija nemogoče je uspela!’

ROCKER.SI: Zadnje čase se vse več glasbenikov pritožuje, ker njihovi obiskovalci koncertov uporabljajo mobilne telefone in koncert snemajo, namesto, da bi uživali in se prepustili glasbi. Kakšno pa je vaše stališče glede uporabe pametnih telefonov med koncerti?
BOR: Izvajalcem do določene mere godi, da kdo objavi kakšno sliko ali posnetek iz koncerta in deli svoje občutke z ostalimi. Na enemu koncertu se nam je zgodilo, da je obiskovalka iz Tajske v živo prenašala cel koncert njeni družbi na Tajsko. Nas je to zelo veselilo, na tajskem so tudi spoznali Outsider. Ona pa je bila prikrajšana za koncertne užitke, ker je držala telefon dobri 2 uri. Še dobro, da je prišla na naslednji koncert brez telefona. (smeh)

DRAGAN: Mladina danes dojema svet preko vmesnika, ki za njih predstavlja telefon. Doživljanje samega koncerta doživijo v svojem pravem pomenu šele, ko sami to hočejo. Njim ne pomeni doživetja gnetenje v gužvi, polivanje s pirom … Sam nimam
do tega negativnega odnosa; res pa je, da se mi mladi malček ‘zasmilijo’, ker ne poznajo feelinga, ko te neznani viking prime čez ramo in skupaj pojeta ‘Seek and destroy’ od Metallice (še pomnite, prijatelji?).

ROCKER.SI: Pravite, da ste se vrnili, lahko morda pričakujem kakšen album iz vaše strani?
BOR: Album čez čas nedvomno, morda celo konceptualni, kar je v Sloveniji redkost.

DRAGAN: Bor, ti bi snemal album? Pa kaj ne poveš!! Vidiš, dobro da imamo tu pa tam kak intervju, da zvem kako novo (smeh). In povrhu še konceptualen album! ‘Jaz sem načelom za …’
Smeli plani za bližnjo prihodnost pa so snemanje novega singla v zelo kratkem času – ravno smo šli prižgat peč v studio, da bomo lažje vrteli gumbe na miks pultu. Vmes nameravamo dobro koncertirat in se predvsem dobro imet. Glasba je nesmiselna, če postanejo tenzija in ‘nebodigatreba’.

V živo jih lahko ujamete 23. decembra v Cerknici.  (FOTO: Outsider Facebook)
V živo jih lahko ujamete 23. decembra v Cerknici. (FOTO: Outsider Facebook)

ROCKER.SI: Kakšni pa so vaši načrti in cilji za bližnjo prihodnost?
BOR: Delati dobro glasbo, koncertirati in dvigniti prepoznavnost po državi in izven nje.

DRAGAN: Kot sem omenil že zgoraj…vse ideje, ki so smiselne, naj meso postanejo. Na podlagi izkušenj ne delamo kratkoročnih ciljev. Na vse gledamo s fokusom na mesec naprej, ne zgolj na jutri. Mi se imamo resnično odlično v zadnjem času.
Uživamo na odru, pod odrom, zanimivo je predvsem za odrom (pssst). Z nami je dobra ekipa mladih ljudi, ki nam pomagajo s svojimi pridnimi rokami, entuziazmom … imamo podporo tako domačih, kot tudi prijateljev, ki nas redno obiskujejo na koncertih…
Na podlagi tega lahko rečem, da smo določen cilj že dosegli – imeti se lepo (it’s only rock n’ roll but I like it!).

ROCKER.SI: Se vam zdi rock scena v Sloveniji dovolj pestra in ‘živa’?
BOR: Ustvarjalno je rock scena v Sloveniji večja, kot je splošno poznano. Tako da lahko govorimo o določeni meri pestrosti. ‘Živa’ pa nedvomno ni dovolj. Rokumentarec Železne stopinje nam je pokazal, da je obstajalo nekaj, kar ni splošno znano, marsikdo pa je bil del tega in je še danes.

DRAGAN: Rock scena pri nas je vseprisotna. Kar pa opažam na rock sceni pri nas je nekonstantnost – band izda single in potem misli, da so svoje storili …. vmes band stagnira, čaka, da jih bo poklical velik menedžer in organizator koncerta. Ker se to ne zgodi, band odide v večna lovišča ….
Moramo pa si priznati – tudi k rock glasbi moramo pristopiti komericalno in tržno. Prijemi, ki so bili pred časom mogoče bogokletni in neprimerni so danes nujni za dosego cilja. S tem mislim na oblikovanje strategije in vizije banda, celostna podoba ter ‘tu in tam’ prostituiranje za dosego cilja. Predvsem to občutimo manjši bandi.
Povedati hočem, da za dobro reklamo na referenčnem koncertnem mestu in z dobrim konceptom pridemo lahko igrati tudi za sendvič s poli salamo in viski iz Romunije.

Nedavno so izdali nov video 'Mordo sonce'.
Nedavno so izdali nov video ‘Mordo sonce’.

ROCKER.SI: Kako težko ali lahko je v Sloveniji živeti od glasbe?
BOR: Ne bi vedel.

DRAGAN: Ker odgovora na to vprašanje ne poznam sem vprašal Dareta Kauriča, ki mi je pojamral, Plestenjak se mi je zgolj nasmehnil, Legovič je spil grenko vino in odmahnil z roko … predvidevam, da jim ni lahko (vsaka podobnost z resničnimi
osebami je zgolj naključje).
Kako je živeti od glasbe ne vem, verjetno nikoli ne bom vedel…vem pa, da je z glasbo zelo lahko živeti.

ROCKER.SI: Kje vas lahko slišimo in vidimo v prihodnosti?
BOR: 23.12. v Cerknici. Potem pa se do sredine februarja vrnemo v studijo.

DRAGAN: Bor ima pregovorno v svoji beležnici zapisane samo špile, kjer je zagotovljena kvota mladih deklet. Zato je pozabil povedati, da v času ‘tega intervjuja’ potekajo ‘zaključna dela’ za koncert za dijake ene od srednjih šol. Potrjen je že tudi aprilski termin koncerta, kjer bodo delili oder z velikimi imeni slovenske in ex jugo scene. Vedno je potrebno narediti na koncu leta obračun; zato lahko rečem, da je bilo leto 2017 leto Outsiderja (sliši se, kot kitajski koledar!) – imeli smo veliko
odličnih koncertov (vse spomine na koncerte dajemo v posebno špajzo, da tam ostanejo sveži in vedno na voljo), bili smo ustvarjalni. V bandu so se postavili medsebojni odnosi, ki dajejo voljo veslati dalje.
2017 je bilo leto, ko lahko rečeš: ‘Jebemti, dobr’ smo se mel.’

ROCKER.SI: Imate morda še kakšno posebno sporočilo za bralce portala Rocker.si?
BOR: ‘Rudarite’; za dobro glasbo in bodite pozorni na Outsider.

DRAGAN: Zadnjič mi je rekel nek puhobradi fantič, da sem pa postal star. Odgovoril sem mu: ‘Dragi moj; stari ljudje berejo Delo in Slovenske novice, mladi ljudje pa beremo Rocker.si.’
Naj vam lampe na ojačevalcu svetijo, strune naj ječijo. Naj entuziazem ne ugasne …
V 2018 veliko recenzij dobrih albumov, ‘luckastih’ intervjujev …
Namesto voščila pa: ‘There are only two kind of music – rock and roll.’