Bliža se festival Moonleejada 2017

Veselega decembra se veseli tudi najbolj razigrana limonca Mr. Moonlee, ki je skockal novo edicijo festivala neodvisne založbe Moonlee Records – MOONLEEJADA 2017.

 

Prva edicija festivala Moonleejada

Moonleejada 2017
Moonleejada 2017

Osrednja vloga na festivalu bo pripadla zagrebškim amazonkam ŽEN, ki bodo premierno predstavile svoj novi album ‘Sunčani ljudi’, ter nas s svojo kombinacijo hipnotičnih repeticij post rocka, atmosferičnih kitarskih plastenj shoegaza, afektirane vokalne artikulacije alternativnega rocka in odkritosrčne eksperimentacije v duhu krautrocka, popeljale na zasanjano psihadelično potovanje.

Sanjavost bodo preizpraševali tudi SEINE s septembra izdano čudovito ploščo ‘Sno sna’, ki jo lahko zaužijemo kot zgodbo punkerja v preobleki folk albuma ali pa kot čuten folk album prežet z duhom punka.

Zato pa lahko veliko bolj klasične punkrock vzorce pričakujemo od osijeških DEBELI PRECJEDNIK / FAT PREZIDENT, ki bodo s svojimi nabritimi in brezčasnimi punkrocki himnami še enkrat dokazali, zakaj veljajo za staroste in pojem punkrocka na Balkanu.

Podobne viže ubirajo tudi zagrebški himnični punkrockerji MAŠINKO, ki so pred letom dni izdali split ploščo z osiješkimi soborci poimenovano ‘Godina majmuna / Majmun godine’. Obeta se nam torej še ena koncertna poslastica s hrvaškim četvercem brez krmarja in Mr. Moonleejem kot krčmarjem!

Po koncertu sledi after z Jašo Bužinel, ki bo za Moonleejado pripravil razgibano selekcijo plesišču prijaznega post punka, new in no wavea, jugoslovanskega novega vala, funka, disca in morebitno tudi housa.

 

O skupini Žen

Skupina Žen
Skupina Žen

Zagrebški ženski kolektiv Žen, ki v zadnjih letih konkretno obdelujejo evropsko klubovje in festivalske krogotoke od Atlantika do Visle, v Ljubljano prihaja s čisto svežim tretjim albumom ‘Sunčani ljudi’ (prvi za Moonlee Records), manifestom ljubezni do filigranskega prepletanja raznih žanrskih prvin, ki v svoji izraznosti sliči na muzike aktualnih bendov a la Warpaint ali Vinyl Williams ter seveda tudi klasične plate, kot so ‘Loveless’ legendarnih My Bloody Valentine ali ‘Souvlaki’ nič manj vplivnih Slowdive.

Kljub temu Žen ponujajo povsem unikatno osebnoizpovedno zvočno pripoved, prepleteno s pozitivnimi sporočili po sprejemanju drugačnosti pri drugih in sebi. S svojim tretjim dolgometražcem Žen, neobremenjene s strani glasbenih trendov, ponovno afirmirajo svojo pozicijo ene bolj profiliranih, obetavnih in svojstvenih ženskih ter nasploh kitarskih zasedb širše balkanske regije.

 

O skupini Debeli Precjednik

Debeli Precjednik po številnih dolgometražnih albumih, EP ploščkih in še številčnejših koncertih upravičeno veljajo za regionalno institucijo melodičnega punk-rocka. Hitri, energični in spevni punk rock komadi s catchy kitarskimi riffi in prepoznavnim vokalom, ki med komadi preskakuje med hrvaščino in angleščino, še enkrat več dokazujejo, da so Debeli Precjednik bend svetovnega formata, kateremu bi tudi najpopularnejši predstavniki tega žanra dali ‘kapo dol’.

Skupina Debeli Precjednik
Skupina Debeli Precjednik

Osiješki punkrockerji so svoj zadnji album izdali konec leta 2016 skupaj z Zagrebškimi punkerji Mašinko in ga poimenovali ‘Godina majmuna / Majmun godine’ (Moonlee Records, Dirty Old, Dostava zvuka). Uganite sami, kateri besedni kombinaciji pripadajo razigrani Osiječani.

 

O skupini Seine

Skupina Seine
Skupina Seine

Projekt, ki ga je 2007. ustanovil Ivan Ščapec, je bil zaslužene pozornosti deležen šele leta 2015 po najavi premora njegove izvorne zasedbe Vlasta Popić. Iz kantavtorskega projekta se je Seine kmalu razvil v polnokrven band z bobni, basom in kitaro.

Po nastopu na festivalu MENT Ljubljana 2017 je zasedba združila moči z Moonlee Records, sad sodelovanja pa je odlični prvenec ‘Sno Sna’. Debi zaznamujejo zasanjano brenkanje Ivanove akustične kitare, psihoaktivne bas linije in minimalistično, toda vselej udarno bobnanje, prepleteni v zgodbo o ljubezni in hrepenenju.

Naša ušesa in srca prebada Ivanova unikatna barva glasu s samosvojim, ženstvenim karakterjem, ki spominja na zasedbo Cigarettes After Sex, patos vokalne artikulacije asociira tudi na emo pionirje Sunny Day Real Estate. Vendar se esenca njihove glasbene ekspresije skriva v zvenu akustične kitare in introspektivnemu, pogosto melanholičen duh sredine devetdesetih let minulega stoletja.

‘Sno Sna’ lahko na Moonlejadi torej užijete kot zgodbo punkerja v preobleki folk albuma ali pa kot čuten folk album prežet z duhom punka.

 

O skupini Mašinko

Na Moonleejadi se bodo prvič predstavili zagrebčani Mašinko, ki se je v kratkem času prebila med prvoborce hrvaške punkrock scene.

Skupina Mašinko
Skupina Mašinko

V našo prestolnico prihajajo z zvrhanim košem himnično navdahnjenega punk rocka, začinjenega s hudomušnimi besedili v maternem jeziku. Doslej so povili split ‘Frakturko’ z bendom Fraktura Mozga, prvenec ‘Svugdje je doma, ali lijepo je najljepše’ in split ‘Godina majmuna/Majmun godine’ z Debelimi Precjedniki. Praktično bend, ki nemudoma zleze pod kožo fenom zasedb a a la Pasi, Atheist Rap ter celo Hladno pivo, pri drugih pa bo pivo dovolj, da feni postanejo na letošnji Moonleejadi.

O izvajalcu Jaši Bužinelu

Jaša Bužinel je sodelavec glasbene redakcije Radia Študent in soavtor oddaje Partijska linija, v kateri z Blažem Pavlico predstavljata najrazličnejše odvode sodobnega techna in housa, odkrivta zvočne eksperimente iz robnih sfer klubske elektronike in iz naftalina vlečeta bisere nekih drugih časov.

Obenem je tudi predstavnik ekipe in serialke Cosmic Sex, ki na novogoriški Mostovni in drugod organizira legalne in illegalne zabave. Za priložnost Moonleejade bo pripravil razgibano selekcijo plesišču prijaznega post punka, new in no wavea, jugoslovanskega novega vala, funka, disca in potencialno tudi housa.