The Animals & Friends kmalu v Narodnem domu Maribor

Skupina The Animals & Friends
Skupina The Animals & Friends

Stvar je preprosta; ne glede na to, ali pripadate Woodstock, BandAid ali YouTube generaciji: 18. decembra morate biti v Narodnem domu Maribor. Prvi zaradi nostalgije, drugi, ker ste dovolj zreli, da veste, kdaj je treba biti zraven, in tretji, ker boste iz prve roke izvedeli, kako se je rodil rock.

 

Vrnitev v Hišo vzhajajočega sonca

Če zapišemo še Animals & Friends, je argumentov, da si 18. december obkrožite v koledarju, povsem dovolj in vam (razen če sodite med YouTubovce) tega članka pravzaprav ni treba brati.

Kljub temu bomo za osvežitev spomina nametali nekaj dejstev: Animals, poredni otrok tako imenovanega “British Invasion” trojčka (kot veste, sta druga dva The Beatles in The Rolling Stones) so s svojo drzno, udarno kombinacijo rocka in rhytm’n’bluesa orali ledino vsem porednim fantom glasbene scene. Izvorni bad-boysi rocka Eric Burdon (vokal), Alan Price (klaviature), Chas Chandler (bas), Hilton Valentine (kitara) in John Steel (bobni) so udarili tam, kamor ne Beatli ne Stonesi niso upali poseči.

S svojimi socialno angažiranimi besedili, s katerimi so brez zadržkov razgaljali zevajoči prepad med razredi sodobne družbe, so zaznamovali cele generacije (glasbenih) upornikov, med drugim tudi velikanov, kot je Bruce Springsteen, ki javno priznava, da sta njegova hita ‘Born To Run’ in ‘Born in the USA’ zgolj bledi variaciji legendarne uspešnice Animalsov ‘We Gotta Get Out of This Place’.

The Animals & Friends bodo 18. decembra nastopili v Mariboru.
The Animals & Friends bodo 18. decembra nastopili v Mariboru.

Dodajmo še podatek, da so s svojo verzijo ljudske balade ‘House of the Rising Sun’ velikega Boba Dylana navdušili do te mere, da jo je sam prenehal izvajati, saj je, kot je izjavil ‘za vselej pripadla Animalsom’.

In prav ima: s tem, ko so besedilo spremenili, tako da namesto klasične zgodbe o prevaranem dekletu pripoveduje o propadu mladeniča, čigar otroštvo je zaznamovalo očetovo pijanstvo in kockanje ter dodali srce parajoče elektrokirarske rife, je skladba dobila novo življenje, ki jo je popeljalo med rockovske legende. Naštejmo še hite, kot so ‘It’s My Life’, ‘I’m Crying’, ‘Don’t Let Me Be Misunderstood’ in ‘Boom-Boom’ ter dejstvi, da so nanizali kar dvajset uspešnic, ki so posegle po najvišjih uvrstitvah globalnih lestvic in da je ‘House of the Rising Sun’ absolutna rockovska klasika, med drugim uvrščena v Rock and Roll Hall of Fame kot pesem, ki je oblikovala rock’n’roll. 

Današnja zasedba, zbrana okoli Johna Steela, bo vse našteto ponudila z mojstrstvom prekaljenih mačkov in svežo energijo novega stoletja. In čeprav si upamo trditi, da odrski nastop ne bo vseboval legendarnih ‘živalskih’ divjaških ekshibicij, smo prepričani, da vas bodo Animals & Friends vseeno nepozabno udarili: z glasbo!