Otvoritveni koncert Zmajevega festivala z ognjenim spektaklom

The Stroj (Foto: Jan Prpič)

Ljubljanski grad letos organizira tridnevni Zmajev festival, ki ga bomo otvorili v petek, 7. septembra, po sončnem zahodu, ko bo na Grajskem dvorišču nastopila skupina The Stroj.

Festival se bo nadaljeval v soboto z dvema dogodkoma in v nedeljo popoldne s koncertom Brencl bande.
Potopite se v svet, v katerem domišljija postane resničnost in resničnost postane fantastično kraljestvo zmaja! Ne zamudite – na Grajskem griču bo zažigalo kot že dolgo ne!

Kolektiv The Stroj je konec maja 2017 praznoval 20-letnico delovanja, ki so jo praznovali z retrospektivno razstavo v Muzeju premogovništva v Velenju ter izidom aktualnega singla Grandioso.

The Stroj je začel delovati leta 1997 kot osemčlanska tolkalska zasedba. Njihov glasbeni inštrumentarij so sestavljali odsluženi plastični in kovinski sodi, strojni deli in različna delovna orodja. Leta 2009 so s prenovljeno zasedbo in inštrumentarijem predstavili projekt Kymatikon, korak v novo fazo ustvarjanja in korenite spremembe njihove zvočne podobe. Zvok zasedbe, ki še vedno temelji na izrazitih in kompleksnih ritmičnih strukturah ter značilnem zvoku tolkal in zvočnih strojev lastne izdelave, začnejo nadgrajevati z elektronsko manipuliranimi okoljskimi posnetki, s starimi elektronskimi inštrumenti, z različnimi električnimi napravami in orodji ter ženskim vokalom. S Kymatikonom člani skupine The Stroj zarišejo nov ustvarjalni horizont, žive nastope pa nadgradijo z videoprojekcijami neposrednih zvočnih učinkov v tekočinah, ognju in prahu, ki izrisujejo neopisljive dinamične scenografije.

Cena »Early Dragon« vstopnice za koncert v predprodaji: 17 EUR, 13 EUR*
Cena vstopnice na dan koncerta: 20 EUR, 15 EUR*

V ceno vstopnice je vključena tudi povratna vozovnica za vzpenjačo.
* študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, recepcija Hostla Celica, www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …).