V Kino Šiška prihaja markantni Sun Kil Moon

Sun Kil Moon je na sceni že 30 let (Foto: Google)

Mark Kozelek oziroma Sun Kil Moon, avtor sodobne albumske klasike Benji in ena najbolj markantnih osebnosti indie glasbe 21. stoletja, bo oktobra končno prvič nastopil v Sloveniji, le nekaj tednov pred izdajo novega albuma.

Ameriški pevec in kitarist Mark Kozelek je vidnejšo glasbeno pot začel konec osemdesetih let prejšnjega stoletja kot ustanovni član ene najbolj cenjenih slowcore zasedb vseh časov, Red House Painters. Po njenem razpadu leta 2001 je z ustvarjanjem nadaljeval kot Sun Kil Moon, ki je iz bendovskih začetkov počasi prerasel v njegov pretežno solo projekt. Po več odličnih albumih, npr. Admiral Fell Promises in Among the Leaves, je Sun Kil Moon leta 2014 izdal izjemno ploščo Benji, ki je po mnenju tako rekoč vseh referenčnih medijev obveljala za eno najboljših plošč leta – Pitchfork jo je uvrstil tudi med 100 najboljših plošč tekočega desetletja – in Kozeleka uveljavila kot glas sodobnega folk kantavtorstva.

Hiperproduktivni glasbenik, ki se je v 30 letih prisotnosti na glasbeni sceni podpisal že pod 27 albumov, je tudi po uspehu plošče Benji seveda nadaljeval z ustvarjanjem. Kot Sun Kil Moon je izdal dve spet izvrstni plošči, Universal Themes in Common as Light and Love Are Red Valleys of Blood, ter še dve skupni z britanskimi eksperimentalci Jesu pod vodstvom Justina Broadricka (Godflesh), hkrati pa nadaljeval z izdajanjem plošč pod lastnim imenom. Letos smo tako lahko prisluhnili dvojni plošči  Mark Kozelek, novembra pa bo kot Sun Kil Moon izdal že deveto ploščo, This Is My Dinner.

Ne glede na to, pod katerim imenom objavlja skladbe, njegovo glasbo odlikujejo lucidna, pogosto pikro iskrena besedila, ki mestoma mejijo že na tok zavesti, preprosti, a dodelani instrumentalni aranžmaji ter značilen, nekoliko otožno obarvan bariton. Kozelek povsem upravičeno velja za enega najbolj markantnih glasbenikov današnjega časa, zato njegovega oktobrskega obiska Šiške s Sun Kil Moon res ne gre zamuditi.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in na Eventimovih prodajnih mestih. Na voljo je tudi paketna vstopnica, ki po znižani ceni vključuje še vstop na koncert zasedbe Natriletno kolobarjenje s praho v naši manjši dvorani na isti dan. Cena paketne vstopnice je 22 € v predprodaji, 25 € na dan dogodka in 17,6 € s popustom. 

Organizacija: Kino Šiška.