GAŠPER ŠANTL IN ZALA KRALJ: “Okoli naju skušava ustvariti mehurček”

Gašper Šantl in Zala Kralj (Foto: Gal Jerman)

Kam ju sploh umestiti? Tako drugačna in izstopajoča, kot je tudi njuna glasba. Gašper Šantl in Zala Kralj sta dvočlanska glasbena skupina iz Maribora, ki si pridno nabira sledilce. Vse več ljudi je očaranih nad elektronsko podlago, na katero dodajata downtempo trip hop. Ali pa je to pop z vložki električne kitare? Multiinštrumentalist Šantl v kombinaciji z eteričnim vokalom Zale zveni zasanjano in potopljeno v loopan svet užitkov. Njuna dva singla ‘Valovi’ in ‘Baloni’ dokazujeta, da že sedaj izkušena glasbena pot, kljub rosno mladim letom, vodi le še navzgor. Ujameta se in se dopolnjujeta. Takšna kot na odru, pa sta tudi v življenju. Umirjena, razsodna in poglobljena. Onadva ne lažeta, saj ne znata lagati. V glasbi se zlaganost ne splača, pravita. Tako v prihodnosti ne smemo pričakovati odstopanja v njunem ustvarjanju, njun prihajajoči singel pa ju predstavlja še bolje. Točno taka, kot sta.

Pred dnevi sta nastopila v središču Ljubljane, na trgu pred lokalom Pritličje. Drugačen koncert, kot se to za njiju spodobi, mimoidoči pa so se v velikem številu hitro začeli zbirati okoli odra.

ROCKER.SI: Še koncert v Kamniku, nato se zapirata v studio, kjer bosta dokončala nov singel?

GAŠPER ŠANTL: Zares sva lahko zadovoljna, saj je na večini koncertov kar razprodano, ampak se s tem nočeva hvaliti preveč. Najbolje pa je v Ljubljani. Odvisno je tudi od promocije in lokacije. Obisk se glede na kraj nedvomno razlikuje. V Ljubljani naju publika najbolje razume, saj imava nekaj ljudi, ki sva jim zelo všeč, pomembna pa je tudi promocija od ust do ust, ki je še vedno najmočnejša.

ZALA KRALJ: V Ljubljani so ljudje tudi malo bolj odprti za nove stvari, saj je najina glasba, sploh sedaj ko prodirava na glasbeno sceno, malo drugačna. Če na koncu koncerta do naju pride že eden ali dva posameznika in nama rečeta, da je bil odličen koncert, že takrat je vredno nastopati.

ROCKER.SI: Kaj bi odgovorila ljudem, ki vaju skušajo “popredelčkati”?

GAŠPER ŠANTL: To je njihovo delo, midva samo ustvarjava glasbo. To, da posnaneva skladbo, ki se nama dobro sliši in jo hočeva poslušati znova, je najina edina smer. Skladbe pa ne bodo odstopale preveč. Ko boš slišal najin naslednji singel, hočeva, da boš vedel, da je to najina glasba.

ZALA KRALJ: Ne smeva preveč eksperimentirati, saj morava misliti na poslušalce, ki jim je všeč najina glasba. Ne bi jih hotela preveč presenetiti.

GAŠPER ŠANTL: Hkrati pa nočeva kontrirati sama sebi. Ko naju nekdo posluša, mu hočeva dati solidno sliko tega, kdo sva praktično in v kaj verjameva.

ROCKER.SI: Kako sta se uskladila, glede na to, da prihajata iz drugačnih glasbenih ozadij?

ZALA KRALJ: Preden sem začela sodelovati z Gašperjem, sem bila prepričana, da je elektronika kar nekaj (smeh). Jaz sem bila usmerjena v akustiko, nato pa sem začela poslušati drugačno glasbo. Skušam biti odprta za vse zvrsti.

GAŠPER ŠANTL: Pri najini glasbi je pomembno, da nimaš istega zvoka kot ostali. To je zame prava elektronska glasba, da dejansko napišeš za nekaj, kar je v naprej posneto. Sam ustvarjam praktično vse zvoke, pri skladbi Valovi je napisan samo bas, ostalo je ustvarjeno, in ne elektronsko. Potem pa dodajava elemente električne kitare in ostalo. Te zvoke sem iskal leta. Pri Valovih je stvar, ki večina sploh ne bi ugotovila, kitaro in klaviature napiševa in posnameva sama. Še bobni so skupek različnih zvokov, ki sem jih zbral ob delu pri znani produkcijski hiši. To je glavna razlika med nama in drugo elektronsko glasbo. Midva sva veliko bolj organska in nepopolna v smislu zvoka. V najini glasbi je človeški faktor.

ROCKER.SI: Kolikšen del koncerta je odigran v živo?

GAŠPER ŠANTL: V bistvu je vse razen kitare in vokala posneto v naprej, ampak midva kontrolirava praktično vsak zvok posebej. Dejansko lahko miksava v živo, kar nama dopušča, da na koncertu dava zraven človeški faktor. Če se počutiva, da bi naredila večjo zabavo, lahko povečava glasnost. Zvišava glasnost klikov in ploskov. Če pa hočeva, da je vse skupaj bolj mirno, delava počasneje fade out prehode. Imava pa veliko vzorcev vokala, kar pomeni, da lahko v živo tipkava vzorce vokala. Zala včasih sama sebi zmiksava odmev v živo. Drugače pa je bil to dolgotrajen proces, približno tri mesece sva preizkušala nešteto vrst opreme, da sva dobila ta zvok.

ROCKER.SI: Začel pa si začel s harmoniko, sem slišal?

GAŠPER ŠANTL: Tako je, sicer igram več inštrumentov, ampak začel sem pri sedmih letih s harmoniko (smeh). Nikoli se nisem našel v tem, veliko lažje je iti do punce, če igraš kitaro. Na kratek rok je v narodnozabavni glasbi res več denarja, ampak o tem ravno nisem razmišljal pri desetih letih (smeh).

ROCKER.SI: Kakšno je ozadje vajine odrske prezence?

ZALA KRALJ: Mislim, da nimava takšnih sposobnosti, da bi se lahko na odru pretvarjala (smeh). Včasih morda delujeva celo prestrašeno (smeh). Meni je še vedno zelo težko govoriti pred ljudmi, peti pa mi je nekaj povsem običajnega.

ROCKER.SI: Praviš, da na koncertu nočeš govoriti, a te Gašper vseeno nagovarja?

ZALA KRALJ: Saj nočem, ampak on kar vztraja (smeh).

GAŠPER ŠANTL: O tem dobivava zelo mešano mnenje. Na prvem koncertu sva veliko govorila, kar je bilo enim zelo všeč, ampak nama se je zdelo takrat neumno. Na naslednjih koncertih pa nisva govorila, zato so bili tisti zelo šokirani. Saj nikoli ne rečeva kaj pametnega, ampak s tem pokaževa karakter, kar je tudi najina filozofija. Če hočeš poslušati popolno verzijo skladbo, pojdi na youtube, na odru pa se samo pokaževa še kot osebi. To, kar predstavljava, utemeljiva. Tudi če narediva napake in imava slab dan, na odru še vedno pokaževa sebe.

ROCKER.SI: In kakšno sporočilo dajeta s kratkimi črnimi hlačami in rumeno kratko majico?

GAŠPER ŠANTL: Ojoj (smeh). To pa dejansko nosim, glede stila nosiva na koncertih to, kar tudi v privatnem življenju. To pa ni del sporočilnosti. Ti si me ujel ravno na teh dveh koncertih, kjer sem bil oblečen skorajda identično (smeh). Ne, ne, nimam tako velike omare.

ROCKER.SI: V Kranju je bil bolj ambientalen koncert. Glasba v ozadju.

GAŠPER ŠANTL: Midva nočeva biti ambientalna glasba. Tisto v Kranju nama ni bila prijetna izkušnja, ampak kot glasbenik moraš rasti skozi izkušnje. Vsak nastop je pomemben, najlažje pa je iskati izgovore. Glavno je to, da samo nastopava. Mogoče je bil na koncertu nekdo, ki sva se ga dotaknila. Vedno probava okoli naju narediti mehurček.

ZALA KRALJ: So koncerti, kjer so ljudje obrnjeni proti tebi s hrbtom, ne poslušajo glasbe in se želijo pogovarjati, nato pa imaš koncerte, kjer ljudje plačajo nekaj evrov, stojijo pod odrom in se jokajo od čustev. Je velika razlika. V Ljubljani se ljudje ustavijo in te poslušajo še eno uro. Mogoče je najhuje, ko te postavijo v lokal, kjer so ljudje, ki se želijo naprej pogovarjati.

ROCKER.SI: Kakšni so načrti za naprej, vaju čez eno leto lahko pričakujemo v dvorani Kina Šiške?

GAŠPER ŠANTL: Sedaj imava malo premora, saj se moramo dogovoriti z založbo in glede promocije, drugače pa snemamo videospot in se dogovarjamo s sponzorji, zadeve, ki jih glasbeniki delamo za zavesami. Upam, da se bova z novim singlom dotaknila toliko ljudi, ker po mojem se jih bova, saj naju ta skladba predstavlja še bolje kot Baloni ali Valovi. Materiala imava dovolj za album, ampak morava biti previdna pri sredstvih, saj morava tudi midva plačati račune. Postala pa sva bolj striktna, da ne ponoviva napake. Nastopila sva na primer v tujini, kjer sva porabila cel dan, da sva potem odigrala podpovprečen koncert. Iz napak se učiva in rasteva. Zato je tako dobro, da trenutno nimava planov, saj bova delala na tem, da dvigneva najin nivo.

ZALA KRALJ: Veliko je ljudi, ki si želi drugačnih koncertov, ne nujno takšnih, ki so razgrajaški. Vsaj jaz tako mislim. Kaj ti meniš, Gašper?

GAŠPER ŠANTL: Tako, kot je Zala rekla (smeh). Poslušalci pridejo na koncert dostikrat gledat glasbenike zaradi njihovega sporočila, ne niti nujno zaradi glasbe. To, da sva midva taka, kot sva. Da od tega ne odstopava, to je pomembno. Publika naju dobro sprejema, tako, kot midva hočeva, da naju sprejema. Pretvarjati bi se bilo zelo težko. Je pa zanimivo, da si omenil Kino Šiška, saj se lahko tam znajdeva še prej, kot bi si mislil, saj bova nekje morala predstaviti nov singel.

Gašper in Zala pred Kinom Šiška (Foto: Gal Jerman)

ROCKER.SI: Imata kdaj občutek, da gre vse skupaj prehitro? Lansko leto septembra sta izdala prvi singel …

ZALA KRALJ: Če gre prehitro? Nikakor nisva pričakovala takega odziva. Jaz prej nisem bila prepričana, če bi sodelovala, nato pa sem slišala demo skladbe Valovi, ki ga je Gašper poslal še drugim izvajalcem. Takrat sem vedela, da je to prava izbira. Moram biti zraven, ker mi je bilo noro.

GAŠPER ŠANTL: Čeprav sem poslal skladbo še drugim, je bila seveda napisana za Zalo. To je tisto, ko vloga paše. To skladbo sem vedno hotel delati z Zalo, le upal sem, da se bo odzvala (smeh). Sicer pa Zala piše zelo dobra besedila, in čeprav trenutno jaz ustvarjam celotno glasbo, se to lahko spremeni. Tako sva usklajena, da lahko eden za drugega napiševa pesem.

ROCKER.SI: Nam lahko zaupata še kaj več?

ZALA KRALJ: Žal ne (smeh). Ne smeva izdati naslova, lahko pa poveva, da naju predstavlja kot ekipo. Da greva prek vsake ovire in ni važno, kaj se bo zgodilo, ne bo konec sveta. Še vedno bova ostala skupaj.

GAŠPER ŠANTL: V videospotu Valovi je maska in sva si mislila, kako super bi bilo, če bi pred to pesmijo dala na glavo masko. Da se mogoče lahko kdo še malo bolj vživi, da je asociacija. V tistem trenutku se kar dvigne energija, saj glasbenikom včasih ni najlažje držati tempa. Zato si ustvarjamo rutino, ritem, koncert gre skozi faze, kjer se upočasni in nato spet dvigne. Masko pa je ustvarilo neko angleško podjetje.

ROCKER.SI: Imajo še kakšne druge živali? Naslednjič celotno občinstvo pride z maskami pujsa?

GAŠPER ŠANTL: Pujsa imajo, vse imajo (smeh). Midva samo sprintava in doma lepiva, vse je mogoče. Mogoče bi res lahko to naredili, da v maskah pridejo še poslušalci. Bomo videli (smeh).