Novosti iz Beggars Group: Tune Yards, Ibeyi, Gruff Rhys, 4AD in black midi

Tune Yards (foto Poooneh Ghana)

Merril Garbus je znana po kreiranju unikatnih ritmov, v preteklem desetletju je 41-letna kantavtorka ustvarila nadvse zanimivo glasbo, ki je tudi vznemirljiva in eklektična. Oster, edinstven zvok je postal prepoznavni znak tega benda. V organizaciji Škuc Bube so leta 2015 nastopili v Kino Šiška v okviru festivala Druga Godba.

Tune Yards

Kljub vsemu je bila Merrill Garbus po izidu zadnjega albuma pripravljena razpustiti skupino. Neobičajna dogajanja v preteklem letu pa so jo pripeljale do spoznanja: ‘V meni se je zgodila sprememba. Ugotovila sem, da sem zaradi glasbe srečna ter da v ustvarjanju glasbe zelo uživam. V meni se je zbudilo zavedanje, da je prav kreativnost tista, ki nas bo rešila vsega tega. Ljudje se želijo zabavati, radi bi se premaknili, občutili radost – z glasbo in ustvarjanjem se lahko vsi prebudimo.’- pravi Merrill.

Po izidu singla in videospota hypnotized, ki je bil objavljen prejšnji teden je sledil novi, peti studijski album sketchy. Singel hypnotized je tretji z albuma. Lanskega leta sta izšla “Hold Yourself” in “Nowhere Man” . ‘Upamo, da bo skupaj z glasbo zapihal močan veter, ki bo opogumil ljudi, da se borijo za pravico v današnjih časih.’ – pravi Merrill Garbus, ki skupaj skupaj z Natom Brennerjem tvori jedro glasbenega projekta Tune Yards. Videospot hypnotized  je režiral Tin Ken Ng, avstralski režiser, video umetnik in grafični oblikovalec, ki je sodeloval z Googlom, Netflixom in Twitterjem.

Gruff Rhys

Foto Mark James

Novi singel nekdanjega pevca skupine ‘Super Furry Animals’, Gruffa Rhysa, ‘Loan Your Loneliness, najavlja njegov solo album ‘Seeking New Gods’. Album bo izšel 21. maja pri založniški hiši Rough Trade, inspirirala pa ga je zanimiva zgodovina vulkana na gori Paektu, ki bruha na meji med Severno Korejo in Kitajsko.

‘Album govori o ljudeh, o civilizacijah ter o teritorijih, ki so jih naseljevali ljudje v določenem časovnem obdobju. Ljudje prihajajo in odhajajo, geologija pa se zelo počasi spreminja. Govora je tudi o spominu in času. Ko boste poslušali ta album, se ne boste veliko naučili o tej gori, verjamem, pa da boste nekaj občutili.’

Videospot ‘Lone Your Loneliness’ je režiral Gruffov dolgoletni sodelavec, Mark James, album pa bo izšel konec meseca maja.

4AD: ‘Bills & Aches & Blues’

Piše se leto 1980 in novonastala britanska neodvisna glasbena založba, ki so ji sprva nadeli ime Axis, je po prvi seriji izdanih glasbenih nosilcev ugotovila, da obstaja še ena založniška hiša s tem imenom. Zelo hitro je bilo potrebno izbrati novo ime. Letak, ki je promoviral lansiranje nove blagovne znamke, je želel podati koncept, vizijo nove prihajajoče dekade. V padajočem vrstnem redu je pisalo: 1980 FORWARD (naprej) 1980 FWD 1984 AD 4AD

Začela je nastajati zgodovina neodvisne glasbene scene. Pod okriljem založbe 4 AD so: Pixies, The Breeders, Deerhunter, The Birthday Party, Grimes. Katalog izidov te založniške hiše je brezčasen.

FOTO: GIO KARDAVA

Porodila se je ideja, da bi današnje glasbenike, varovance založbe, povprašali, ali bi ustvarili priredbo po lastnem izboru iz bogate zakladnice 4AD. Nastal je kreativni eksperiment, ki je združil sodobnost z materialom, kateri je nastajal pred 41. leti.

18 posnetkov ustvarja fascinantno vez med originali in sodobnimi priredbami, material pa je izšel na štirih LP-jih. Prvi je izšel 10. marca 2021, drugi teden dni kasneje, prejšnjo sredo je izšel tretji, 31. marca pa izide, zadnji, četrti EP.Ves prihodek od prodaje bo namenjen združenju za kulturno vzgojo in razvoj revnih otrok na območju Los Angelesa, pod nazivom Harmony Project.

Najstarejša pesem na kompilaciji je “Junkyard” , ki so jo leta 1981 posneli The Birthday Party , priredbo pa so prispevale U.S. Girls.Najnovejše pesmi je priredila Grimes – ‘Genesis’ in ‘Oblivion’ iz leta 2012 – v originalu sta jih posnela Spencer in Dry Cleaning.Najbolj pogosto zastopan bend na kompilaciji so The Breeders, njihovo pesem Cannonball so priredili Tune Yards, Breadford Cox iz Deerhunterja je priredil ‘Mountain Bettles’, Big Thieves pa so izbrali njihovo pesem ‘Off You’. The Breeders pa so za to priložnost priredili pesem ‘The Dirt Eaters’ od ‘His Name Is Alive’.

Na digitalnih platformah bodo od 31. marca dostopni vsi štirje EP-ji Bills & Aches & Blues , od 2. aprila bo na streaming platformah dostopen celoten album, 23. julija 2021 bo izšel še v LP in CD obliki.

Ibeyi “Recurring Dreams”

Afro kubanski duo Ibeyi je konec marca izdal nov singel “Recurring Dream”. Pesem je bila napisana za film HOW TO STOP A RECURRING DREAM. Duo v Sloveniji poznamo po uspešnem, osrednjem nastopu na festivalu Druga godba v Kinu Šiška leta 2018.

Pesem je bila napisana za celovečerni igrani film režiserja Eda Morrisa HOW TO STOP A RECURRING DREAM. Film je na festivalu British Urban film festival dobil nagrado za najboljši igrani film ter za najboljšo glavno igralko (Ruby Barker). Singel je na vseh streaming servisih dostopen od 9. marca 2021 dalje. Režiser in Ed Morris so sodelovali že leta 2014, ko je Ed dvojčicama posnel videospot za singel River, do danes si je videospot ogledalo več kot 24 milijonov gledalcev.

Singel je na vseh streaming servisih dostopen od 9. marca 2021 dalje. Režiser in Ed Morris so sodelovali že leta 2014, ko je Ed dvojčicama posnel videospot za singel River, do danes si je videospot ogledalo več kot 24 milijonov gledalcev.

DVR

DVR je Dillon Van Rensburg, sedemnajstletni tekstopisec in producent iz Škotske (North Berwick). Leta 2020 je objavil svoj prvi EP („tape_01“) in singl (“thru the city“) ki je hitro postal živi primer legendarne zgodbe o uspehu, fenomen, ki je za kratko organsko prepričal milijone gledalcev in poslušalcev. Na njegovo dela so vplivali the Tyler, The Creator, Frank Ocean, in Kaytranad, pa tudi Jimmi Hendrix in Foo Fighters.

26. marca je pri založbi XL Recordings izšel prvi EP na fizičnem nosilcu ‘Tape _01 + Thru the City’. Izid spremlja videospot za uvodno pesem ‘Lonely’, ki ga je režiral Callum Harrison. Dvr prestavlja nefiltriran zvok, podložen z izrazitim mladi talentom, ki začenja svoj vzpon.

Black Midi

Videospot za single ‘John L’ si je v prvih 24 urah ogledalo 50 000 gledacev, na današnji dan jih je že preko 130 000. Portal Pitchfork je pesem John L proglasi za najbolj zanimiv komad leta. Singel ‘John L’ na drugi strani je ‘Despair’ prav tako pričakujemo na 24”plošči.

Konec apria bo izšel še singel Slow, pred samim izidom albuma Cavalcade na digitalnih platformah pa bo izšel še single in videospot za ‘Chondromalacia Patella’.

Album Cavalcade bo izšel pri Rough Trade 28. maja 2021.