Nova pesem Nine Pušlar je tudi tema zgodovinskega vpisa v ustavo

Nina Pušlar (FOTO: Urša Premik)
Nina Pušlar (FOTO: Urša Premik)

Pesem ‘Tople oči‘ je tudi zvočna kulisa zgodovinskega vpisa slovenskega znakovnega jezika v ustavo, Nina Pušlar pa je po dolgih letih spet združila moči z Uršo in Matjažem Vlašičem.

O skladbi ‘Tople oči’

Po zelo posebnem, a vse prej kot dolgočasnem letu, se tudi Nina Pušlar hitro vrača v ustaljen delovni ritem. Februarja je v čarobnem spletnem nastopu z Bleda predstavila osvežen koncertni program, zadnje mesece pa je z ekipo posnela kup novih pesmi za svoj sedmi album. Tudi koncertni urnik se hitro polni, ta mesec pa bo sploh poln zelo posebnih projektov in novic povezanih z našo najbolj priljubljeno pevko.

‘Najprej prihaja čisto nova skladba, ki jo je ustvarila z Uršo, Matjažem Vlašičem. Ta uspešni avtorski tandem je pred več kot 15. leti podpisal pesem ‘Ni ona‘ in še nekaj njenih prvih hitov, tokat pa se je avtorski ekipi priključil tudi njun sin Maj Vlašič. Z Uršo in Matjažem smo že od začetka moje kariere v super odnosih in se redno srečujemo, zato je kar malo nenavadno, da je to prva pesem, ki sta jo napisala zame po letu 2012, ko sem na festivalu Slovenska popevka nastopila z ‘Kdo še verjame‘. Pot nas je vmes sicer združila tudi v muzikalu ‘Cvetje v jeseni‘ in duetu z Matjažem Robavsom v pesmi ‘Mimogrede‘, sem pa zelo vesela, da smo se spet povezali prav v tem zelo posebnem projektu,’ pove Nina, ki je nameravala pred poletjem predstaviti eno od treh drugih skladb, potem pa jo je hitro posrkalo v vrtinec in nastala je ta zelo posebna zgodba.

Skladba ‘Tople oči’ govori o tem, da čustev ne vrednotimo z besedami, ampak z dejanji. Ker je posvečena vsem, ki slabše slišijo, se poraja vprašanje, kdo se je še sposoben v teh hitrih časih osredotočiti na drugega in mu pomagati. Glavno sporočilo besedila pa je, da ne glede na to, kako bo potekala njuna ljubezenska zveza, se dekle zaveda, da ji bo fant stal ob strani. – URŠA VLAŠIČ

Pesem ‘Tople oči‘ so v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS), ki praznuje 90. let, ustvarili kot glasbeno kuliso kampanje ozaveščanja javnosti ob zgodovinskem vpisu slovenskega znakovnega jezika v ustavo, kar je pomemben znak emancipacije in vključevanja gluhih in naglušnih prebivalcev Slovenije v našo družbo.

Pri ZDGNS, kjer si želijo svojim članom približati tudi popularno glasbo, so v preteklosti z znakovnim jezikom že podnaslovili Ninini uspešnici ‘Lepa si‘ in ‘To mi je všeč‘, ‘Tople oči’ pa so bile ustvarjene prav zanje: ‘Vesela sem, da smo se povezali s takim lepim namenom in vsaj zame čudovito zgodbo,” pravi Nina, ki je pesem, ob pomoči kretenj Valerije Škof že predstavila na dogodku ZDGNS v Cankarjevem domu, v petek so ‘Tople oči’ zazvenele na slavnostni seji v Državnem zboru Republike Slovenije, zdaj pa prihajajo tudi na radijske valove, koncertne odre in vse glavne spletne glasbene platforme.’