Ob Dnevu Primoža Trubarja napoved festivala Peti inu obstati

Letos bo na festivalu Peti inu obstati nastopil tudi Rudi Bučar. (FOTO: Lana Kocjančič)
Letos bo na festivalu Peti inu obstati nastopil tudi Rudi Bučar. (FOTO: Lana Kocjančič)

Jutri bomo v Sloveniji praznovali Dan Primoža Tubarja, očeta slovenskega jezika. S Katekizmom in Abecednikom je slovenski deželi prinesel prve pisane in tiskane besede in bil v vseh pogledih pred svojim časom, saj je o narodu v srednjem veku razmišljal skozi oči izobraženca in ne dogmatika. Slovenci ga imamo upravičeno za očeta naroda, saj je jezik njegov temelj. Uporabljati se ga mora čim več, najlepše se ga sliši v glasbi. Še najboljše pa v živo, ko zagodejo največji mojstri svoje obrti.

Poslanstvo želi festival uresničiti še z različnimi dejavnostmi, ki presegajo klasično koncertno druženje

Tudi zato bo 26. junija Trubarjeva domačija v Rašici gostila že tretji festival Peti inu obstati. Festival ‘take inu drugačne’ akustike, kot ga je poimenoval idejni oče in soorganizator Peter Lovšin skrbi za poživitev kulturnega dogajanja ‘od Turjaka do Kolpe‘, hkrati pa na svojstven način pomaga pri ohranjanju in spodbujanju avtorskega ustvarjanja v slovenskem jeziku, ki se na odrih ali pisano, marsikdaj prav nerodno zapostavlja ali površno uporablja. To bi vsekakor želel naš veliki reformator, ki mu je Trubarjeva domačija, kulturni spomenik izrednega pomena za Slovenijo, tudi posvečena.

Festival predstavlja uveljavljene in manj uveljavljene glasbene izvajalce ter skupine različnih žanrov, ki z akustičnimi nastopi predstavljajo svoja najboljša dela. Do sedaj so nastopili že Janez Bončina Benč, Peter Lovšin, Hellcats, Rihard Zadravec, Stojan Bavdek in številni drugi, letos pa bodo festival obiskali Rudi Bučar, Igor Leonardi z Ano Vipotnik (Fake Orchestra) ter predstavnik lokalne scene Primož Turk s Skrajneži.

Poslanstvo želi festival uresničiti še z različnimi dejavnostmi, ki presegajo klasično koncertno druženje. K sodelovanju so organizatorji tako pritegnili slovenske tekstopisce, umetnike in rokodelce, ki bodo na delavnicah iz prve roke delili svoje izkušnje in znanja.

V projektu, ki uživa podporo Akademije znanosti in umetnosti (SAZU) aktivno sodeluje cela občina Velike Lašče, ki želi ta osrednji del ribniško-kočevske doline postaviti na mesto, ki ji v slovenski kulturni zgodovini tudi pripada. Zato naj bi festival postal stalnica v slovenskem prostoru in tako na svojevrsten način nadaljeval tradicijo vseh velikanov slovenske kulture, ki so se rodili v teh krajih.