Ni zime za eskime; Zmelkoow namesto kuhanega vina

Zmelkoow na odru Loškega Puba (Foto: Neža Bogataj)

Loški Pub je praznoval 20 let rocka in zabave! Kako drugače kot pa s serijo hudih koncertov, ki so greli v mrzlem vremenu in ob še bolj hladnem pivu! Glasba je bila vroča kot kuhano vino, mi pa smo se praznovanju pridružili v soboto na Zmelkoowih. Imeli smo kaj za videti in slišati.

V vseh teh letih se je v rock bazi Škofje Loke zvrstilo že več kot tisoč tematskih dogodkov in koncertov. Poslušali smo glasbenike, gledali filme, športne tekme, igrali pikado, ročni nogomet, ping pong, plesali, peli, včasih smo celo kaj zapekli. Da bi praznovali v velikem slogu, so organizatorji začeli 18. decembra s posvetilom akustičnim večerom legendarnega “kitara partyja” iz samih začetkov Puba, nato pa nadaljevali 20. decembra s koncertom Luke Veharja, skupine Bluzon in pa Happy Ol’McWeasel z gosti X-Ray Band. Lokal je pokal po šivih.

Happy Ol’ McWeasel so v petek razgreli Loški Pub (Foto: Loški Pub)

Za konec pa še legendarni Zmelkoowi, odpuljeni in odštekani, kot so vedno bili. Polni idej in provokacij že dobrega četrt stoletja kontinuirano in vztrajno tresejo slovensko glasbeno sceno. V tem času so izdali devet CD-jev, nekaj vinilov in kaset pa tudi par izdaj na precej bizarnih nosilcih zvoka. Posneli so nekaj najbolj odbitih videospotov in nanizali vrsto uspešnic, kot so Čau sonček, Bit, Poredni gosti, YO!, Ko pogledam to nebo, Sentiš – navadni, Klub ljudi z resnimi težavami (Problemi so, problemi bojo …), Zlata ribica, Gravitacija (Več kot spijemo …) itd. Vse to  in še več smo lahko slišali v živo. Direktno v uho in žilo. Prepričano lahko rečemo, da jih čas ni dohitel; še vedno ostri, nabriti in nepopravljivi.

Čeprav jih organizatorji pogosto umeščajo med zabavljaške skupine, so tako oni kot njihovi teksti pogosto zelo angažirani, provokativni in izpovedni. Zmelkoow ves čas mojstrsko krmarijo med ironično kritiko sodobnega sveta, eksistencialnimi vprašanji, glorifikacijo bizarnosti in norim veseljaštvom. Vse to počnejo na zelo svojstven, inteligenten, neponovljiv, iskren način. Predvsem pa je privlačna njihova povezava s publiko, intimen občutek koncerta in pa “down to earth” mentaliteta, ki privabi množico na odličen večer žaganja in petja. Pa še tisto pesem o smislu življenja so zapeli!