Nežni roker James Blunt pripeljal nazaj romantiko

James Blunt v Celovcu (Foto: Aleš Žnidaršič)

“Yes, she caught my eye, as we walked on by, she could see from my face that I was, flyin’ high.Visoko smo leteli s pesmijo, ki je v resnici vsej prej kot romantična, ampak to zaljubljene avstrijske pare ni prav nič zanimalo. Vse je bilo v rožicah, čeprav so bili nekateri še vseeno zelo neolikani in nerazumni. Po njihovem ti pred odrom v fanpitu pripada še nekaj kvadratnih metrov manevrskega prostora za objemanje, saj so tam na britanskega zvezdnika čakali že dve uri. Kdor je znanec koncertne glasbene scene, se verjetno nasmiha, saj to ne pomeni prav nič. Nismo v gledališču in ni rezervacij. Na drugih koncertih najbolj zagreti na prve vrste čakajo cel dan. Ampak kakorkoli, brez njih bi bila koncertna izkušnja nedvomno drugačna. Kdo ve, mogoče jih je ujezila cena piva ali pa slabo prezračevanje znotraj koncertne hale, ki je sicer spominjala na naše Gospodarsko razstavišče. Ravno dovolj velika, da je zbrala približno dva tisoč ljudi, ki so si želeli prepevati ‘You’re Beautiful’. James Blunt, šaljivec, kot je, pa se je že uvodoma hecal, da te skladbe danes ne bo zaigral.

FOTO: Aleš Žnidaršič

Intimno vzdušje se je pričelo že zelo hitro, točno po uri, ko nas je prišel pozdravit Milow. Morda se ga spomnite z radijskima uspešnicama ‘Ayo Technology’ in “You Don’t Know’, medtem ko je ‘Howling at the Moon’ že malo mlajša. Prijeten možakar, o katerem lahko zapišem samo pozitivne reči. Akustičen set z nekaj prepoznavnimi melodijami pred v povprečju malce starejšo publiko. Sproščujoča glasba, a sem pričakoval več mlajših oboževalk. Tokrat je prevladala zakonska ideja o popolnem večeru brez otrok. In zares smo bili del čudovitega večera, za katerega se moramo zahvaliti zgolj razigranemu, duhovitemu, hudomušnemu in simpatičnemu Jamesu Bluntu. Njegov jezik mu teče kot namazan in pogosto sem se vprašal, če je govor vadil pred nastopom ali pa v vsakem mestu pove isto. Ampak kar šteje, je da nas je zabaval in navduševal s svojim izjemno naravnim glasom. Čisto takšnim, kot je na albumu.

Morda bi za tako znanega glasbenika pričakovali večje občinstvo, a je bilo videti, da mu ni prav nič pod častjo igrati na manjši lokaciji. Šalil se je, da sploh ne pozna imen svojih članov spremljevalne skupine in da kitaristu plačuje malo več kot ostalim. Ti morajo stati zadaj, da je on videti večji. Humor o njegovi višini glasu je pač vedno dobrodošel, da razbije zadržanost publike. Nekatere skladbe lahko slišijo samo še ženske in psi. Njegove besede.

FOTO: Aleš Žnidaršič

“And I don’t think that I’ll see her again, but we shared a moment that will last till the end.” Zares smo si delili trenutek, ki ga ne bomo pozabili. Dejal je, da so bili vsi ostali koncerti priprava na tega, kar smo mu skorajda verjeli. Enostavno ni tako dober igralec. Je pa kratkočasil z anekdoto o “nekem” Edu Sheeranu, čigar predskupina je bil štiri mesece v ameriškem delu turneje. Dobra prijatelja sta se nekaj časa nazaj odpravila smučat v Švico, kjer ga je podnevi Blunt učil stati na smučkah, ponoči pa mu je Sheeran razkril, kako napisati popolno pesem. ‘Make Me Better’ je lep dokaz tega uspešnega sodelovanja. Zares božanska setlista, ki je zadovoljila vsak okus. James Blunt ve, kaj hočemo slišati. Pozitiven, nasmejan in nagajiv. Takšnega ga imamo radi.

Setlista – Celovec, 8. avgust 2018

 1. Heart to Heart
 2. I’ll Take Everything
 3. Wisemen
 4. Time of Our Lives
 5. Someone Singing Along
 6. Goodbye My Lover
 7. High
 8. Lose My Number
 9. Postcards
 10. Make Me Better
 11. So Long, Jimmy
 12. Same Mistake
 13. You’re Beautiful
 14. Bartender
 15. OK (Robin Schulz cover)

  Encore:

 16. Stay the Night
 17. 1973
 18. Bonfire Heart