Na 4.000 prostovoljcih bodo ugotavljali, kako se koronavirus širi na konceritih

Kako dolgo bomo ostali brez koncertnih dogodkov? (Foto: Sebastian Ervi from Pexels)
Kako dolgo bomo ostali brez koncertnih dogodkov? (Foto: Sebastian Ervi from Pexels)

Nemški znanstveniki načrtujejo poskus, v katerem bo sodelovalo 4.000 prostovoljcev. Radi bi namreč poskusili bolje razumeti širjenje virusa Covid-19 na glasbenih prizoriščih.

 

 

Rezultati bodo objavljeni oktobra

The Guardian poroča, da se bo 4.000 ljudi 22. avgusta udeležilo koncert pevca in tekstopisca Tima Bendzkoka v Leipzigu v Nemčiji. Ob vstopu na prizorišče bodo prejeli zapestnice, ki bodo nadzirale njihovo gibanje in kakšno socialno distanco držijo z drugimi obiskovalci. Med drugim pa je pogoj tudi, da bodo udeleženci stari med 18 in 50 let, pred samim koncertom pa bodo morali priložiti tudi potrdilo o tem, da so negativni na koronavirus. Na koncertnem prizorišču bodo vsi udeleženci prejeli tudi zaščitne maska tipa ffp2, da bi tako zmanjšali potencialno širjenje novega koronavirusa. Znanstveniki pa bodo v svojo raziskavo vključili tudi fluorescentno razkužilo. To bi zaščitilo obiskovalce, raziskovalcem pa omogočilo, da sledijo površinam, ki se jih obiskovalci največkrat dotaknejo.

Vodja kliničnih nalezljivih bolezni v univerzitetni bolnišnici v Halleu Stefan Moritz, ki vodi poskus, pravi: ‘Skušamo ugotoviti, ali bi lahko obstajala srednja pot med starimi in novimi pogoji. To bi omogočilo organizatorjem, da bodo lahko dvorano napolnili z dovoljšnim številom ljudi, ne da bi pri tem utrpeli izgube.’

Rezultati raziskave bodo predvidoma objavljeni oktobra.

Stefan Moritz je še pojasnil, da bo velik izziv slediti stikom vseh udeležencev v premeru 30 metrov vsakih pet sekund. Na samem prizorišču pa se bodo odvijali tri različni scenariji. V prvo skupino bodo zajeti obiskovalci, ki ne bodo upoštevali varnostne razdalje. V drugi skupini bodo ljudje, ki bodo sledili ukrepom in bodo na prizorišče vstopali posamično. V tretji skupini pa bodo obiskovalci, ki bodo ves čas pozorni na ukrepe ter tudi ustrezno varnostno razdaljo. Na ta način upajo, da bodo lahko pridobili matematični model, ki bo pomagal pri preprečevanju širjenja okužbe na večjih dogodkih.