Mrle (LET3) napisal glasbo za gledališko predstavo

Mrle se je spustil v gledališke vode. (FOTO: Damir Martinović Mrle)
Mrle se je spustil v gledališke vode. (FOTO: Damir Martinović Mrle)

Mr. Lee & Ivanesky, bolj poznana kot Damir Martinović MRLE in Ivanka Mazurkijević, sta se skupaj podala v novo gledališko avanturo. Podpisujeta se pod avtorsko glasbo za predstavo velikega režiserja Paola Magellija z naslovom ‘I giganti della montagna / Velikani z gore’, avtorja Luigija Pirandella.

 

Veliko zanimanje za predstavo

Predstava je deležna velikega zanimanja javnosti. Pri projektu je v koprodukciji sodelovalo kar pet manjšinskih gledališč, in sicer Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca (Hrvaška) v koprodukciji z Nemškim gledališčem mesta Temišvara (Romunija), Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta, Nacionalnim institucionalnim albanskim gledališčem iz Skopja ter Madžarskim gledališčem iz Subotice. Predstava je del projekta (Re)discovering Europe. Premiero je doživela 2. marca na odru reškega Hrvaškega narodnega gledališča. Mesto Reka (Hr) je namreč Evropska prestolnica kulture in ta projekt je prvi gledališki projekt v okviru EPK 2020.

Poleg glasbe za celotno predstavo sta Mr. Lee & Ivanesky napisala tudi petnajstminutno zaključno simfonijo, kjer je pri aranžiranju orkestra opere reškega HNK sodeloval tudi skladatelj Frano Đurović.

 

Z delom sta navdušila

riznana hrvaška glasbenika sta navdušena nad sodelovanjem s Paolom Magellijem in celotnim igralskim ansamblom predstave: ‘Paolo zahteva, da sva prisotna na vsaki vaji in da glasbo ustvarjava v interakciji z igralci. Po celodnevnih vajah pogosto delava še pozno v noč, da dokončava, kar smo ustvarili čez dan. Vendar pa ta celotni proces ni utrujajoč, temveč prej navdihujoč. Magelli pred seboj nima nobenega teksta;  celotno zgodbo ima v glavi, ve kaj hoče in ne da se ga prevarati z napačno repliko, gibom ali glasbo,’ je povedal Damir Martinović Mrle.

Mrle ne ustvarja le v skupini Let3.
Mrle ne ustvarja le v skupini Let3.

Mr. Lee & Ivanesky sta z velikim Paolom Magellijem prvič sodelovala pri predstavi ‘Galeb’, kjer jih je povezal skupen odnos do umetnosti in kreativnega ustvarjanja znotraj gledališke umetnosti. To sodelovanje je vodilo do današnjega projekta, pri katerem so s sinergijo ustvarili glasbeno kuliso te obetavne predstave. ‘Poleg tega, da sva deležna prvinskega italijanskega temperamenta, imava tudi privilegij, da se lahko druživa z enim poslednjih evropskih intelektualcev. To popotovanje zame traja že štirinajst let, za Mrleta pa zadnje štiri mesece. Iz dneva v dan s težkim srcem pričakujeva premiero, saj se od takrat ne bomo več videvali  tudi s preostankom te nadarjene igralske ekipe,’ je v dneh pred premiero o sodelovanju dodala Ivanka Mazurkijević.

 

Svež pristop

Sama predstava je bila že uprizorjena v reškem Hrvaškem narodnem gledališču v sezoni 1966/ 1967. ‘Vznemirljivo je po toliko letih poskusiti vdahniti ‘svež’ pristop predstavi, ki je tako sodobna. Velikani so stvori, svojevrstna nečloveška koncepcija, ki ne poseduje  nobenega vidika kulture, razen razuzdane zabave;  niti ga ne želi. Kot bi rekel Pirandello ‘Zlato in moč velikanov ne moreta nič, ko neprevidno vstopita v kraljestvo domišljije umetnosti in pesništva. Velik pesnik ne sklepa kompromisov, da bi ugodil drugim. Namreč, njegovo naravo tvori nedolžnost in nesebičnost do skrajnih meja; njegov cilj pa je popolnost, kar ga bolj približuje Bogu kot pa ljudem,’  pravi Mrle, navdušen nad predstavo, pri kateri je bil pravi užitek sodelovati. ‘Neobičajno je, da danes ti isti velikani vlečejo in glodajo in tolčejo brez smisla, preostanek mršavega pesnika pa je načet v njihovih brezsmiselnih čeljustih. Nič se ni spremenilo, še vedno pa »bolna Ilse« zastopa umetnikovo besedo. Nič se ni spremenilo, vendar pa ni še konec,’ dodaja priznani reški umetnik.

Po premieri predstave ‘Gorski velikaniMr. Lee & Ivanesky nadaljujeta z ustvarjanje glasbe za novo predstavo, naslov katere vam bomo kmalu razkrili.