Katalena kmalu z novim albumom ‘Človek ni zver’

Skupina Katalena (FOTO: Luka Kaše)

V petek, 30. marca 2018 bo pri Založbi Pivec izšel sedmi album Katalene ‘Človek ni zver’. Album bo skupina premierno predstavila na promocijskem koncertu 5. aprila ob 20. uri v Kinu Šiška.

 

O prihajajočem albumu

Prihajajoči sedmi album skupine Katalena ‘Človek ni zver’ se napaja pri dediščini slovenskih ljudskih pesmi z vojaško tematiko. Že bežen vpogled v to zapuščino razkrije njeno tipično in bistveno potezo: gre za pesmi, ki jim praviloma manjka duha heroizma in ki raje kot junaštva opisujejo stisko ter strah mladega človeka. Katalena se v svojih iskanjih osredotoča na dejstvo, da gre za izpovedi tistih, ki so bili proti svoji volji in v imenu njim nerazumljivih razlogov iztrgani od doma ter soočeni z grožnjo smrti, za zgodbe stiske in bolečine. Kot takšna pa je ta zapuščina bistvena, ker tudi če vojni priznamo status zgodovinske nujnosti, se na intimni bivanjski ravni kaže predvsem kot nesmisel.

Naslovnica prihajajočega albuma 'Človek ni zver'.
Naslovnica prihajajočega albuma ‘Človek ni zver’.

Drug bistven element tokratnih katalenskih raziskovanj je poezija Iva Brnčića. Tega leta 1943 umrlega pesnika s Kataleno v prvi vrsti povezuje dejstvo, da je bil brat babice Polone Janežič, na nek način gre torej za brskanje po osebnem arhivu. Hkrati pa je njegova poezija vsebinsko zelo blizu miselnemu ter ustvarjalskemu boju, ki ga Katalena bije na novi plošči.

‘Človek ni zver’ je album o vojni kot absurdu, v naslovu uporabljeni verz Iva Brnčića ima namreč svoje nadaljevanje: … ki mori na skrivaj. Ko se naša vrsta odpravlja na svoje morilske pohode, to počne s fanfarami in vzvišenimi govori, ki marsikdaj interese voditeljev zgolj lišpajo z bleščečimi barvami domoljubja. Tisti, ki jih politikantska retorika dejansko pelje v boj, pa imajo od vsega skupaj praviloma bore malo oziroma nič.

 

Sodelujoči pri albumu

Producent plošče je Chris Eckman, ki je poskrbel tudi za miks albuma, pod mastering se podpisuje Gregor Zemljič, oblikovanje je delo Iviana Kana Mujezinovića, fotografije pa so delo Luke Kašeta.

Katalena so še vedno:
Vesna Zornik: glavni vokal, spremljevalni vokali
Polona Janežič: klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Boštjan Gomabač: klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni vokali
Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj: bobni, tolkala