MOONLIGHT SKY: ‘Na naših koncertih lahko poslušalec doživi več od glasbe’

Moonlight Sky (Foto: FB profil)

Moonlight Sky že več let navdušujejo z žanrsko raznoliko glasbo, v kateri se prepletajo fusion jazz, rock, blues in ritmi glasbe sveta. V slovenskem prostoru predstavljajo posebnost, saj pri nas ni skupine, ki bi igrala podobno glasbo. Odlikuje jo melodičnost skladb, povezanih v ritmično zapletene strukture, usklajenost članov zasedbe in tehnična dovršenost.
To je skupina, ki jo je najbolje doživeti v živo.

Jeseni 2016 so izdali četrti album, ki so ga posneli v studiu RSL. Aranžmaji so sad skupnega dela skupine. Na albumu The Four je osem instrumentalnih avtorskih skladb, v katerih se prepleta jazzovska svoboda z živahno energičnostjo, povezuje pa ju ljubezen skupine do kompleksnejših ritmičnih in melodičnih elementov. Za zvočno podobo albuma je poskrbel Matej Gobec, eden najvidnejših oblikovalcev zvoka pri nas, ki je bil tudi producent. Album je že požel izvrstne kritike slovenske in tudi tuje kritiške javnosti.

Fotografija osebe Moonlight Sky.
Moonlight Sky (Foto: Bojan Stepancic)

Večji del leta 2017 so The Four s serijo koncertov predstavljali predvsem v Avstriji. Leto 2018 so spet igrali več doma, načrtovali pa so tudi nastope drugod po tujini.

Med večje uspehe štejejo promocijski koncert ob izidu četrtega albuma The Four v SiTi teatru novembra 2016, koncert v SNG Drami v Ljubljani leta 2015 in serijo nastopov v Avstriji leta 2018. Leta 2015 so kot edini slovenski fusion bend nastopili tudi v ljubljanski Operi.

ROCKER.SI: Fusion jazz, rock, blues in ritmi glasbe sveta. Tako vašo glasbo označujejo drugi, kako vidite sami sebe?

MOONLIGHT SKY: Ko ustvarjamo glasbo, ne razmišljamo o žanru. Kar nastane, je preplet individualne domišljije in osebnih izkušenj vsakega člana skupine in kolektiva. Ko poslušamo, kar smo ustvarili, pa skladbo seveda lahko umestimo v katerega od žanrov. V poštev pridejo vsi prej omenjeni.

ROCKER.SI: Pravijo, da vas je najbolje slišati v živo. Zakaj mislite, da je tako?

MOONLIGHT SKY: Na naših koncertih lahko poslušalec doživi več od naše glasbe, saj prejme poleg same glasbe še dodatek žive energije benda, ki je vsakič drugačna in zato edinstvena.

ROCKER.SI: Glede na to, da igrate pretežno instrumentalno glasbo, to pomeni, da je manj ovir za uspeh v tujini? Pred leti ste veliko nastopali v tujini, predvsem v Avstriji.

MOONLIGHT SKY: Instrumenalna glasba ima navadno manj številčno publiko in temu primerni so tudi zaslužki. Hkrati je veliko primernih prizorišč, na katerih se lahko predstavimo.

ROCKER.SI: Kakšno setlisto pripravljate na Trnovfestu? Oder si boste delili še z dvema skupinama. To pomeni krajšo minutažo?

MOONLIGHT SKY: Za letošnji Trnovfest smo pripravili dokaj zanimiv program, ki bo sestavljen iz materiala z aktualnega, četrtega albuma, nekaterih skladb s prejšnjih albumov, predstavili pa bomo tudi povsem novo skladbo.

ROCKER.SI: Imate že načrte za jesen?

MOONLIGHT SKY: Začeli smo s skladanjem novih kompozicij, zato imamo intenzivne vaje do snemanja petega albuma, kar naj bi se zgodilo predvidoma poleti 2020.