BOHEM: ‘Vsak izmed nas ima jasno zgrajeno glasbeno identiteto’

Bohem (Foto: Miha Dolenc)

Leta 2004 je izšel prvenec dotlej neznane skupine Bohem z naslovom ‘Življenje ni zločin’. Mnogi bi sicer rekli, da to ni čista rock glasba, pač pa zaradi primesi živih godal, pevskega zbora in elektronike prej kakšen pop-rock ali simfo-rock. Vendar se skupina nikoli ni hotela opredeljevati na ta način. Rdeča nit njihove glasbe je rock, z veseljem pa puščajo prostor različnim zvrstem glasbe. Skupina se je v studio odpravila z namenom, da prikrajša svoj koncertni repertoar za nekaj rock hitov, ki so jih do takrat preigravali. No, izguba na eni strani, a hkrati zelo dobra pridobitev na drugi. Ne le po mnenju skupine in njihovega producenta Boštjana Podlesnika iz studia Melopoja, pač pa tudi po pozitivnih odmevih občinstva in glasbenih kritikov. Uspešnice ‘On je jaz’, ‘Deveti junij’, ‘Kraljica sanj’, ‘Boem’ in ‘Kri’ so tudi s pomočjo atraktivnih videospotov omogočile skupini, da je krepko povečala svojo prisotnost na koncertnih odrih in radijskih postajah po Sloveniji.

Kljub številnim koncertom in predvsem dejstvu, da člani prihajajo iz med seboj dokaj oddaljenih krajev, se je skupina počasi zopet začela zbirati na vajah, kjer so na dan privrele nove ideje in s tem posledično tudi nov material. Potem je šla pot le še navzdol. A ne v negativnem smislu, pač pa dobesedno. Skupina se je namreč odpravila v studii Hendrix v Kopru in Panorama v Portorožu, kjer je s producentom in po mnenju članov skupine edinim pravim boemom Andreo Fiegom začela snemati svoj drugi album z naslovom ‘Manifest ljubezni’. ‘Uspešnice Romanca’, ‘Dan za vas’, ‘Vest’ in ostale so skupino dokončno utrdile na domačem glasbenem zemljevidu.

Z novim kitaristom Simonom Šubicem so pred leti končali nove pesmi za tretjo ploščo ‘Na drugem bregu’, ki je luč sveta zagledala leta 2014. Andrea Fiego je bil ponovno producent, ki je s skupino v studiju Mushroom v Italiji in studiju Evolucija v Ljubljani pripravil svež zvok. Ta je navdušil vse zveste oboževalce skupine in sigurno v boemski svet povlekel tudi širše množice.

Novo obdobje najavljajo izdani singli ‘Vse že imaš’, ‘Nihče iz vesolja’ in ‘Na drugem bregu’.

Pred kratkim so izdali videospot za skladbo ‘Moja dežela’.

Bohem (Foto: Miha Dolenc)

ROCKER.SI: Začeli ste daljnega leta 2004. Se spomnite prvega večjega nastopa?

BOHEM: Prvi večji nastop je bil na glavnem trgu v Novi Gorici, mnogo let nazaj, za silvestrovo. Takrat nas je poslušalo nekje 2.000 ljudi in seveda so bili tam zaradi praznovanja, ne zaradi našega koncerta… Mi smo to vseeno doživljali kot nekaj izrednega in smo bili precej ponosni nase (smeh).

ROCKER.SI: ‘Življenje ni zločin’ (2004), ‘Manifest ljubezni’ (2008) in ‘Na drugem bregu’ (2014) … si lahko kaj kmalu obetamo četrti album?

BOHEM: Nekoč skoraj zagotovo, kmalu pa najbrž ne. Albumov se v današnjih časih hiperprodukcije ne splača več izdajati. Gre zgolj za prestiž, za »vizitko«, za dodano vrednost. Včasih je skupina za preboj na sceno ploščo nujno potrebovala, danes se to počne drugače. Poleg tega je nastanek albuma pogojen s časom. Dooosti časa. Tega nam kronično primanjkuje (smeh). V predalu imamo tri albume, ki si jih omenil, v tem kontekstu smo se torej nekako že »dokazali«, sedaj pa se osredotočamo na izdajanje singlov. Enostavno gremo »komad po komad«, ko ga začutimo, ko dobimo navdih, gremo v akcijo. Za vsako skladbo posnamemo videospot, to je del strategije. Ne želimo, da se tako, kot pri izdajanju albumov, dogaja, da se »primejo« trije, štirje komadi, ostali pa »padejo mimo«. Za vsako skladbo stojimo in smo nanjo maksimalno ponosni. Trenutno smo pri štirih singlih, še vsaj dve pesmi sta že napisani. Ko se jih bo nabralo dovolj, pa jih bomo verjetno res združili na albumu.

ROCKER.SI: Kaj pripravljate za svoje poslušalce 3. avgusta na festivalu Trnovfest, kjer boste skupaj nastopili z Up n’Downs.

BOHEM: DOBER ROCK ŽUR! Tisti, ki večkrat obiščejo naše koncerte, vedo, da je to tisto, kar nas žene: mi smo koncertni bend. Z glasbo se ukvarjamo ravno zaradi tega, da jo lahko predstavimo, igramo v živo. Koncerti nam predstavljajo največjo mero navdiha. Na Trnovfestu bomo, kot vedno, dali vse od sebe in predstavili tako nove, kot stare skladbe. Letos obeležujemo 15 let izida našega prvenca, na katerem se nahajata 2 nam zelo ljubi skladbi: On je jaz in 9. junij – brez teh dveh ne bomo šli dol z odra. Prvič v Ljubljani pa bomo predstavili tudi našega novega člana, bobnarja Luko Pateja.

ROCKER.SI: Poznate glasbene kolege? Je kakšen od nastopajočih, katerega skriti oboževalec ste?

BOHEM: Slovenci se itak vsi poznamo med sabo (smeh)! Resno, Slovenija oz. še del balkana zraven je relativno majhen galsbeni prostor, zato verjamem, da smo si vsi med seboj vsaj »na daleč« znani. Z mnogimi, najbrž ne pretiravamo, če rečemo, da kar z večino nastopajočih, smo si že vsaj enkrat delili oder, z nekaterimi smo v dobrih prijateljskih odnosih. Kot oboževalci pa… (v tem trenutku vsi naenkrat odgovorijo vsak po svoje, op.a.). (smeh). Vsak v skupini ima svoje preference, definitivno pa radi skupaj zažuramo na Tabu! Je pa tu še cel kup morda malo manj znanih bendov, ki se jih splača pogledati, recimo Buržuazija, John F. Doe, Metalsteel…

Bohem (Foto: Miha Dolenc)

ROCKER.SI: Na družbenem omrežju imate zapisano, da poslušate še Elvisa, U2 … se je vaš okus tako kot vaša glasba skozi leta kaj spremenil? Kaj je največja sprememba glede tega?

BOHEM: Hm… Elvisa, U2, Bon Jovija in pa Queene še vedno obožujemo! To je glasba, ki povezuje prav vse člane Bohemov. Je naša rdeča nit. Drugače pa smo glasbeno precej različni karakterji in se včasih sami sebi čudimo, da nam uspeva ustvarjati glasbo, ki je všeč vsem petim Bohemom… Verjamemo, da smo vsi še vedno na nek način zaljubljeni v ikone iz obdobja našega odraščanja in to se najbrž ne bo spremenilo. Vsak izmed nas ima jasno zgrajeno glasbeno identiteto. Seveda pa, bolj ali manj, hote ali nehote, sledimo glasbenim trendom in tudi v svoji avtorski glasbi skušamo biti sveži, inovativni. Vendar vedno znova ugotavljamo, da se od naše rdeče niti (rock) več kot toliko pač ne moremo oddaljiti. To smo mi in to je tudi odraz našega glasbenega okusa. Torej, nekih večjih sprememb v tem oziru pri nas ni.

ROCKER.SI: Poletja bo hitro konec, imate že kaj načrtov za jesen?

BOHEM: Konec dopusta (smeh)! Ker se zarečenega kruha največ poje, ne bi radi obljubljali, pa vseeno: Načrtujemo izdajo naslednjega singla. Pa brez koncertov ne moremo – nekaj jih je že potrjenih.