MONSUN: ‘Rasli smo ob grungeu, starem rocku in metalu”

Monsun predstavljajo album 'V eter' (Foto: Facebook)

Tokrat so me v glasbene prostore v staro vojašnico povabili škofjeloški Monsun, ki se pripravljajo, da svoje ustvarjanje dvignejo za en nivo višje. Čez nekaj dni bodo nastopili v Mežici, kmalu pa tudi v Kranju v Klubaru.  Majhna soba, polna opreme in koncertnih plakatov, ki so jih zbrali kot fani. Eden gre letos na Tool, drugi na Foo Fighters. Na steni visi slovenska zastava, ki je videla že preko trideset koncertov skupine Pearl Jam. Rokerji po duši in dolgoletni prijatelji, ki so se prej urili že v drugih bandih. Strop je visok ravno dovolj, da se ne udarim. Drugače pa prijetno, ustvarjalno okolje, kjer hitro najdeš tudi kakšno pivo ali dve, da hitreje steče kreativa.

Vidi se jim izkušenost, saj pred vajo vežejo efekte in se pripravljajo, da bodo hitri in učinkoviti. Na zidu je obešena setlista, ampak trenutno delajo še na zaključnih dotikih. Vadijo skladbe, ki so že del njihovega stalnega repertoarja. Glasba jim predstavlja zabavo, hobi. Tega ne počnejo za denar. Če kaj nastane, potem še toliko bolje.

Ampak škoda, da ne uživajo večje prepoznavnosti, saj je njihova glasba, ki nastaja v slovenskem jeziku, tega vredna. Nosijo dovoljšno moč in glasba je dovolj kvalitetna, toda s samozaložbo in šibko samopromocijo stežka polniš koncertne dvorane. Imaš pa polno avtonomijo.

Bili so drugi na natečaju Volkswagen, lasnko leto pa so izdali tudi album ‘V eter’ (recenzijo najdete tukaj). Po več letih ustvarjanja so se morali soočiti s težko situacijo, ko je preminil njihov kitarist. Menjava je bila seveda naporna, kaj šele ujeti stari ustvarjalni duh, ampak se borijo, vztrajajo in se ob igranju zabavajo. Aleš Avguštin (bobni), Sašo Šarić (bas kitara), Anže Vidic (kitara), Mario Lovrić (kitara), Miha Dolinar (klaviature) in Matija Krajnik (vokal).

Predvsem mi je všeč, kako se ne zadržujejo; pevec potiska vokal do skrajne točke. In še na vaji – pa čeprav iščejo zvok in delajo na malenkostih ter preigravajo bolj sveže komade – zvenijo suvereno.

ROCKER.SI: Pred časom ste dobili novega člana, ki ga danes ni na vajah. Nekam veliko vas je, ko igrate na odru.

MONSUN: Smo nekakšna klasična postava z dvema kitarama, bas kitaro in pa klaviaturami. Jaz kot vokalist (Matija Krajnik, op.a.) nič ne igram, kar že v štartu pomeni eden več (smeh).

ROCKER.SI: Skupina je uradno nastala leta 2013, album ‘V eter’ pa ste izdali decembra 2017. Ste si raje vzeli dovolj časa?

MONSUN: Vsi nastopamo v raznovrstnih skupinah že skorajda dvajset let. Prej smo igrali v podobni postavi, ampak smo preigravali akustične priredbe iz 90. let prejšnjega stoletja. Šele kasneje je prišlo do odločitve, da bomo ustvarjali avtorsko glasbo in smo se priklopili na elektriko. Zaradi naših bogatih izkušenj nam je pisanje novih skladb šlo dobro od rok, predvsem pa smo imeli veliko željo. Do lanskoletne zime so ustvarili deset novih skladb in edino logično je bilo, da izdamo prvi album.

ROCKER.SI: V Škofji Loki imata veliko podporo, kako pa je drugod?

MONSUN: Seveda smo najbolj popularni doma, saj druge večje promocije, kot je bil uvodni koncert, na katerem smo predstavili ploščo, nismo imeli. Težko je bilo, ko nam je umrl kitarist, vse je kar naenkrat obstalo. Za nas je bil to velik šok. Dobiti novega člana ni lahko, potrebovali smo čas, da se sestavimo, sedaj pa smo pripravljeni na več koncertov. 21. decembra igramo v Mežici, v začetku februarja pa v kranjskem Klubaru. In še Ravne na Koroškem.

ROCKER.SI: Kaj vas razlikuje od drugih lokalnih rock skupin?

MONSUN: Morda ravno ta stil, ki je malo mešan. Ustvarjamo v slovenščini, kar za nas nikoli ni bilo sploh vprašanje. Materni jezik je vendarle bolj učinkovit, da se predstavimo publiki in se z njo povežemo. Tudi za radijske postaje si mogoče malo bolj zanimiv. Ljudje se lažje poistovetijo z besedili v slovenščini.

ROCKER.SI: Kaj mislite, da vam manjka, da bi prodrli naprej, glede na to, da ustvarjate kvalitetno glasbo s pomenljivimi teksti?

MONSUN: Manjka nam koncertov. To je najboljši način, da postanemo prepoznavni, poleg tega, da se našo glasbo vrti na radiu. Potrebujemo medijsko podporo, ker naša glasba načeloma je ‘radio friendly’. Drugače pa se nam ne gre samo za prepoznavnost, ker nam glasba predstavlja nekakšno terapijo. Vsi smo dobri prijatelji in se veliko družimo. To nam je hobi. Karkoli se bo razvilo iz tega, je dobrodošlo. Je pa bistveno, da našo glasbo predstavimo drugih in nastopamo pred publiko.

ROCKER.SI: Kakšni so vaši glasbeni vplivi? S kom se primerjate?

MONSUN: Generacijsko smo si zelo blizu, zato izhajamo iz glasbe, ki smo jo poslušali tekom našega glasbenega razvoja. Rasli smo ob grungeu, starem rocku, metalu. Vsi pa se malo razlikujemo v okus. Delujemo zelo neobremenjeno; če se nam dobro sliši, potem smo zadovoljni. Največkrat Mario (kitarist, op. a.) prinese kakšno idejo oziroma riff, melodijo. Potem pa skupaj razvijamo skladbo. Marsikaj se razvije povsem spontano na vajah. Vedno je na prvem mestu glasba, besedilo pride zadnje minute (smeh). Meni (Matija Krajnik, op. a.) glasba pove, kakšne vrste besedilo bo. Zato sem tudi z naskokom vedno zadnji, včasih pišem še pet minut pred snemanjem v studiu (smeh). Ustvarjam pod pritiskom, včasih tudi tik preden grem na oder. Prejšnjič sem skladbo prvič pravilno zapel šele na tonski vaji pred nastopom (smeh).

ROCKER.SI: Se veliko družite v privatnem življenju? Pride na vajah kdaj do vroče krvi?

MONSUN: Normalno, ampak smo dobra klapa in ravno zaradi tega, ker smo kot stari zakonci, se hitro pomirimo. Res smo dobri prijatelji in zamer ni.

ROCKER.SI: Pravite, da delate na novem materialu. Se nam obeta drugi album?

MONSUN: Osredotočamo se na pisanje nove glasbe, da bi čimprej posneli drugi album, res je. Skladbe nastajajo sproti, bomo pa videli … mogoče bo samo EP.

ROCKER.SI: Imate ob novem letu kakšne zaobljube?

MONSUN: Hoditi na vaje (smeh). Nismo še povsem tam (smeh). Da bi bili vsi zdravi in da bi bilo še boljše leto, ker čeprav smo v tem času posneli album, je bilo vse skupaj zelo tragično. Želimo si, da se bomo še naprej imeli dobro in da bomo ustvarjali ter se razvijali.

Več o skupini 

Sprva žanrsko pod velikim vplivom glasbe generacijsko zlatih 90ih let je zasedba ustvarila množico skladb, kjer je slogovno in tehnično preizkušala in iskala svoj značilni zvok, rezultat pa je fuzija rock, indie, grunge in alternativnih prvin. Ta fuzija še vedno poteka in se odraža v prijetno samosvoji glasbeni shemi, ki zapolnjuje vrzel v sodobnem slovenskem glasbenem prostoru. Tematsko glasba z besedili izpoveduje pogled na današnjo družbo in umestitev posameznika v aktualni prostor-čas, se sooča z izzivi slehernika in odpira tudi manj prijetna življenjska vprašanja.

Zvesti koreninam ohranjajo svoj, na izraziti kitarski osnovi zgrajen zvok, ki pa je nadgrajen v sodobno, dinamično, strastno in čustveno nabito telo.V letu 2018 je dokončala svoj studijski prvenec, 10 novih, žanrsko svobodnejših skladb, ki so pod taktirko Draga Popoviča združene v album ‘V eter’.