MILKY CHANCE: ‘Vrnila sva se k minimalizmu prvega albuma’

Clemens Rehbein (Foto: MC Management)

Glasbena kariera Milky Chance se bere kot novodobna pravljica. Clemens Rehbein in Phillipp Dausch sta se spoznala v šoli, skupaj igrala v jazz kvartetu, po njegovem razpadu pa nadaljevala s skupnim ustvarjanjem (danes sta v skupini še Antonio Greger in Sebastian Schmidt). Leta 2013 sta izdala prvi single kot Milky Chance, viralno uspešnico ‘Stolen Dance’, ki je do danes nabrala že več kot 330 milijonov ogledov samo na YouTubeu!

Kljub hipnemu uspehu pa je dvojec hitro dokazal, da ni le muha enodnevnica. Prvenec ‘Sadnecessary’ je z opojno kombinacijo ležernega elektronskega utripa, sproščenih kitar in prepoznavnega vokala osvojil tako kritike kot poslušalce – med drugim je bil na nagradah European Border Breakers Award, med katerih prejemniki so tudi AdeleDamien RiceMumford and Sons ter številni drugi, imenovan za najboljši album leta 2015. Ostalo je zgodovina. Februarja 2018 sta nas v Kinu Šiška počastila z enim najboljših koncertov leta. Pogovarjali smo se s pevcem in kitaristom Clemensom Rehbeinom.

Milky Chance (Foto: MC Management)

ROCKER.SI: Clemens, s Philippom sta končala isto srednjo šolo v Kasselu v Nemčiji, kjer sta skupaj igrala v jazz kvartetu. Kdaj sta začutila, da morata na svoje, proti temu, da postaneta svetovno poznana folk-rock zvezdnika?

CLEMENS REHBEIN: Rock-zvezdništvo je zelo zastarel koncept, nekako se ne poistovetiva z nobenim delom te ideje. Da je najina glasba takrat postala viralna in nama je omogočila potovati po vsem svetu, tega nisva pričakovala in je prišlo kot popolno presenečenje.

ROCKER.SI: Kaj je tisto, kar najbolj občudujeta drug pri drugem?

CLEMENS REHBEIN: Veliko nama pomeni, da si deliva vse te lepe spomine. Meni osebno pa, da imam ob sebi nekoga, ki ga poznam že tako dolgo, medtem ko sem pogosto zelo daleč stran od drugih prijateljev, doma in družine.

ROCKER.SI: Leta 2013 sta eksplodirala na glasbeno sceno s skladbo ‘Stolen Dance’. Z raskavim glasom, reagge vplivom in sladkim elektronskim basom. Clemens, si vedno pel na ta način? Si šel skozi proces, ko si iskal svoj glas? Petje pride naravno zate?

CLEMENS REHBEIN: Prvič sem poskusil peti pri 15 letih, ampak nisem maral zvoka svojega glasu, zato sem se osredotočil na igranje kitare. Čez nekaj let sem ponovno poskusil in sem se počutil veliko bolj udobno. Nekaj časa je trajalo, da sem našel svoj glas, predvsem pa da sem se ga navadil poslušati, kadar sva snemala v studiu.

Milky Chance (Foto: MC Management)

ROCKER.SI: Februarja 2018 ste nastopili v Kinu Šiška v Ljubljani. Enkraten koncert. Se ga spomnita? Sta imela priložnost, da si ogledata mesto?

CLEMENS REHBEIN: Seveda. Šla sva na kratek sprehod po mestu, mimo znamenitosti, v muzej in na pivo v majhen bar. Dobri spomini!

ROCKER.SI: ‘Sadnecessary’ je bil čudovito grob in surov, ‘Blossom’ pa je predstavljal nekoliko bolj zglajen albumski izdelek. Kaj lahko pričakujemo od prihajajočega tretjega ‘Mind the Moon’? 

CLEMENS REHBEIN: Pri tem albumu ‘Mind the Moon’ sva se vrnila nazaj k minimalizmu prvega albuma, ampak sva še izboljšala zvok in dodala barve ter raznovrstnost. To je bila generalna ideja, intuicijsko pa sva tukaj lahko pokazala veliko širšo sliko in povezala vse glasbene žanre.

ROCKER.SI: Kaj te osrečuje?

CLEMENS REHBEIN: Dobro kosilo.

Milky Chance (Foto: MC Management)

ROCKER.SI: Kaj te razžalosti?

CLEMENS REHBEIN: Slabo kosilo.

ROCKER.SI: Od vseh koncertnih prizorišč, kjer sta igrala, katero je tvoje najljubše? 

CLEMENS REHBEIN: Igrali smo vsepovsod, to je nekaj najlepšega, da smo videli toliko krajev in mest. Da imamo to širino.

ROCKER.SI: Koncert druge glasbene skupine, ki ste ga skupaj obiskali vsi člani Milky Chance?

CLEMENS REHBEIN: Kar nekaj je bilo takšnih. Tisti posebni so Alabama Shakes, Stromea, James Blake, The Weeknd …

ROCKER.SI: Turneja ali glasbeni studio?

CLEMENS REHBEIN: Ne moremo turnejo, če prej v studiu ne posnamemo skladb oziroma albuma. Oboje nam je pri srcu.

Milky Chance (Foto: MC Management)

ROCKER.SI: V skupini ste štirje moški, pogrešate žensko energijo ali je dobite dovolj od oboževalk?

CLEMENS REHBEIN: Haha, ja, mislim da včasih res pogrešamo žensko energijo, vsi v ekipi bi se strinjali s tem. Ampak na koncu dneva imamo najboljšo ekipo in zadovoljen sem s tem.

ROCKER.SI: Kdo izmed vas je največji ‘party animal’?

CLEMENS REHBEIN: Haha, no, to nisem jaz.

ROCKER.SI: Kako preživiš največ prostega časa, ko ne snemate in niste na turneji?

CLEMENS REHBEIN: Doma z družino in prijatelji.

ROCKER.SI: Če se vaša kariera zaključi na tej točki, bi bil zadovoljen s tem, kar vam je uspelo do sedaj? Bi ostalo še kaj neizpolnjenega?

CLEMENS REHBEIN: Verjetno bi bili malo žalostni, ampak hvaležni za neverjetno potovanje.