MI2: Štajersko nebo nad Ljubljano

Mi2 v Hali Tivoli. (FOTO: Marko ALPNER)
Mi2 v Hali Tivoli. (FOTO: Marko ALPNER)

V četrtek, 3.12.2015, je bil dvojni kulturni praznik. Minilo je 215 let od rojstva našega največjega pesnika, pa tudi 20 let od ustanovitve skupine Mi2. Zaradi slednjega dogodka se je nad Ljubljano bohotilo štajersko nebo, polna tivolska dvorana pa je pokala po šivih.

 

Za ogrevanje poskrbeli Zmelkoow

Koncert se je pričel ob 19.30, ko so se na odru pojavili gostje slavljencev, skupina Zmelkoow. Zasedba, ki se je uveljavila s hiti, kot so ‘Bit’, ‘Zlata ribica’, ‘Batman’ in ‘Poredni gostje’, je v dobri uri in petnajstih minutah pripravila teren za večerne slavljence, a so nekateri neslani vložki pevca Goge, v večini povezani s šalami na račun preostalih članov skupine nekoliko pokvarili vtis.

Občinsto je bilo navdušeno. (FOTO: Marko ALPNER)

Ljudje vzklikali: ‘Mi2, Mi2!

Kljub krajši prekinitvi, med katero so tehniki poskrbeli, da je bil oder pripravljen na zvezde večera, publiki ni bilo dolgčas.

Hala Tivoli je bila namreč prežeta z vzkliki ‘Mi2, Mi2…’, slišati pa je bilo tudi aktualno ‘Čisto jebo‘, ki jo je ob pomoči promocijskega materiala prepevala publika.

Popotovanje ‘Od Črtice do Čiste jebe’ je začela himna ‘Zbudi me za prvi maj’, ki je poskrbela za pričetek evforije.

Navdušenje se je v nadaljevanju le še stopnjevalo, prvi vrhunec pa doživelo, ko se je na odru pojavil drugi del ustanovnega dvojca Dimek-Fiki, nihče drug kot Robert Firer – Fiki.

 

 

Po najavi pevca Tonča, ki je Fikija označil kot osebo, ki po urbanih mitih sploh ne obstaja, saj naj bi ga nazadnje videli v živo pred dvajsetimi leti, nato pa je kot kafra izginil z vseh radarjev sveta glasbe.

Prišli so tudi nekdanji člani

V družbi še dveh nekdanjih članov, Vojka Hlupića in Vanje Janeža, je skupina odigrala ‘Ostal sn brez bencina’, ‘Črtico’ in pa ‘Teto Estero’, nato pa je vlogo pevca zopet prevzel Tonč.

Skupina je nato skupaj s še dvema gostoma, Miho Goršetom in Boštjanom Imenškom odigrala čutno balado ‘Brez obžalovanj’, med katero so prizorišče Hale Tivoli obsijale telefonske bliskavice in vžigalniki.

Visoki kvaliteti koncerta je bil primeren tudi naslov naslednje pesmi. Visoka pesem je ‘134’ verzov dolga stvaritev, ki je prišla izpod peresa Jerneja Dirnbeka-Dimeka.

MI2 so Halo Tivoli napolnili do zadnjega kotička! (FOTO: Marko ALPNER)
MI2 so Halo Tivoli napolnili do zadnjega kotička! (FOTO: Marko ALPNER)

Če se slovenski glasbeniki pritožujejo, kako neprimerna za pisanje pesmi je naša draga slovenščina, so pubeci s Sotle to tezo zopet ovrgli.

Za rabo materinščine je očitno res potreben talent, ne pa aktualna kombinacija gole kože, harmonike, šegavega napeva in didžejevskega beata, ki ga lahko slišimo na vsaki podalpski veselici.

Krajši odmor in vnovično skandiranje imena skupine je prekinila Oda gudeki, sledile pa so ji še Pojdi z menoj v toplice in Pa si šla.

Če je slednja naznanjala zaključek praznovanja, zabave še ni bilo konec. Slavljenci so se vrnili z Ramonika rap, ki je več kot petnajst let niso odigrali v živo.

Praznovanje se je končalo z zaključku primerno Odhajaš in Dimekovo obljubo, da se čez dvajset let srečamo na stadionu.

Če vino z leti postaja vedno boljše, to velja tudi za Mi2. Iz mladostnih začetkov se je skupina razvila v uglašeno entiteto, ki na koncertnem prizorišču točno ve, kaj hoče, svojo pristnost pa ohranja tudi v studiu.

Mi2 namreč tudi po dveh desetletjih še vedno ostajajo budni opazovalci dogajanja okoli sebe, ki ga nato spretno speljejo na svoj mlin.

Profesionalnost in hkrati neverjetna spontanost skupine mi tudi po nekaj dnevih še vedno ne dasta miru. Kako je možno, da skupina ljudi, ki se v življenju ne ukvarja le z glasbo, vsi člani so namreč tudi redno zaposleni, lahko izvede takšen nastop, po drugi strani pa jim nekateri ‘profesionalni’ stanovski kolegi ne sežejo niti do kolen?