NIET: ‘V bližini ljudi’ (2015)

Naslovnica albuma 'V bližini ljudi'.
Naslovnica albuma 'V bližini ljudi'.

NIET so 14. septembra letos izdali nov studijski album z naslovom ‘V bližini ljudi‘. Po CD-ju in vinilki ‘Trinajst‘ iz leta 2010 je ‘V bližini ljudi‘ druga ‘prava’ plošča skupine Niet, pred tem so bile izdane namreč le zbirke pesmi (kompilacije) iz različnih obdobij ali studiev.

Pred samim snemanjem ploščka so se NIET odločili za nekaj sprememb, in sicer so svojega dolgoletnega legendarnega producenta Boruta Činča, ki je eden najbolj zaslužnih za prepoznaven nietovski zvok zamenjali za Žareta Paka.

Žare je eden najbolj cenjenih slovenskih producentov, ki se je med drugim podpisal pod plošče Siddharte, Big Foot Mame, Tabujev, … Za mastering albuma pa je poskrbel Janez Križaj.

Že sam izgled naslovnice, za katero je poskrbel fotograf Jože Suhadolnik, in naslov ‘V bližini ljudi’, nam da jasno vedeti, da je rdeča nit albuma tematika o socialnih odnosih med ljudmi.

Živimo v svetu, kjer nas obdaja mnogo ljudi, a v resnici smo prav vsi sami …. Kot so fantje sami dejali, je album pravzaprav sam po sebi bolj grožnja, kot pa želja po bližini ljudi.

Ob prvem poslušanju albuma oziroma ob poslušanju ploščka na prvo žogo, kot radi rečemo, se popolnoma jasno, da so se fantje tokrat odločili za nekoliko modernejši zvok in tehnologijo, kljub temu pa so ostali zvesti sami sebi in se še vedno dotikajo svojih korenin …

NIET so z aktualnim albumom, sicer zvokovno ostali še vedno zelo značilni, a nekoliko mehkejši, morda nekoliko modernejši, predvsem bolj rockerski in poslušalcu veliko bolj prijazni, kar so naredili z melodičnostjo skladb.

Že po samem zvoku ostrih distorziranih kitar in odličnim Borutovim vokalom je poslušalcu takoj jasno, da plošček tokrat več kot le obeta. Na albumu se čuti svežina zvoka, fantje pa z energičnimi skladbami poskrbijo, da poslušalec z nekakšnim navdušenjem čaka naslednjo skladbo in se ob tem ne naveliča poslušanja.

14 novih skladb, ki jim poslušalec z veseljem sledi čez celoten album. Dejstvo je, da je fantom že z uvodno skladbo ‘V bližini ljudi’ uspelo to, kar si želi vsak glasbenik – spevno in melodično skladbo z udarnim, a hkrati preprostim refrenom, ki se zasidra globoko v poslušalca. Hkrati pa so pri skladbi ohranili svoj pristen, garažni in punkovski zvok, ki jih je od vedno delal edinstvene.

Najbolj izstopajoče so skladbe ‘V bližini ljudi‘, ‘Ogledalo‘ ter ‘Mislila sva, da nama bo uspelo‘, ki prav zaradi melodičnosti in lahkotnosti refrena poslušalcu še dolgo ostanejo v podzavesti.

Kljub menjavi producenta in kljub temu, da je zvok plošče nekoliko čistejši vseeno ohranja vse najboljše lastnosti NIET-ov, le skladbe so precej bolj udarne, moderne, melodične in energične.

Skratka, NIET so izdali album, ki ima zvok, kot se šika. Vsekakor je to plošček, ki ga mora imeti vsak pravi oboževalec slovenskega punka/rocka v svoji zbirki na polički, še večkrat pa v predvajalniku.