Marko Churnchetz in Big Band RTV Slovenija predstavljata album Roads

Marko Churnchetz in Big Band RTV Slovenija predstavljata album Roads

V sodelovanju z Radiem Slovenija − Prvi program in Glasbeno produkcijo RTV Slovenija pri ZKP RTV Slovenija izdajajo album Roads.

Pobudnik zanj je bil skladatelj, pozavnist in aranžer Lojze Krajnčan, ki je pianistu in skladatelju Marku Churnchetzu predlagal, da bi njegove skladbe, ki so že bile posnete z majhnimi zasedbami, priredil za big band. Album, ki je na voljo v digitalni obliki in kot CD, je nastal v Studiu 26 Radia Slovenija z Big Bandom RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana in z Markom Churnchetzem kot solistom na klavirjuEden izmed razlogov, zakaj je v glasbeni zgodovini nastal koncept velikega orkestra oziroma big banda, je dejstvo, da ni bilo ojačevalcev zvoka.

Edina rešitev, da je lahko glasbena zasedba zvenela ‘pompozno’, je bila številčnost. Big band je moral zveneti glasno, saj je v začetku imel samo en namen, zabavati. Jazz v tridesetih letih prejšnjega stoletja je bil pretežno plesna swingovska glasba, izvajali so ga bigbandi. Pozneje so bigbandi prevzeli drugo funkcijo – izvajanje umetniških del. Veliko pri tem so imeli geniji, ki so komponirali kompleksnejša dela za velike orkestre, kot so Duke EllingtonCount BasieStan KentonGil EvansWoody Herman in drugi. Tukaj so bili izpostavljeni tudi solisti kot virtuozni instrumentalisti. Dandanes je redko, da ima jazzovski glasbenik priložnost redno delati z bigbandovsko zasedbo oziroma bolj priljubljene so majhne zasedbe. Zato sem zelo vesel, da se mi je ponudila ta posebna priložnost.

Lojze Krajnčan je bil pobudnik tega projekta ter sodelovanja in zato sem mu neizmerno hvaležen. Proces nastajanja glasbe za album je bil poseben, saj se je Lojze lotil aranžiranja mojih skladb, ki so že bile posnete z majhnimi zasedbami. To pa ni vedno lahka naloga. Skladbe so z njegovimi aranžmaji še dodatno obogatene, saj se je kot vrhunski aranžer in poznavalec glasb lahko približal moji umetniški viziji ter odlično ujel duh moje glasbe. Dva aranžmaja sta nastala tudi pod mojim peresom in sta moja prva bigbandovska aranžmaja. Upam, da boste ob tem albumu uživali tako kot jaz,“ je ob tem dejal Churnchetz.

Vsebina albuma

1. Autumn Leaves (J. Kosma/J. Prevert, J. Mercer) 8:57

Solisti: Blaž Trček (bariton saksofon), Dominik Krajnčan (trobenta), Matej Kužel (tenor saksofon)

2. My Sweet T (M. Churnchetz) 5:53

3. Awareness (M. Churnchetz) 9:25

Solisti: Jaka Kopač (alt saksofon), Tomaž Gajšt (trobenta), Kristijan Krajnčan (bobni)

4. Moral Interchange (M. Churnchetz) 10:22

Solisti: Kristijan Krajnčan (bobni), Lenart Krečič (tenor saksofon), Tomaž Gajšt (trobenta)

5. Devotion (M. Churnchetz) 7:24

Solista: Tomaž Gajšt (trobenta), Lenart Krečič (tenor saksofon)

6. Roads (M. Churnchetz) 11:10

Solisti: David Jarh (trobenta), Jaka Kopač (alt saksofon), Kristijan Krajnčan (bobni)

Priredbe: Lojze Krajnčan (2, 4−6) & Marko Churnchetz (1, 3)

Vir: ZKP RTV Slovenija