Lumberjack in eksplozija energije za uvod pred koncertom Mi2

Lumberjack (FOTO Mateja Gašperin)

Zelo moralni in zelo v redu, so pa zato na odru brez nadzora. Energija kar poka od mladih Lumberjack, ki so imeli čast odpreti za znane Mi2, a na tem mestu je potrebno poudariti, da gre za čast v najmanjšem možnem pomenu besede. Fantje so si zaslužili stati na tem odru! V zadnjih dveh letih so naredili velike korake naprej, njihova glasba pa je vse bolj prepoznavna in cenjena. Zrela. Ampak še imajo potencial, kar je dobro. Kot sem pisal že v preteklosti; tukaj so, da ostanejo. Da gredo na še večje odre. In da v roku nekaj let Mi2 odprejo koncert za njih. Tako mora biti. Starejše generacije se umaknejo mlajšim. Morda predrzno, ampak mogoče smo na odru kluba Bazen Kranj v prenesenem pomenu videli predajo štafetne palice. Čas je za Lumberjack!

Foto: Mateja Gašperin

Ampak vse rabi čas. Tako se tudi oni glasbeno še razvijajo. Težko je za mlade rock generacije, sploh ker se na sceni morajo najprej dokazati, šele nato lahko legitimno pojejo o drogah, seksu in rock n’rollu (če se o tem sploh še poje?). Včasih so to živeli, danes o tem samo še pišejo. Zato morajo iskati druge načine, da se “prodajo”, prvi na listi pa je vsekakor kvalitetna glasba. Mladeniči na odru morajo prepričati tiste, ki kupujejo koncertne vstopnice. Tako enostavno je. Nekaterim uspe, drugim ne. Morajo pa biti v koraku s časom, da so “kul” in vroči, kar Lumberjack razumejo. Rock je primarno stvar občutka, prepletanje glasbe in senzacij brezskrbnega življenja. Totalna svoboda. S pivom v roki, s “čikom” v ustih in glavo v oblakih. Zato potrebujejo še nekaj časa, da si na svojo stran priborijo generacije, ki so starejše od njih. Potem pa imajo vrata odprta.

Foto: Mateja Gašperin


Več o skupini

Lumberjack je skupina petih mladih fantov, ki poosebljajo rokenrol. Njihovi spevni refreni in mladostna zagnanost so jih pripeljali na številne slovenske odre (Gora rocka, Kolpa music festival, Trnfest, Rocktronica, Groš na ulici), med drugim tudi na oder letošnje Eme. Zaenkrat je bilo za zasedbo najbolj plodno leto 2018, ko so se pridružili glasbenikom pod okrilje založbe Nika, predstavili svoj prvi EP in nato še prvi album Brez nadzora brez morale.


Mi2 postregli z opusom največjih hitov (Avtorica besedila: Mateja Gašperin)

Po tem, ko so zbrano publiko dodobra ogreli Lumberjack, je bil čas, da oder zatresejo še dečki iz Sotle. Če se je publika pri Lumberjack držala še bolj v ozadju, pa je še pred prvim Štajerskim tonom pritisnila povsem pred oder. Mi2 so eden tistih bendov, ki jih človek preprosto rad sliši v živo in so posledično odlično sprejeti, kamorkoli pridejo. In tega se tudi sami zavedajo. Kot so povedali med koncertom, je ravno ta nadvse pozitiven odziv publike tisto, zaradi česar še vedno radi ustvarjajo novo glasbo.

Mi2 Bazen Kranj (Foto: Rocker.si)

V do zadnjega kotička napolnjenem klubu Bazena Kranj so postregli z opusom svojih največjih hitov, pa tudi svežimi skladbami, ki so jih ustvarili v zadnjih letih. Med 19 slišanimi skladbami so se tako znašle ”Prvi Maj””Ljubezen pod topoli””Ej Si Di Si Brigita””Čakal sn te ko kreten”, ”Najrajši sn pa s teboj pil”, ”Črtica””Mali pizdun” pa tudi ‘‘Lanski sneg””Proklete vijolice” , ni pa manjkal niti aktualen singl  ”Adam in Eva”. Marsikomu med publiko so izpolnili glasbeno željo, slednje so tokrat vsebovale predvsem rojstnodnevna voščila. A tudi brez tehničnih motenj ni šlo, kar pa je bend rešil profesionalno in tako kot znajo najbolje, z dozo humorja.

Med menjavo bobna so recimo postregli z ”Visoko pesmijo”, ker tam Igorja pač ne potrebujejo, pa še Tonč si je lahko malce odpočil. Vmes se je pripetil še manjši izpad elektrike, kjer bend v resnici ni imel drugega dela, zato so se najprej predstavili člani nato pa so pozvali še publiko, naj se še sama predstavi. V stilu prvega šolskega dne, ko se najprej predstavi učiteljica, nato pa sledi še cel razred. Navkljub nevšečnostim energija tako s strani publike kot tudi s strani benda ni popustila do zadnjega. Da pa se večer bliža koncu, je nakazal bis, ki sta ga sestavljali skladbi ”Vstati in obstati” ter že ponarodela ”Pojdi z menoj v toplice”. A upanje umre zadnje, vse dokler se ne zasliši Tončev nežni ”Odhajaš …”.