Laibach 4 Dekade v Zasavskem muzeju Trbovlje

Laibach - plakat za prvo samostojno turnejo po Nemčiji leta 1985-1
Del plakata za prvo samostojno turnejo skupine Laibach po Nemčiji leta 1985

Laibach – več kot tisoč koncertov po celem svetu, prodanih več kot milijon plošč, mednarodno priznani. Prva slovenska skupina z evropsko in svetovno ravnjo profesionalizma v pop glasbeni industriji. Prvi zahodni rock band, ki je nastopil v Severni in Južni Koreji.

Ustanovljeni 1. junija 1980 v Trbovljah – izzivalni, škandalozni, prepovedani. 40 let kasneje – izzivalni, škandalozni, spoštovani in občudovani. Analitiki ideologij, avtorji spoznanja, da so vsi režimi totalitarni in da smo za maskami vsi pošasti.

Laibach - 4 dekadeArhivska razstava ob štiridesetletnici skupine Laibach 4 dekade je nastala na pobudo Občine Trbovlje, ki je razstavo podprla, s finančno pomočjo Ministrstva za kulturo in v sodelovanju z Delavskim domom Trbovlje ter projektom Inspiracija, program Interreg Slovenija – Hrvaška. Največja zahvala pa gre skupini Laibach. Skupaj so oblikovali razstavo, ob tem pa digitalizirali preko 5500 člankov in tako vzpostavili največjo digitalno bazo Laibacha.

Razstava Zasavskega muzeja Trbovlje v časovnem traku predstavlja štirideset let delovanja skupine Laibach. Sočasna domača in svetovna dogajanja pa v duhu časa osvetljuje nabor najpomembnejših dogodkov in ideologij. V predmetnem delu razstave izstopajo plošče in plakati skupine Laibach, določeni tudi v interaktivni verziji (v izvedbi DDTlab-RUK in STPŠ Trbovlje), ter umetniška dela, ki so zaradi svoje družbene kritičnosti pogosto povzročala ostre reakcije.

Kontemplativni del razstave daje na vpogled zbirko več tisoč člankov o skupini Laibach iz najpomembnejših svetovnih časopisov in revij. Tu se lahko obiskovalec poglobi v variacije interpretacij Laibacha, če le zna angleško, nemško, poljsko, francosko, kitajsko, korejsko …

Danes razstava, v prihodnosti, upamo, tudi muzej!

Več informacij o razstavi lahko dobite na spletni strani Zasavskega muzeja Trbovlje – https://zasavski-muzej-trbovlje.si/.