GEORGE MURPHY: ‘Ne jemljite se preveč resno’

Foto: George Murphy (Facebook), promo
Foto: George Murphy (Facebook), promo
George Murphy je irski kantavtor, ki je nase prvič opozoril z nastopi v oddaji You’re a Star in 3-kratno platinasto ploščo Dreamed A Dream (2004). Phil Coulter je zanj dejal, da je “najbolj vznemirljiva vokalna najdba na Irskem”, pokojni Ronnie Drew pa: “Glas, ki presega njegova leta”.
George je na začetku svoje kariere doživel veliko uspeha in igral na številnih irskih festivalih in prizoriščih. Leta 2006 je izdal svoj drugi album So the Story Goes, katerega naslovna skladba je dosegla 7. mesto na lestvici Irish Singles Chart. Po krajši ameriški turneji je George izdal svoj tretji album The Ballad of Archie Thompson (2009), na katerem sta nastopila tudi legendi John Sheahan in Barney McKenna iz The Dubliners. George trenutno nastopa z zasedbo The Rising Sons, ki navkljub nezmožnosti nastopanja ne miruje.
Z glasbenikom sva pretekli četrtek razvila zanimiv pogovor, ki je zajel marsikaj. Od njegovih načrtov pa do tega, zakaj je irska folk glasba popularna tudi izven meja države.

ROCKER.SI: Pozdravljen. Kako si?

GEORGE MURPHY: V redu, hvala. Lepo, da sva se spoznala. Kaj pa ti?

ROCKER.SI: Tudi v redu. Vikend je že skoraj tu.

GEORGE MURPHY: Res je.

ROCKER.SI: Kakšne so trenutne razmere na Irskem?

GEORGE MURPHY: Razmere niso lahke za nikogar. Gre za težko preizkušnjo, saj so raznorazne odpovedi in zaprtja prizadeli marsikoga. Ne samo posameznikov, temveč cele panoge. Delo na daljavo, omejitve gibanja in druženja, zaprtja šol in pubov. Podobno velja tudi za glasbeno sfero. Stvari, ki smo jih leta jemali za samoumevne, so nam bile odvzete. Moramo zdržati!

ROCKER.SI: Kako je s koncerti? Kot lahko vidimo, z The Rising Sons pripravljate nov koncert.

GEORGE MURPHY: Drži, koncert se bo zgodil 20. marca. Z njim nameravamo proslaviti dan Svetega Patrika. Zadeva bo potekala preko spleta, za kar smo najeli prizorišče, tonskega inženirja in snemalno ekipo. Koncert si boste lahko ogledali brezplačno, saj vam želimo vsaj malo olajšati te težke čase. So pa vsakršni prispevki več kot dobrodošli. Če boste prispevali 20 evrov ali več, vam pošljemo naš koncertni album Live in Dublin.  

Seznam skladb bo pester. Nekaj Luka Kellyja in ostalih klasik. Poleg tega boste lahko slišali naš avtorski material, npr. ‘Give Us Our Good Times Back’ in še nekatere druge, saj sam nisem edini pevec. Spored še ni dokončen, a vsekakor bo zanimivo.

ROCKER.SI: Kdaj lahko pričakujemo izid novega albuma?

GEORGE MURPHY: Trenutno imamo zunaj singla ‘Give Us Our Good Times Back’ in ‘Dublin Inspires’, ki sta na voljo na YouTube in ostalih platformah. Nov material je v delu, a nastaja počasneje. Zunaj imamo tudi koncertni album, ki sem ga omenil pri prejšnjem vprašanju. Z izdelkom sem zelo zadovoljen, saj gre za bogato mešanico vsega. Če lahko, bi priporočil Lennonovo ‘Working Class Hero’, ki smo ji dodali elemente znane irske pesmi ‘Spancil Hill’.

Med svojo glasbo smo začeli vključevati tudi elemente rocka, npr. električno kitaro. Poslušalcem smo želeli ponudili nekaj novega, kar pa bi še zmeraj ostalo zvesto svojemu prvotnemu genskemu zapisu.

ROCKER.SI: Ali ste morda že razmišljali o naslovu?

GEORGE MURPHY: Tako daleč še nismo prišli. Želim si, da bi izdali ploščo, ki bo vsebovala le avtorski material. Da nas bi ljudje poznali tudi kot avtorje. Ne zgolj po priredbah raznoraznih klasik. Trenutno imamo pripravljenih okoli pet ali šest skladb in potrebujemo jih še enkrat toliko. Računam, da bodo stvari potekale hitreje, ko se bomo lahko spet družili.

ROCKER.SI: Kako to, da ima irska folk glasba toliko “neirskih” oboževalcev?

GEORGE MURPHY: Mislim, da ne gre zgolj za glasbo, ampak tudi za kulturo in ljudi same. Irci se namreč radi zabavamo in ne jemljemo preveč resno. Verjamem, da smo bili zaradi tega vedno dobro sprejeti. Glasbo imamo v krvi, poleg tega je naša zgodovina polna čudovitih zgodb, ki nenehno navdušujejo nove in nove generacije poslušalcev. Poleg tega je tukaj tudi Guinness (smeh)!

ROCKER.SI: V vmesnem času si sodeloval tudi z The Dubliners, ki v svetu irish folka veljajo za to, kar so The Rolling Stones v rocku. Ali nam lahko razkriješ kakšno modrost, ki si se jo naučil?

GEORGE MURPHY: Verjetno to, kot sem že omenil, da naj se ne jemljem preresno. Ko sem prvič srečal Johna [Sheahan] in Barneyja [McKenna], sem bil presenečen, kako preprosta sta bila. Ko so me The Dubliners sprejeli v svoje vrste, sem bil zelo počaščen. Šlo je za nekakšno uresničitev sanj. Od njiju sem se naučil veliko, predvsem o življenju na cesti. Vse zgodbe in lekcije so bile neverjetne.

ROCKER.SI: George, bilo mi je v veselje. Se vidimo 20. marca!