Krokar, ki bi moral biti instrumentalen, a je dobil glas

Krokar - Padam

Stari obrazi, nova era

Zvok zasedbe, kot ga še niste slišali; razen če ste se znašli na katerem izmed njihovih koncertov. Potem obstaja možnost, da ste jih ujeli z z Rebeko, ki je bila še nedolgo nazaj  na mikrofonu le občasna gostja. Krokar, do nedavnega instrumentalna zasedba, se z novim singlom Pada(m) seli v vokalno-instrumentalne vode in naznanja uradno pridružitev omenjene vokalistke.

Prej trio, zdaj kvartet sestavljajo glasbeniki in prijatelji mariborske scene Rebeka Kopčič, Vasja Bajde, Danijel Rajh in Denis Jančič.

___________________________________

 

Komad vozi. – Vid Turica, producent

 

___________________________________

Pada(m) – za slovenski prostor netipičen komad

Krokarjev (ne)prvenec Pada(m) je komad, ki je sprva nameraval biti instrumentalen, a je zaradi serije usodnih dogodkov dobil glas – v slovenščini, kar je v žanrih, ki jih prepleta Krokar, redkost. Pada(m) je komad o izzivih bivanja. O vprašanjih identitete, razpadu notranjega sistema, bolečini, izgubi, stagnaciji, bledenju smisla, iskanju poti (nazaj) do sebe. O brezupu, a upu hkrati, ker – življenje; danes je nebo črno, jutri je nov dan. Dokler si tu. V glasbenem smislu je Pada(m) mešanica trših in nežnejših nians. Poskus prodora do človeške ranljivosti, globine.

Pri nastanku skladbe sta sodelovala uveljavljena producenta Vid Turica in Matic Mlakar. S slednjim je zasedba že sodelovala pri udarnih instrumentalnih singlih, v tokratnem vokalnem podvigu pa so se prvič povezali s Turico, s katerim jih povezuje naklonjenost do alternativnih in progresivnih glasbenih žanrov.

Krokar (Foto: Rok Zorc)

Krokar – noviteta?

Člani zasedbe kot posamezniki na slovenski glasbeni sceni sicer niso noviteta, saj gre za prekaljene glasbenike, ki so bili tekom svojega delovanja člani raznih prepoznavnih in manj prepoznavnih zasedb (Yogurt, Zoran Predin, Dweal, Omet Odpada, Siti Hlapci, Picture Grey) ter so sodelovali z mednarodno priznanimi glasbeniki, kot so na primer jazz kitarist in skladatelj Samo Šalamon, frontman zasedbe Happy Ol’ McWeasel Gregor Jančič – Moony, kitarist in skladatelj Marko Zorec ter vokalist in skladatelj Matjaž Goričan, nekoč frontman banda Dweal in danes član dunajske zasedbe The Black Proteus.