Kontroverzni duo IC3PEAK agresivni cenzuri pobegnil v Kino Šiška

IC3PEAK + pavleisdead, 15. 4. 2019 Foto: Aleš Rosa/Kino Šiška

Ruske oblasti z agresivno cenzuro glasbenih izvajalcev, ki jih nekdanji KGB obravnava kot ekstremistične, niso mogle ustaviti koncerta v Kinu Šiška.

Foto: Aleš Rosa/Kino Šiška

Po ukazih iz Kremlja nekaterim glasbenikom s prepovedjo njihovih del omejujejo umetniško svobodo govora, jih brez pravne podlage prisilno zadržujejo v zaporih ali na policijskih postajah ter prepovedujejo njihove množično obiskane koncerte. Duo IC3PEAK se upira in je vseeno dokazal, da sta vznemirljiva, kot se govori.

Novembra lani sta Nastya Kreslina in Nick Kostylev zaradi svobodomiselnih nazorov in kritike oblasti postala tarči vladnega pregona. Provokativni ruski duo, ki s križanjem alternativnega hiphopa, post-internetne basovske glasbe, eksplicitnimi, fantazijsko bogatimi besedili ter drzno vizualno estetiko osvaja novo generacijo, je prvi na frontni liniji mlade Rusije v uporu proti korupciji, moralni hinavščini in svetohlinstvu stare Rusije.

Foto: Aleš Rosa/Kino Šiška

Lastne koncerte sta zato morala večkrat izvajati v tajnosti na način, da so vsakemu obiskovalcu posebej eno uro pred pričetkom sporočili skrivno lokacijo. Pregon je imel ravno obratni učinek, kar je dokazal tudi tokratni razprodan koncert v mali dvorani, kjer so odmevali akordi alternativnega hiphopa in post-internetne basovske godbe.