Koncert za mir

Soočeni s strahotami vojne, ki se je razplamtela v Ukrajini, glasbeniki Simfoničnega orkestra Cantabile z glasbo pošiljajo klic miru vsem, ki so ga pripravljeni poslušati in slišati.

Za izvedbo programa tega koncerta so, ob pomoči dirigentke Žive Ploj Peršuh, in mednarodne fundacije MUSIC FOR THE FUTURE, k sodelovanju povabili mlade glasbenike iz Ukrajine, ki so pred strahotami vojne prebežali v Slovenijo. Posebno mesto so namenili tudi vrhunski mladi violinistki Sofii Kysliak iz Ukrajine, ki bo ob spremljavi simfoničnega orkestra izvedla pretresljivo skladbo iz filma Schindlerjev seznam v spomin in poklon vsem žrtvam nacističnega divjanja v drugi svetovni vojni. Zlo, ki ga prinaša vsaka vojna kliče k razmisleku in očiščenju. Skladba Religioso, ki je delo Slavka Osterca nas nagovarja k razmišljanju in očiščenju brez katerega ni spokoja. Osrednjo programsko težo pa namenjamo izvedbi 50 minutne tretje simfonije skladatelja Mikolaja Goreckega, ki ima v svetovni zakladnici klasične protivojne glasbe posebno mesto. Ta poljski skladatelj jo je napisal kot odziv na strahote druge svetovne vojne in njeno ost usmeril v sporočilo miru.  Posebej pretresljivo je besedilo v druge stavku simfonije z besedami, ki jih je kot molitev na steni celice št. 3 v gestapovskem zaporu v Zakopanah napisala 18-letna Helena Wanda Blazusiakówna, 26. septembra 1944. V tretjem stavku pa je skladatelj uporabil šlezijsko ljudsko pesem o materi in sinu, ki se v zadnjem verzu sprašuje »zakaj ste ubili ljubljenega sina mojega?«

Koncertu bo dirigiral priznani dirigent Marjan Grdadolnik, za umetniško besedo bo skrbel Tone Kuntner, solistični part bo v simfoniji pela sopranistka Mojca Bitenc.

Koncertni dogodek bodo izpeljali najprej v Logatcu v športni dvorani in v Ljubljani v cerkvi svetega Jožefa, 5. in 6. novembra 2022.

Zbrane prostovoljne prispevke bodo namenili kot pomoč mladim glasbenikom, ki so pred vojno v Ukrajini našli varno zatočišče v Sloveniji.