Ko igrajo Los Ventilos, se jih sliši že od daleč

Fed Horses in Los Ventilos so tokrat na noge spravili KluBar. (FOTO: Primož Pičulin)
Los Ventilos (FOTO: Primož Pičulin)

Vse že diši po pomladi, koncertnih užitkih in nočnem veseljaštvu. Tako sem čez vikend še enkrat več imel priložnost v živo poslušati ljubljanske rockerje Los Ventilos, katerih začetki segajo v prelom tisočletja, ko so nam postregli z ‘Ne gledam nazaj‘. Fantje so znani po svojih dinamičnih nastopih a so morali biti tokrat še posebej navdahnjeni, saj je ob slabi organizaciji dveh koncertov v enem večeru, kar je skupino prestavilo na pozno kranjsko uro, pod odrom ostalo le še nekaj deset zvestih privržencev. Vzdušje ni bilo ravno stadionsko, a je bil zato še vedno takšen njihov zvok. Glasni in izstopajoči so zavzeli oder in vseeno dokazali, da zaupajo v svojo glasbo. Domov smo odšli bogatejši za dragoceno koncertno izkušnjo.

FOTO: Primož Pičulin

 

Ogrevali so nas Fed Horses

Še pred njimi so nas ogrevali alternativni country mojstri Fed Horses, ki se ponašajo s svojim ljudskim melosom. Predstavili so nam EP Sinner, s katerim so žanrsko in konceptualno zaokrožili delovanje, a prava glasbena poslastica je prišla kasneje. Boštjan Gradišek (kitare), Miha Petrovič (bobni), Martin Lunder (kitara) in Urban Sever (vokal) s pomočjo Jerneja Kržiča, ki je tokrat vskočil na bas kitari namesto Naceta Jordana, so z novim dodelanim zvokom napovedali tudi novo dobo. To pa ne pomeni, da nismo slišali vseh njihovih najbolj poznanih hitov, ki se spretno gibljejo med rockom, bluesom in alternativo.

“Je prenaglas?” se je glasilo vprašanje, nato pa istoimenska skladba, ki je dvignila temperaturo v prostoru. Repertoar je zajel vse od ‘Pod črto’, ‘Vanilija’, ‘Čas’ in ‘Odpri ventile’, do ‘Bipolarna’, ‘Ure’, ‘Jeseni’ in ‘Svet na rami’. Preskakovanje med glasbenimi zvrstmi je inovativno in sveže, prav isto pa je osvežujoča njihova prepoznavna in edinstvena glasbena prezenca. Ko igrajo Los Ventilos, jih slišiš že od daleč.

 

Skladbe so nekoliko predelali

Fantje so lani izdali svoj četrti studijski album ‘#aveš‘, ki je obeležil 15. obletnico ustvarjanja ter ga opremili s singli ‘Čas’, ‘Pod črto’, ‘Kako naj dokažem’ ter ‘Svet na rami’. Tokrat v malce predelani izvedbi zvenijo skladbe še slajše. Bolj udarno in bolj čutno, zato se lahko že veselimo tistega, kar prihaja. V drugi polovici lanskega leta so namreč že pričeli s pisanjem novega materiala in se v začetku letošnjega takoj zapodili v studio, kjer je v nastanjanju nov album. Kmalu bodo na radijskih valovih predstavili prvi singl, ki ga bo pospremil tudi videospot.

(FOTO: Primož Pičulin)
(FOTO: Primož Pičulin)

Odličen uvod v koncertno sezono in nadvse izpopolnjen nastop rock skupine, ki je v zadnjih letih postala stalnica na slovenski glasbeni sceni, v ospredju pa še vedno ostaja kvalitetna avtorska glasba. Skozi dobo sprememb so postali še močnejši in še bolj ustvarjalni. Čeprav so tokrat stali na omejenem odru Klubarja pred tisoč manjkajočo množico, ki si jo bržkone zaslužijo, so poskrbeli za razigran in poživljajoč dvourni koncert, vreden cene vstopnice. S karizmatičnim pevcem Urbanom Severjem na čelu, ki z nezaustavljivo energijo nenehno skrbi, da se gibajo boki in prestopajo koraki, so močni kot nikoli prej. Svojo izdatno energijo pa sta pokazala tudi kitarist Martin Lunder in basist Jernej Kržič. Brezglavo in v rock ‘n’ roll stilu sta se večkrat potiskala z odra, medtem ko sta preigravala in solirala. Uigrani, suvereni in vedno pripravljeni na dober žur.