DAN D: ‘Milo za drago’ (2018)

USB z novimi skladbami skupine DAN D je shranjen kar v milu. (FOTO: Mateja Gašperin)
USB z novimi skladbami skupine DAN D je shranjen kar v milu. (FOTO: Mateja Gašperin)

Z domačo rock skupino Dan D imam rahlo čuden odnos; na začetku kariere so mi fantje bili izredno simpatični s svojo za ušesa všečno glasbo, potem pa je prišlo obdobje, ko je bend postal megapopularen in mi je ta zaradi vsesplošne prisotnosti začenjal najedati, zadnja leta pa sem mu postal znova naklonjen. Verjetno zaradi tega, ker se je skupina na vrhuncu svoje popularnosti začela prepuščati eksperimentiranju in zvočno pompoznost zamenjala za intimnost ter vračanje k glasbenim ‘koreninam’.

O albumu ‘Milo za drago’

Eden od zadnjih podvigov skupine je USB album ‘Milo za drago’, ki ga je moč najti … da, v istoimenskem milu, ki sta ga ustvarili Anja in Alja iz podjetja Milo za Drago. To pa še ni vse;  do USB-ja z desetimi novimi skladbami se boste dokopali šele po večkratni uporabi mila, kar je izredno zabavna poteza. Skratka: z redno higieno do dobre glasbe, druge ni.

Kot že rečeno; na USB ključu se nahaja deset komadov, ki jih je skupina posnela na vajah v Novem mestu pred malo številčnim občinstvom. Prvo, kar moram izpostaviti in kar verjetno ne bo nikogar presenetilo, je to, da skupina v živo zveni za še nekaj odtenkov bolje kot na ploščah; organsko, spontano ter hkrati profesionalno. Album je pretežno akustičen in mine v umirjenem ozračju, zvok za skupino značilnega melodičnega rocka pa je tokrat potisnjen v ozadje. Takšen pristop ne predstavlja slabosti, ampak kvečjemu prednost, saj s tem do izraza pride vse tisto, kar dela skupino vredno poslušanja. Močna besedila z domiselno metaforiko in ravno pravšnjo mero zafrkancije (‘Boli me k’) in melanholičnosti (‘Daj mi upanje’) se izvrstno dopolnjujejo z minimalističnim zvokom in še vedno energičnim kot tudi za ušesa pobožat prepoznavnim vokalom Tomisala Jovanovića – Tokca. Nasploh album dokaže, zakaj so Dan D še vedno ena najboljših domačih skupin, kateri se ni treba prodajati z videzom ali škandali, temveč zgolj z glasbo.

Sicer pa… če vam album ne bo všeč, se Dan D tega ne bodo vzeli k srcu. Nenazadnje že v prve komadu povejo, da jih boli k …oleno. Je treba še kaj dodati?