DINO ŠARAN (Letu štuke): ‘Definiranje koncepta zasedbe’

FOTO: Tarik Zahirovic

Pogovor s pevcem zasedbe Letu štuke, ki se bodo konec meseca (30. novembra) ustavili v ljubljanskem Orto baru.

ROCKER.SI: Začnimo pri vašem nastopu v Orto baru, ki se bo zgodil 30. novembra. Kaj nam pripravljate?

DINO ŠARAN: Publiki bomo predstavili material z nove plošče, naslovljene Topla voda (2018), ki ga bomo popestrili s starejšimi skladbami. Drugače pa gre za prizorišče s prijetno atmosfero, kjer smo že nastopili.  Da o sami Ljubljani ne izgubljam besed, saj gre za čudovito mesto.

ROCKER.SI: Izvajalci s področja nekdanje skupne države ste v Sloveniji večinoma dobro sprejeti. Kje se po vašem skriva razlog za to? Kakšno je vaše mnenje o slovenski publiki?

DINO ŠARAN: Slovenske publike žal ne poznam dovolj dobro. Vseeno pa vem, da imamo oboževalce tudi pri vas. Nekateri izmed njih so tudi moji osebni prijatelji.

Kot zasedba smo s Slovenijo povezani tudi drugače, ne le zaradi oboževalcev. Član našega benda je po rodu Slovenec, pa tudi sam imam pri vas kar nekaj sorodnikov.

Sam ne vidim razloga, zakaj v prihodnosti naše sodelovanje ne bi postalo bolj resno.

FOTO: Tarik Zahirovic

ROCKER.SI: Prihajajoča koncertna turneja bo namenjena promoviranju novega albuma, naslovljenega Topla voda, za katerega ste (gledano od izida vašega prvenca Letu štuke (2005)) potrebovali največ časa v vaši glasbeni karieri, sedem let. Kaj ste počeli v vmesnem času?

DINO ŠARAN: Po svoji strukturi gre pri Topla voda za vinilni album zaradi česar ga bomo verjetno tako tudi izdali. Na njem se nahaja devet skladb, ki nihajo med različnimi žanri. Električni rock, pank, reggae, ska, folk, simfonična glasba in še bi lahko našteval.

Omenjena pavza nam je koristila, saj smo zaradi nje kot bend vstopili v novo fazo. Upam, da smo končali s takšnimi premori. S prihodom novega producenta (Bojana Ahaca) smo kot zasedba nadgradili tudi svoj zvok.

ROCKER.SI: V kakšnih formatih (vse) bomo lahko poslušali novo glasbo?

DINO ŠARAN: Fizično lahko album dobite na CD-ju in/ali vinilu. Digitalno pa na spletnih platformah Deezer, Spotify in YouTube. Vljudno vabljeni k poslušanju!

ROCKER.SI: Bomo lahko na plošči slišali vse ideje, ki ste jih posneli za album?

DINO ŠARAN: Seveda.

ROCKER.SI: Nam lahko zaupate kakšno zanimivost s snemanja?

DINO ŠARAN: Plošča je bila posneta v mostarskem Pavarotti centru, ki ga priporočam vsem bendom. Gre za vrhunski studio, ki ga je projektiral in opremil Brian Eno. Poleg tega bi rad pohvalil tudi samo ceno snemanja, ki ni bila draga.  Da o samem Mostarju, ki je tekom let postal pravi turistični biser, ne izgubljam besed.

ROCKER.SI: Se obetajo tudi kakšni ponatisi starejših albumov? Morda izdaja delovnih posnetkov z začetka vaše glasbene kariere?

DINO ŠARAN: Dve pesmi smo sicer že objavili na ploščah Letu štuke (2005) in Proteini i ugljikohidrati (2008), a mislim, da jih bomo še. Vsaj sam si tako želim. Si pa lahko na YouTube ogledate naše posnetke iz leta 1989.

ROCKER.SI: Če primerjate čase vaših začetkov in sodobnost, kaj se je v vsem temu času najbolj spremenilo?

DINO ŠARAN: Z leti sem dozorel kot avtor in izvajalec. Poleg tega mi je uspelo definirati tudi koncept zasedbe, kar se pozna tudi pri slednji, saj ni v njej (z izjemo mene) nobenega originalnega člana več. A nič ne de, zgodba se nadaljuje.

ROCKER.SI: Imate še kakšno zaključno misel, kakšno sporočilo za naše bralke in bralce?

DINO ŠARAN: Učenje, učenje in še več učenja.