Kino Šiška najavlja koncert St. Vincent!

St. Vincent (Foto Kino Šiška/Promo)

Trikratna dobitnica grammyja St. Vincent prvič v Sloveniji! Zavetnica eklektične kitarske izvirnosti in bowiejevskih zvočnih preobrazb ter eno najpomembnejših glasbenih imen našega časa bo na edinem koncertu v naših krajih predstavila maja 2021 izdani sedmi studijski album Daddy’s Home, ki že kotira visoko na medijskih stavnicah za album leta.

Ekskluzivni koncert v regiji v sklopu evropske turneje bo v Kinu Šiška v torek, 14. junija 2022. Vstopnice bodo v prodaji v petek, 9. julija 2021 ob 10.00 preko spleta in prodajne mreže Eventim.

St. Vincent se je po kaljenju v spremljevalni zasedbi Sufjana Stevensa leta 2006 podala na samostojno glasbeno pot. Po nizu odlično sprejetih solo albumov (Marry Me (2007), Actor (2009), Strange Mercy (2011)) in odmevne skupne izdaje Love This Giant z glasbeno ikono Davidom Byrnom (Talking Heads) je s četrto ploščo St. Vincent zasedla vrhove lestvic najboljših plošč leta 2014 pri tako rekoč vseh referenčnih medijih in postala prva solo izvajalka v 20 letih, ki je prejela grammyja za najboljši alternativni album. Naslednik Masseduction iz 2017 je pobral dva grammyja, a še bolj impresivno je verjetno dejstvo, da se St. Vincent pri uspehu ni zanašala na preverjene obrazce, hkrati pa je orala ledino tudi na področju spolnih vlog.

Glasbenica, ki sta jo navdihnila slovita glasbena kameleona Kate Bush in David Bowie – pianist slednjega je celo sodeloval na njenem prvencu – se namreč slogovno preobrazi z vsako novo ploščo. Znotraj področja pop in rock glasbe svoj prepoznaven mezzo-sopran in virtuozne kitarske linije vpleta v različne žanre, od noise popa na St. Vincent do z new waveom navdahnjenega futurističnega popa Masseduction, na primer. Njen razpon in raznolikost izkazuje tudi širok nabor sodelovanj, ki zajema tako pop zvezdnici Taylor Swift in Duo Lipo kot žanrsko precej bolj oddaljene NirvanoSwanseMetallico ali Nino Kraviz.

Leta 2021 je izdala najnovejšo ploščo Daddy’s Home in z njo požela kritiško hvalo. The Needle Drop je ploščo celo označil za njeno najmočnejše delo po Strange Mercy, kar je v zgoraj omenjeni konkurenci zares dosežek, St. Vincent pa je nesporno potrdila svoje mesto med najpomembnejšimi glasbenimi imeni našega časa.

Vstopnice za koncert bodo preko spleta in prodajne mreže Eventim na voljo v petek, 9. julija, od 10. ure.

torek / 14. 6. 2022 ob 20.00 / Katedrala
ST. VINCENT