Jure Tori z novo zasedbo Satori

Del zasedbe Satori na snemanju spota: Jan Adamek, Jure Tori, Ursula Luthar. (Foto: Iztok Zupan)
Del zasedbe Satori na snemanju spota: Jan Adamek, Jure Tori, Ursula Luthar. (Foto: Iztok Zupan)

Nova zasedba Satori predstavlja debitantsko skladbo ‘Summer Night Storm‘! Nadžanrsko mednarodno zasedbo sestavljajo harmonikar Jure Tori, vokalistka Ursula Luthar, kitarska jazz legenda Primož Grašič, kontrabasist Wolfram Derschmidt, trobentač Jan Adamek in producent JAMirko.

Za skladbo ‘Summer Night Storm’ so posneli tudi video

Virtuoz na harmoniki Jure Tori je okoli sebe zbral vrhunske glasbenike in osnoval novo zasedbo Satori. Harmoniko je tokrat zamenjal za Rhodes klavir, Wurlitzer ter hammond orgle, viski in cigare pa je prepustil svojim kompanjonom: izjemni pevki Ursuli Luthar, balkanski kitarski jazz legendi Primožu Grašiču, avstrijskemu jazz kontrabasistu Wolframu Derschmidtu ter trobentaču Janu Adameku. Za zvokovno podobo, pravo energijo in beat pa skrbi njihov producent JAMirko. Pred vami je njihova prva skladba ‘Summer Night Storm‘.

Satori pomeni doživetje popolnega miru; je čas, ko v nas ni nobene misli, čustva, ničesar, kar bi lahko omajalo naše notranje ravnovesje, harmonijo, zdravje. Neprekinjeno doživljanje satorija bi lahko poimenovali razsvetljenje. In nekakšno glasbeno razsvetljenje je pred časom doživel tudi Jure Tori, ko se je zaljubil v zvok Rhodes klavirja, Wurlitzerja in hammond orgel. Začel je ustvarjati in snemati glasbo in nagovoril glasbene somišljenike, da se mu pridružijo na posnetkih. In so se mu! Nastala je nadžanrska mednarodna zasedba Satori, ki je skupaj posnela nekaj novih skladb, nekaj pa jih je iz Juretove bogate glasbene preteklosti (Orlek, Tori Tango, Tori Trio, Jurski par, Tori Story, Flora & Paris), seveda posnetih in prearažiranih na novo, v drugačni luči. Vse bodo luč sveta ugledale v kratkem, danes pa je pred vami debitantska ‘Summer Night Storm‘.

Kdo je Jure Tori?

Za harmonikarja Jureta Torija pravijo da igra melodije, ki dišijo po vinu in zemlji, poeziji in plesu in hrepenijo po soncu, kadar so ujete v temnih rudniških rovih. S svojim avtorskim pečatom pravzaprav z zvokom riše zgodbe, ki jih ni težko vizualizirati. Pesmi nas zibljejo iz enega v drug kader, iz enega v drug vzdih, izdih, poljub … dotik. Jure Tori igra zgodbe v svojem lastnem dialektu. Igra nizko in visoko, od rudniških rovov pod zemljo do 2000 metrov visoko v Alpah. Tiho in intimno, solo na harmoniko ob krušni peči, pa tudi glasno s svojo folk punk skupino Orlek na velikih odrih. Predvsem pa vselej melodično ter prijetno za uho.

Z avtorskim delom Jure izraža svojo osebnost. Včasih na šaljiv, drugič na resen način preigrava svoje travme in radosti življenja. To je najlažja pot, da se skrije ali zbeži v svoj svet. V svoje projekte redno vključuje glasbenike z vsega sveta (Avstrije, Italije, Kube, Argentine, Indije, Češke …) in ter z njimi redno nastopa. (So)ustanovil je nekaj skupin, kot so Orlek, Flora & Paris, Tori Tango, Tori Trio, Jurski par, Tori Story in danes še Satori. Jure se trenutno mudi na večmesečni turneji po tujini, iz katere se vrne konec maja.