Junema in prvenec “Ko se ustavi čas”

Skupina Junema

Junema, petčlanska skupina iz Ljubljane, je izdala prvenec ‘Ko se ustavi čas’, ki mu težko določimo en sam glasbeni žanr, saj okus članov skupine zajema raznolike glasbene zvrsti. Rezultat je raznovrsten in igriv album.

Junema črpa navdih iz temeljnih eksistencialnih vprašanj, kot so smisel življenja, odnos med moškim in žensko, mesto človeka v naravi, ter iz različnih čustvenih stanj. Pod intimna in pripovedna besedila, ki so nastajala skoraj desetletje in niso vedno na prvo žogo, se podpisuje kitarist Luka Snoj.

»Življenje z naravo – v dosti skladbah je to sporočilo – poskušamo kot neko rdečo nit tudi peljat iz skladbe v skladbo: dajmo malo bolj počasi živet, dajmo se malo umirit…« (Luka Snoj, pogovor za Pesem v žepu)

Junema s svojim prvencem v slovenski glasbeni prostor prinaša neobremenjeno svežino in preprosta življenjska sporočila, na katera v »prehitrem svetu rutin, betona in saj« pogosto pozabljamo.  Žanrsko stapljajo elemente pop muzikaličnosti, bossa nove, kantavtorskih pripovedi, latino zvočnih nians, koketiranjo pa tudi z alternativno-rockovskimi glasbenimi vzgibi.

Glasbo v dnevnih sobah in v kleteh ljubljanskih blokov oblikujejo skupaj.

Junemin zvok zaznamuje rahločutni vokal Neže Trošt.

Njihova prva plošča »Ko se ustavi čas« je čudovito, igrivo in intimno glasbeno potovanje, med katerim čas zagotovo teče počasneje, če se že ne ustavi. Izšla je pri založbi Celinka in jo napovedujejo štirje izdani singli, ČakamŠelestenjeV intervalu večnih sanj in Odčarana. Slednji dve sta postali tudi popevki tedna na Valu202.  Zvočno podobo albuma sta oblikovala producenta Igor Ilić in Peter Penko. Za nastanek prvih skladb gre zasluge pripisati tudi Igorju Bračiču – Sadežu.

Junema so:

Neža Trošt, vokal
Luka Snoj, akustična in klasična kitara
Marko Ovčak, električna kitara in spremljevalni vokal
Blaž Vehar, bas kitara
Anže Sitar, bobni

Sodelujoči glasbeniki: Anja Pavlin (spremljevalni vokal), Miha Renčelj (klavir), Ivo Rimc (bobni), Damjan Lebeničnik (bobni), Primož Malenšek (tolkala), Stephan Emig (bobni), Nace Kogej (saksofon).